Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Kasya 20:41, 10 lip 2016

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Masz moją Haidi puki co[

Małgosiu, ona u ciebie tez zdrowa ?
Ewa777 21:03, 10 lip 2016

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Masz moją Haidi puki co

Ale śliczna Dziękuję I też nasz przy kostrzewie i bukszpanie
malgorzata_s... 21:10, 10 lip 2016

Kasya napisał(a)

Małgosiu, ona u ciebie tez zdrowa ?

Zdrowiutka
Sabina76 23:27, 10 lip 2016

Ewka, no piękne kanciki. Nie doczytałam czym je robisz? Dużą mordęga przy nich?

Jestem ciekawa jak będzie sprawować się u Ciebie Heidi Klume. Sama mam ją na liście, ale obawiam się, że nie jest tak żelazna jak bym chciała. Ostatnio "zachorowałam" na La belle sultane
Iwk4 07:45, 11 lip 2016

Ewuniu, coraz piękniejsze twoje rabatki.
Jak się ma twój przetacznik w przedogródku?
W jakim czasie on kwitnie?
Czy jest niski?
Mogłabyś mi opisać stadia rozwoju?
Korci mnie, by go mieć. A w szkółce był wysoki... Tan na 0,7 metra i go nie wzięłam...
LyraBea 08:53, 11 lip 2016

Ewa777 napisał(a)
Prezentuję moją poszerzoną rabatkę z dosadzonymi zakupami Widać wyraźnie, że jest tu dużo miejsca na kolejne zakupy Zdjęcia ciemne, bo słońca u nas dzisiaj nie ma. A nawet pada deszczyk.

Bardzo się cieszę z tych lilii. Wczoraj po przewożeniu i sadzeniu wszystkie kwiatki straciły płatki, a dziś rozkwitły kolejne pąki Na tej rabacie są jeszcze dwie hortensje Schloss Wackerbath. Na razie wyglądają tak

Bardzo ładnie skomponowałaś tę rabatkę. Białe begonie ślicznie tworzą ramkę rabaty. Przez moment miałam problem z lokalizacją jej w Twoim ogrodzie. Ogród z gumy
Ewa777 11:08, 11 lip 2016

Sabina76 napisał(a)
Ewka, no piękne kanciki. Nie doczytałam czym je robisz? Dużą mordęga przy nich?

Jestem ciekawa jak będzie sprawować się u Ciebie Heidi Klume. Sama mam ją na liście, ale obawiam się, że nie jest tak żelazna jak bym chciała. Ostatnio "zachorowałam" na La belle sultane

Kanciki robię takim specjalnym nożem do kancików. Można go kupić w sklepie ogrodniczym. Kanciki robi się bardzo szybko. Pierwszy raz może trochę dłużej, gdy wyznacza się linię rabaty.

Sama jestem ciekawa tej Hedi Klum. W opisach piszą, żeby profilaktycznie pryskać na nią przeciwgrzybiczo. Nie opryskuję swoich róż. Będę musiała to zmienić.
Margo 11:34, 11 lip 2016

Ewo, cudna ta rabata w bieli, mnie ostatnio zachwycają takie rabaty, są bardzo eleganckie. Chcę w bieli zrobić własnie pod brzozami rabatkę, ewentualnie przełamię delikatnie różem lub fioletem, żeby z resztą ogrodu sie komponowała.
Zastanawiam sie tylko jaką hortensję bukietową (oczywiscie kilka sztuk) tam kupić...
Ewa777 11:41, 11 lip 2016

Iwk4 napisał(a)
Ewuniu, coraz piękniejsze twoje rabatki.
Jak się ma twój przetacznik w przedogródku?
W jakim czasie on kwitnie?
Czy jest niski?
Mogłabyś mi opisać stadia rozwoju?
Korci mnie, by go mieć. A w szkółce był wysoki... Tan na 0,7 metra i go nie wzięłam...

Mój przetacznik to Royal Candles. Jest niski, rośnie do 40cm. Kwitnie od czerwca do września. Trzeba tylko obcinać przekwitłe kwiatostany i dalej produkuje nowe. W maju też jest ładny, bo tworzy zielone kule. Załączę zdjęcia:

Maj 2016

Czerwiec 2016(sama widziałaś)

Lipiec2016

Sierpień 2015 (dlatego taki rzadszy, bo to był jego pierwszy rok)

Ewa777 11:45, 11 lip 2016

LyraBea napisał(a)
Bardzo ładnie skomponowałaś tę rabatkę. Białe begonie ślicznie tworzą ramkę rabaty. Przez moment miałam problem z lokalizacją jej w Twoim ogrodzie. Ogród z gumy

To jest rabata między tarasem a grillem, to dosyć ciemne miejsce. Słońce jest tu do 13.00, rośliny w dość ciemnej tonacji zieleni. Dlatego w bieli jest tu dobrze Taka biała rabatka. Jak zaczną kwitnąć hortensje ogordowe, to tu też dojdzie kolor