Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U BusyBee w ogródku...

U BusyBee w ogródku...

JoannA 19:34, 23 mar 2015

BusyBee napisał(a)

Właśnie! dobry pomysł
Będziemy się wzajemnie pocieszać... i opowiadać co nam przemarzło

A może co nam przetrwało zimę
BusyBee 19:39, 23 mar 2015

JoannA napisał(a)

A może co nam przetrwało zimę

No właśnie- jeszcze nie wiadomo jak tam trawy...i inne rośliny, ale jedna tuja mi przemarzła- cała brązowa- na szczęście mała jeszcze była, więc jakoś przeżyję.
A u Ciebie Asiu? widzisz już jakieś straty?
JoannA 19:48, 23 mar 2015

BusyBee napisał(a)

No właśnie- jeszcze nie wiadomo jak tam trawy...i inne rośliny, ale jedna tuja mi przemarzła- cała brązowa- na szczęście mała jeszcze była, więc jakoś przeżyję.
A u Ciebie Asiu? widzisz już jakieś straty?

Narazie nie widzę. Ale po sobotnim cięciu miskantów i rozplenic wszystko jest możliwe. Dałam się namówić Andrzejowi na ich wycięcie, a mogłam się jeszcze ze 2 dni wstrzymać. Dobrze że chociaż hortensje zostawiłam w spokoju, ścięłam im tylko kwiatostany.
Wychodzą mi te zwykłe jeżówki ale tych odmianowych nie widzę. Może być z nimi kiepsko. A jak Twoje? Pokazały się?
BusyBee 19:57, 23 mar 2015

JoannA napisał(a)

Narazie nie widzę. Ale po sobotnim cięciu miskantów i rozplenic wszystko jest możliwe. Dałam się namówić Andrzejowi na ich wycięcie, a mogłam się jeszcze ze 2 dni wstrzymać. Dobrze że chociaż hortensje zostawiłam w spokoju, ścięłam im tylko kwiatostany.
Wychodzą mi te zwykłe jeżówki ale tych odmianowych nie widzę. Może być z nimi kiepsko. A jak Twoje? Pokazały się?

Na razie nie bardzo niestety...Muszę dobrze się przyjrzeć, ale jakoś nie widziałam u mnie siewek. Nie lubią mnie chyba

Ja pocięłam także hortensje- niestety. Mam nadzieję, że dadzą radę- nie dopuszczam do siebie innej myśli.
Nacięłam z nich patyczków- podzieliłam na kilka kupek- zgodnie z odmianami- vanilki, phantomy i limki. Położyłam na chodniczku i nagle....zniknęły! Okazało się, że w czasie gdy pracowałam, mój eM wszystkie wyrzucił razem z innymi gałęziami. Bożesz...ależ ja się ich naszukałam w tych workach Większość jest, ale odmiany wymieszane

Na razie są w wodzie. Co z nimi dalej zrobić?
Juzia 20:01, 23 mar 2015

Możesz spróbować ukorzenić w wodzie i możesz też wsadzić do ziemi.
Do ogrodu, gdzieś w zacisznym kącie
JoannA 20:08, 23 mar 2015

Wyobrażam sobie minę Twojego męża jak grzebiesz w tych workach
Spróbuj porównać te patyki z krzakami hortensji to może po kolorze kory rozpoznasz odmiany. Vanilki maja bordowy odcień. Phantom też bym rozpoznała.
Patyki hortensji w ukorzeniacz i do doniczek z ziemią albo na rabaty jak masz miejsce.
W wodzie mniejszy procent sie ukorzenia chociaż u mnie całkiem nieźle wyszły więc też możesz próbować.
Vanilki wcisnęłam na próbę od razu w ziemię bez ukorzeniacza i prawie wszystkie rosną. Ale sadzonki kiepskie bo pobrane z młodych hortensji i cienkie patyczki były.
BusyBee 20:15, 23 mar 2015

Juzia napisał(a)
Możesz spróbować ukorzenić w wodzie i możesz też wsadzić do ziemi.
Do ogrodu, gdzieś w zacisznym kącie

To na razie niech w wodzie postoją- u mnie szykuje się mała rewolucja w ogrodzie.
Przekopią m się przez cały trawnik- dosłownie- bo od wjazdu, aż za dom. Wszystko w celu założenia superrrszybkiego łącza internetowego czyli światłowodu Ale trawnik to będzie ruina...zresztą i tak był do założenia na nowo, więc nie ma czego płakać

A co do trawnika. Czy powinnam go popryskać randapem przed glebogryzarką? Czy trzeba to zrobić już teraz, bo powinny chyba soki w trawie krążyć? Czy w ogóle jest taka potrzeba, czy od razu glebogryzarka?
Ma ktoś jakieś zdanie w tym temacie? U mnie strasznie dużo chwastów było w trawniku- walczyłam z nimi całe lato- stąd pomysł wypalenia.
BusyBee 20:18, 23 mar 2015

JoannA napisał(a)
Wyobrażam sobie minę Twojego męża jak grzebiesz w tych workach
Spróbuj porównać te patyki z krzakami hortensji to może po kolorze kory rozpoznasz odmiany. Vanilki maja bordowy odcień. Phantom też bym rozpoznała.
Patyki hortensji w ukorzeniacz i do doniczek z ziemią albo na rabaty jak masz miejsce.
W wodzie mniejszy procent sie ukorzenia chociaż u mnie całkiem nieźle wyszły więc też możesz próbować.
Vanilki wcisnęłam na próbę od razu w ziemię bez ukorzeniacza i prawie wszystkie rosną. Ale sadzonki kiepskie bo pobrane z młodych hortensji i cienkie patyczki były.

I jeszcze opiernicz dostał, że takie ładne patyczki śmiał wyrzucić

U mnie też cienkie patyczki, bo większość to 1 roczne hortki. Co do ukorzeniania u Ciebie- to mało kto ma taką rękę, jak Ty Asiu. Mnie jak 1 się ukorzeni, to już sukces będzie
Juzia 20:21, 23 mar 2015

Ja taż walczę z "trawnikiem" i już tysiąc razy pisałam, że go spryskam chemią i założę od nowa....ale jakoś się boję.
Może jak zrobię wszystkie rabaty... to MOŻE założe na nowo, ale pewna nie jestem
BusyBee 20:30, 23 mar 2015

Juzia napisał(a)
Ja taż walczę z "trawnikiem" i już tysiąc razy pisałam, że go spryskam chemią i założę od nowa....ale jakoś się boję.
Może jak zrobię wszystkie rabaty... to MOŻE założe na nowo, ale pewna nie jestem

Ja bym chciała taki cudny z rolki....ech...ale kasy tyle nie mam...Muszę więc poczytać solidnie o zakładaniu trawnika z nasion.