Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U BusyBee w ogródku...

U BusyBee w ogródku...

BusyBee 09:32, 24 mar 2015

Gocha napisał(a)

Kasiu ja też w tamtym roku zzakładałam kawałek trawnika około 100m i firma mi za to zaśpiewała około 1 tys. więc podziękowałam. Napewno pryskałam Rundupem ale wiem że to jest nie ekologicznie. Ale ja tam miała m mnóstwo perzu. Nie pamiętam ile minęło od oprysku do posiania ale trawę miałam bardzo ładną i chyba ziemia też nie taka zatruta bo niestety krety już buszują tam. Buziaki

Dzięki Gosiu Czyli u mnie 4 tysie...Tak czułam...
Właśnie byłam w Twoim wątku i przypomniałam sobie ten Twój trawniczek nowy Pamiętam jak szybko się zazielenił. Czyli roundap na początku a potem glebogryzarka? Możliwe, że pisałaś szczegółowo- trzeba by znaleźć w Twoim wątku...
Kasya 15:03, 24 mar 2015

BusyBee napisał(a)

U mnie sporo tego trawnika - ze 400 metrów na pewno. I nie da się go zakładać po kawałku, bo rozkopią mi cały zakładając ten światłowód. Zresztą u mnie trawnik leci jednym ciągiem wokoło domu. Przy okazji chcę założyć nową rabatę, ale jeszcze jej nie zaplanowałam.

Wczoraj cały wieczór czytałam o trawniku z siewu i dalej mam dylemata z tym rouodupem. Trochę obawiam się o rośliny wokoło, ale z drugiej strony przelecieć wszystko glebogryzarką i wybierać- nie wyobrażam sobie tego. Nie mam tyle czasu i siły

A Ty jak zamierzasz założyć na tym kolejnym kawałku?

Ja będę robiła tak samo, troszkę wyzbieram chwastow i posieję. Trawa da radę

nicol21 21:49, 24 mar 2015

BusyBee napisał(a)

Witaj Sabinko miło, że wpadłaś chociaż na chwilkę Jeszcze rok temu nie miałam jeżówek, ale później kilka się u mnie pojawiło. Są urocze, bo kwitną długo i wprowadzają kolor na różnych wysokościach w zależności od gatunku..od 20 aż do 70 cm- a to jest bardzo cenne. Moja z avatarka to "southern belle"

i ja z tej nazwy skorzystam... tnz jak spotkam to wykorzystam sytuację i kupię
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
gierczusia 22:06, 24 mar 2015

Ta southern bele jest piękna .. Ciekawe czy jej autor był fanem southern comfort .. Ja nie znoszę , jak landrynki ,ale niektórzy uwielbiają mój sąsiad jak miał chwasty w trawniku ( gotowym ,żeby nie było ) to tez je wyrąbał raandapem na nasze delikatne sugestiie ,źe sobie zniszczy trawnik , powiedział..eeeee...nie zniszczę potem miał pikne placki ale wysiał trawę na nowo i szybko trawnik odzyskał ładny wygląd

Buzi , dobranoc
anabuko1 23:33, 24 mar 2015

Ja w tym roku , nie mam siły,ani czasu, ani zdrowia na walkę z trawnikiem,
W ubiegłym roku od początku wiosny walczyliśmy z mężem. W tym roku trzeba by było trochę poprawić.
Ale wszystkiego z tych pierwszych rzeczy brak
Pozdrawiam cieplutko
BusyBee 09:37, 27 mar 2015

Kasya napisał(a)

Ja będę robiła tak samo, troszkę wyzbieram chwastow i posieję. Trawa da radę

Czyli będziesz roundapować, czy nie ?....bo nie pojęłam...
Ja wciąż się waham...eM chce wszystko spalić- on z tych niecierpliwychAle jeszcze mam czas na decyzję, bo wciąż czekamy na ekipę od światłowodu. Mieli być 2 tygodnie temu...opóźniło im się troszkę
lojalna_ 09:50, 27 mar 2015

u mnie ciezko z tym patykowym ukorzenianiem, niektórzy to raz dwa i klopotu nie maja . Kopanina bedzie ale skoro przy okazji ten trawnik mozesz poprawic to zawsze to pozytyw ...
BusyBee 10:03, 27 mar 2015

gierczusia napisał(a)
Ta southern bele jest piękna .. Ciekawe czy jej autor był fanem southern comfort .. Ja nie znoszę , jak landrynki ,ale niektórzy uwielbiają mój sąsiad jak miał chwasty w trawniku ( gotowym ,żeby nie było ) to tez je wyrąbał raandapem na nasze delikatne sugestiie ,źe sobie zniszczy trawnik , powiedział..eeeee...nie zniszczę potem miał pikne placki ale wysiał trawę na nowo i szybko trawnik odzyskał ładny wygląd

Buzi , dobranoc

Mój trawnik to chwastowisko- bo koniczyna taka fioletowa się w nim pojawiła kilka lat temu i systematycznie zagłusza trawę. Nie za bardzo reaguje na środki- wychodzi systematycznie mimo oprysków. Podobno skubana strzela pręcikami na znaczne odległości i podziemnymi rozłogami się rozchodzi...trudna walka...myślę o tym, że roundap by ją załatwił.

Macie u siebie taką koniczynę?
BusyBee 10:07, 27 mar 2015

anabuko1 napisał(a)
Ja w tym roku , nie mam siły,ani czasu, ani zdrowia na walkę z trawnikiem,
W ubiegłym roku od początku wiosny walczyliśmy z mężem. W tym roku trzeba by było trochę poprawić.
Ale wszystkiego z tych pierwszych rzeczy brak
Pozdrawiam cieplutko

Byle na spokojnie...u Ciebie są teraz ważniejsze rzeczy...odzyskasz siły i będziesz mogła sobie wymyślać- co by tu zrobić w tym sezonie...
Już przecież poszalałaś w ogrodzie i w 1 dzień zrobiłaś tyle...ile ja w tydzień
BusyBee 10:09, 27 mar 2015

lojalna_ napisał(a)
u mnie ciezko z tym patykowym ukorzenianiem, niektórzy to raz dwa i klopotu nie maja . Kopanina bedzie ale skoro przy okazji ten trawnik mozesz poprawic to zawsze to pozytyw ...

Nie wiem Jolu jak to dziewczyny robią, że co wsadzą do ziemi jakiś patyk, to rośnie- pełen sukces! u mnie inaczej...mało co wyrastanie lubią mnie...może powinnam do nich gadać??