Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U BusyBee w ogródku...

U BusyBee w ogródku...

BusyBee 14:22, 20 maj 2015

Kasya napisał(a)
Sliczne zestawienia i kolory.
Nawet kwiaty niepotrzebne
Ale pomarancz tulipanow niezmiennie mi się podoba

Mnie też ten pomarańcz pasuje w wiosennych zestawieniach poza tym te tulipany były z B i całkiem dobrze sobie poradziły- to ich drugi rok u mnie. Może troche drobniejsze kwiaty, ale w sumie nieźle w porównaniu z innymi...inne odmiany to tylko liście miały

Planuję je podkarmić jeszcze teraz...tylko czym???? masz może pomysł??
BusyBee 14:26, 20 maj 2015

Ewa777 napisał(a)

Ale podobają mi się te zestawienia

Dzięki Ewciu Kolory to teraz wyjątkowe...aż świecą na rabatach- szczególnie te jasne zielenie- np. buka Dawyck gold, czy limonkowych Żurawek....potem podobno zgromadzą chlorofil i już nie będą takie jaskrawe.... Ach wiosna!!

Edit- róże przyszły ...a ja w pracy
Gocha 14:46, 20 maj 2015

BusyBee napisał(a)

Dziękuję za link- popatrzę w wolniejszej chwili- teraz z pracy klikam

Jeżówki słabo przezimowały- o tych szlachetnych myślę, bo ze zwykłymi to nie ma problemu. Southern bell- ta z mojego avatarka- z kilku tylko 1 przezimowała- a tanie nie były
Milkshake tak samo- coś tam wychodzi z ziemi, ale bardzo słabo.

Poza tym mam tylko kupowane jako mix- takie siłaczki bez konkretnej odmiany.

Niewiele pomogłam ....musisz jeszcze kogoś popytać. Pamiętaj, że u mnie zimne zimy....

Kasiu a ja miałam w tamtym roku kupione 2 szt. Southern Bell-i one mi bardzo ładnie przezimowały, są duże kępy. Ale około 4 szt. odmianowych jeżowek mi wcięło niestety, zwykłe wszystkie ok.
Ewa777 15:49, 20 maj 2015

Kasiu, jeżówkami mnie zaskoczyłaś, że mają problem z przezimowaniem. Nie wiedziałam tego, a zakupiłam sobie 4 jeżówki i liczyłam, ze mi się kiedyś rozrosną i będę mogła je dzielić.

Jeżeli chodzi o tulipany, to kupiłam nawóz do cebulowych i sypnęłam im przed kwitnieniem. Teraz po kwitnieniu sypnę im drugi raz.
BusyBee 17:34, 20 maj 2015

Gocha napisał(a)

Kasiu a ja miałam w tamtym roku kupione 2 szt. Southern Bell-i one mi bardzo ładnie przezimowały, są duże kępy. Ale około 4 szt. odmianowych jeżowek mi wcięło niestety, zwykłe wszystkie ok.

Widzisz Gosiu, a u mnie jakoś tak slabo szkoda mi tych Southern bell bo długo kwitly i dawaly fajny kolor na rabacie.....chciałam nawet dokupić bo pasowałyby w kilku innych miejscach....

a jezowki można dzielić? Nawet nie wiem....
BusyBee 17:40, 20 maj 2015

Ewcia
Piszesz, że można dzielić jeżówki. ..może te swoją jakoś podzielę chociaż za duża nie jest....

