Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U BusyBee w ogródku...

U BusyBee w ogródku...

BusyBee 21:18, 21 maj 2015

Kasya napisał(a)
Wiesz...jeszcze mozesz wyslac fotke do sprzedawcy i zapytac, moze napisze cos rownie fajnego jak ten "moj"

Masz rację Kasiu- tego też powinnam spróbować. Może mi wyjaśni co jest tej róży.
Dziękuję Ci za pomysł

Właśnie wstawiłam fotki w wątku z chorobami róż. Może ktoś się odezwie
Gabrysia_ 21:21, 21 maj 2015

Ja nie pomogę,bo na różach się nie znam
...mam nadzieję,że ktoś postawi właściwą diagnozę.
BusyBee 21:24, 21 maj 2015

lindsay80 napisał(a)
ja też jestem rozczarowana różami, które kupiłam w ubiegłym tygodniu z tego miejsca.
Moje The Fairy na listkach mają brązowe plamki.

Witam Cię cieplutko
Ja kupowałam róże w zeszłeym roku i wszystko grało....a było ich kilka rodzająw. Wszystkir pieknie wystartowały w tym roku. Nie przypuszczałam, że cos może być nie tak tym razem... Jak do nich zadzwoniłam 2 dni po złożeniu zamówienia, to odpowiedzieli, że muszę być cierpliwa, bo 50 paczek czeka na wysyłkę...w tym moja
W końcu doszła- 6 dni pźniej...trochę poczekały sobie te róże

Czy posadziłaś już swoje róże? a te plamy to co?? czarna plamistość?
BusyBee 21:24, 21 maj 2015

Gabrysia_ napisał(a)
Ja nie pomogę,bo na różach się nie znam
...mam nadzieję,że ktoś postawi właściwą diagnozę.

Też taką mam nadzieję...dzięki

Mam jeszcze pytanko o Twoją nową trawkę??? co to ??? Aż świeci na rabacie

lindsay80 22:13, 21 maj 2015

BusyBee napisał(a)

Witam Cię cieplutko
Ja kupowałam róże w zeszłeym roku i wszystko grało....a było ich kilka rodzająw. Wszystkir pieknie wystartowały w tym roku. Nie przypuszczałam, że cos może być nie tak tym razem... Jak do nich zadzwoniłam 2 dni po złożeniu zamówienia, to odpowiedzieli, że muszę być cierpliwa, bo 50 paczek czeka na wysyłkę...w tym moja
W końcu doszła- 6 dni pźniej...trochę poczekały sobie te róże

Czy posadziłaś już swoje róże? a te plamy to co?? czarna plamistość?

ja w temacie róż dopiero raczkuję ale wygląda mi to właśnie na czarną plamistość.
Róże już posadzone, napisałam maila do dostawcy i poinformowałam o problemie, zobaczymy jak zareaguje...
A Ty będziesz teraz pryskać a jeśli tak to czym?
anabuko1 22:14, 21 maj 2015

WAW!!
Już masz takie pąki różane.
U mnie są pączki na niektórych , ale kolorków jeszcze nie widać
bdan 07:29, 22 maj 2015

BusyBee napisał(a)

Danusiu jeszcze raz cytuję Twój link w sprawie trawy...

Pogadałam z tym panem o którym mówiłaś- to istna skarbnica wiedzy- dawno nie rozmawiałam z kimś tak kompetentnym, rzeczowym i chętnym do pomocy!!!

Obalił kilka mitów dotyczacych trawników i mieszanek trawnikowych i ogólnie rozjaśnił mi w głowie

Będę zamawiać taką trawę jak Ty, albo rekreacyjną z tej samej firmy.

Dziękuję raz jeszcze za linka

Kasiu nie ma za co.

Co do trawy nie wydaje mi się ani wymagająca, ani delikatna. U mnie glina, nie wiem jak u Ciebie. Dużo zależy też chyba od przygotowania podłoża chyba. W pierwszym roku nie mozna robić oprysków na chwasty, a zawsze tam cos wylezie, nasieje się. Chyba, że masz wszystko konkretnie zlane roundupem, choć nie wiem, czy do końca się to sprawdza.

Kasiu ja nie sugeruję, żebyś tam kupiła, żeby potem nie było na mnie
Tak tylko w celach edukacyjnych Cię tam odesłałam
BusyBee 13:27, 22 maj 2015

lindsay80 napisał(a)

ja w temacie róż dopiero raczkuję ale wygląda mi to właśnie na czarną plamistość.
Róże już posadzone, napisałam maila do dostawcy i poinformowałam o problemie, zobaczymy jak zareaguje...
A Ty będziesz teraz pryskać a jeśli tak to czym?

Przynajmniej wiesz, że to czarna plamistość...sama jestem ciekawa, co Ci odpowiedzą, bo w tym samym miejscu kupowałyśmy...

Ja na razie nie pryskam, bo nie wiem co tej róży jest czekam przez weekend- nie sadzę- może oś się wyjaśni...
BusyBee 13:30, 22 maj 2015

anabuko1 napisał(a)
WAW!!
Już masz takie pąki różane.
U mnie są pączki na niektórych , ale kolorków jeszcze nie widać

No właśnie Aniu z tymi różami trochę kłopot one pąki maję, bo właśnie do mnie przyszły. Tylko, że część z tych pąków w doniczce leżała...próbuję się dowiedzieć, czy coś im jest...

BusyBee 13:39, 22 maj 2015

bdan napisał(a)

Kasiu nie ma za co.

Co do trawy nie wydaje mi się ani wymagająca, ani delikatna. U mnie glina, nie wiem jak u Ciebie. Dużo zależy też chyba od przygotowania podłoża chyba. W pierwszym roku nie mozna robić oprysków na chwasty, a zawsze tam cos wylezie, nasieje się. Chyba, że masz wszystko konkretnie zlane roundupem, choć nie wiem, czy do końca się to sprawdza.

Kasiu ja nie sugeruję, żebyś tam kupiła, żeby potem nie było na mnie
Tak tylko w celach edukacyjnych Cię tam odesłałam

U mnie zdjęta darń- ale chwasty zawsze mogą się pojawić- tym bardziej, że wokoło domu sporo mleczyków

Moje pogłoże to też glina- zresztą na tym terenie kiedys glinianki były Trochę lepsza ziemia była nawieziona i wymieszana z tą gliną...

... z panem pogadałam z pół godziny i dokładnie wytłumaczyłam jaka gleba, stanowisko itd...

Mój wybór padł na tę trawę i rekreacyjną jeszcze- też z tej firmy. Była jeszcze inna propozycja, ale sporo droższa i zdecydowałam się na tą gazonową. Między innymi dlatego, że była u mnie w centrum. Zależy mi, żeby nie przeciągać dłużej tego siania, nie mogłam więc zamówić u Pana, bo by nie doszło do poniedziałku kupię u niego inne produkty, bo gość był bardzo pomocny...

Jak widzisz nic mi nie sugerowałaś bałam się jednak trochę tej gazonówki, żeby się nie okazała za delikatna- rozwiałaś tylko moje obawy Buziak