Mnie też ten pomarańcz pasuje w wiosennych zestawieniach poza tym te tulipany były z B i całkiem dobrze sobie poradziły- to ich drugi rok u mnie. Może troche drobniejsze kwiaty, ale w sumie nieźle w porównaniu z innymi...inne odmiany to tylko liście miały
Planuję je podkarmić jeszcze teraz...tylko czym???? masz może pomysł??
Dzięki Ewciu Kolory to teraz wyjątkowe...aż świecą na rabatach- szczególnie te jasne zielenie- np. buka Dawyck gold, czy limonkowych Żurawek....potem podobno zgromadzą chlorofil i już nie będą takie jaskrawe.... Ach wiosna!!
Kasiu a ja miałam w tamtym roku kupione 2 szt. Southern Bell-i one mi bardzo ładnie przezimowały, są duże kępy. Ale około 4 szt. odmianowych jeżowek mi wcięło niestety, zwykłe wszystkie ok.
Kasiu, jeżówkami mnie zaskoczyłaś, że mają problem z przezimowaniem. Nie wiedziałam tego, a zakupiłam sobie 4 jeżówki i liczyłam, ze mi się kiedyś rozrosną i będę mogła je dzielić.
Jeżeli chodzi o tulipany, to kupiłam nawóz do cebulowych i sypnęłam im przed kwitnieniem. Teraz po kwitnieniu sypnę im drugi raz.
Widzisz Gosiu, a u mnie jakoś tak slabo szkoda mi tych Southern bell bo długo kwitly i dawaly fajny kolor na rabacie.....chciałam nawet dokupić bo pasowałyby w kilku innych miejscach....
Kasiu bardzo pomogłaś. Przynajmniej wiem, że tam gdzie będę potrzebować dużą ilość, to kupić tradycyjne, a fikusnie to w mniejszych ilosciach spróbować.
Czy nie pogniewasz się, jak wkleję Twoje doświadczenia u mnie, może inne osoby się podzielą, jak u nich to wygląda?
Co do trawy, to możesz zadzwonić sobie do tego centrum, jest tam dosyć konkretny Pan, który sprzedaje, może Ci cos podpowie jak sobie wybierzesz jakieś typy. Nas pytał o rodzaj ziemi, uzytkowanie, sąsiedztwo.
Ostatecznie kupować tam nie musisz, ale ma sprzedaż internetową. Ja kupowałam na miejscu, bo to niedaleko mnie jest. W zeszłym roku ta trawa była super, że aż Pan ze szkółki spisywał jej nazwę. Teraz niestety trochę chwastów się pojawiło i trzeba by pryskać. Ale to chyba w każdej może się pojawić
Jasne tak patrzę, że słabowite jakieś i chciałabym je podkarmić...możliwe, że i tak to nic nie da i trzeba będzie nowe cebule sadzić jesienią...U dziewczyn tez tak to wygląda, że tulipany dużo słabsze w kolejnych latach....
Pewnie, że możesz wklejać u kogoś w zeszłym roku czytałam, że te odmianowe bywają kapryśne...ale może nie wszystkie...dużo jeżówek ma Mała Mi. Pewnie będzie więcej wiedziała niż ja
W sprawie trawy jutro zadzwonię. Mus już kupować, bo po niedzieli nareszcie sianie