Co do cebulowych....nie wiedzialam że jest do nich specjalny nawóz. ..chociaż można było się spodziewać.- przecież do wszystkiego sa nawozy ; )
Kasya 18:32, 20 maj 2015

BusyBee napisał(a)

Mnie też ten pomarańcz pasuje w wiosennych zestawieniach poza tym te tulipany były z B i całkiem dobrze sobie poradziły- to ich drugi rok u mnie. Może troche drobniejsze kwiaty, ale w sumie nieźle w porównaniu z innymi...inne odmiany to tylko liście miały

Planuję je podkarmić jeszcze teraz...tylko czym???? masz może pomysł??

ja jak nawożę całą rabatkę to przy okazji i cebulowe
nic specjalnego..
bdan 20:06, 20 maj 2015

BusyBee napisał(a)

Dziękuję za link- popatrzę w wolniejszej chwili- teraz z pracy klikam

Jeżówki słabo przezimowały- o tych szlachetnych myślę, bo ze zwykłymi to nie ma problemu. Southern bell- ta z mojego avatarka- z kilku tylko 1 przezimowała- a tanie nie były
Milkshake tak samo- coś tam wychodzi z ziemi, ale bardzo słabo.

Poza tym mam tylko kupowane jako mix- takie siłaczki bez konkretnej odmiany.

Niewiele pomogłam ....musisz jeszcze kogoś popytać. Pamiętaj, że u mnie zimne zimy....

Kasiu bardzo pomogłaś. Przynajmniej wiem, że tam gdzie będę potrzebować dużą ilość, to kupić tradycyjne, a fikusnie to w mniejszych ilosciach spróbować.

Czy nie pogniewasz się, jak wkleję Twoje doświadczenia u mnie, może inne osoby się podzielą, jak u nich to wygląda?

Co do trawy, to możesz zadzwonić sobie do tego centrum, jest tam dosyć konkretny Pan, który sprzedaje, może Ci cos podpowie jak sobie wybierzesz jakieś typy. Nas pytał o rodzaj ziemi, uzytkowanie, sąsiedztwo.
Ostatecznie kupować tam nie musisz, ale ma sprzedaż internetową. Ja kupowałam na miejscu, bo to niedaleko mnie jest. W zeszłym roku ta trawa była super, że aż Pan ze szkółki spisywał jej nazwę. Teraz niestety trochę chwastów się pojawiło i trzeba by pryskać. Ale to chyba w każdej może się pojawić
BusyBee 20:30, 20 maj 2015

Kasya napisał(a)

ja jak nawożę całą rabatkę to przy okazji i cebulowe
nic specjalnego..

Jasne tak patrzę, że słabowite jakieś i chciałabym je podkarmić...możliwe, że i tak to nic nie da i trzeba będzie nowe cebule sadzić jesienią...U dziewczyn tez tak to wygląda, że tulipany dużo słabsze w kolejnych latach....

Nie ma tego złego będą zakupy...
BusyBee 20:34, 20 maj 2015

bdan napisał(a)

Kasiu bardzo pomogłaś. Przynajmniej wiem, że tam gdzie będę potrzebować dużą ilość, to kupić tradycyjne, a fikusnie to w mniejszych ilosciach spróbować.

Czy nie pogniewasz się, jak wkleję Twoje doświadczenia u mnie, może inne osoby się podzielą, jak u nich to wygląda?

Co do trawy, to możesz zadzwonić sobie do tego centrum, jest tam dosyć konkretny Pan, który sprzedaje, może Ci cos podpowie jak sobie wybierzesz jakieś typy. Nas pytał o rodzaj ziemi, uzytkowanie, sąsiedztwo.
Ostatecznie kupować tam nie musisz, ale ma sprzedaż internetową. Ja kupowałam na miejscu, bo to niedaleko mnie jest. W zeszłym roku ta trawa była super, że aż Pan ze szkółki spisywał jej nazwę. Teraz niestety trochę chwastów się pojawiło i trzeba by pryskać. Ale to chyba w każdej może się pojawić

Pewnie, że możesz wklejać u kogoś w zeszłym roku czytałam, że te odmianowe bywają kapryśne...ale może nie wszystkie...dużo jeżówek ma Mała Mi. Pewnie będzie więcej wiedziała niż ja

W sprawie trawy jutro zadzwonię. Mus już kupować, bo po niedzieli nareszcie sianie