Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U BusyBee w ogródku...

U BusyBee w ogródku...

waldek727 01:20, 14 wrz 2014

BusyBee napisał(a)
Dzisiaj przy okazji zwykłych zakupów, wstąpiłam do CO i znalazłam przywiezione właśnie z wystawy żurawki berry smoothie były w przyzwoitej cenie, ale tylko 5 sztuk a ja potrzebuję jeszcze z 10.. .....nie będą już ich mieli i muszę zamówić, ale przekonałam się, że są piękne i będą u mnie pasowały

Szukałam też tych polecanych przez Lukiego i żadnej nie było.....

Miło mi gościć w Twoim ogrodzie.
Kasiu. Może przy okazji rozmów o żurawkach i Twoich żurawkowych zakupach będę mógł polecić Ci coś innego. Coś co również będziesz mogła wykorzystać do swoich roślinnych kompozycji.
Wiem, wiem. Wcale to nie jest taki prosty zakup. No... ale jak już zagości w ogrodzie to chowajcie się wszystkie żuraweczuszki, żurawieniuśki i tiarellusie.
Są to gatunki pierwotne żurawek od których wywodzą się wszystkie dostępne teraz na rynku kolorowe maluszki. Chodzi mi o Cheuchera villosa. Potężne żurawki które osiągają wymiary 60/60 a swoje piękne kwiatostany zawieszają ponad metr nad ziemią. Nie są może one zbyt urodziwe z liści które przeważnie są w odcieniach kawy i bursztynu ale kwiatowe wiechy widoczne są w ogrodzie z odległości kilkudziesięciu metrów.
Villosy to m.in. ,,Binoche", ,,Mocha", ,,Autumn Bride" czy największa z żurawek ,,Bronze Beauty".
Dalej nie będę już ich zachwalał, tylko popatrz na te giganty i sama zdecyduj o wyborze. Jest to jedna mateczna żurawka.
Za jakość fotek przepraszam ale cyknąłem je telefonem.

Aneta1309 09:00, 14 wrz 2014

widzę,że tu burza mózgów nad rabatą muszę się cofnąć żeby nadrobić.
JoannA 09:03, 14 wrz 2014

Miłej niedzieli Kasiu
BusyBee 09:28, 14 wrz 2014

JulkAd napisał(a)

Dlaczego by nie?...pokaż jak duże masz te żurawki

Jak się dokopię do fotek z ubiegłego roku to wrzucę jak potrafią się rozkręcić

Wstawię fotki później, ale nie bardzo dadzą się podzielić, bo są za małe: ( w porównaniu z tymi, które widuję w szkółkach- naprawdę niewielkie... na szczęście były po 9 a nie 15 zł.......
Aneta1309 09:31, 14 wrz 2014

Kasiu pokaż te żurawki u nas pan na bazarku ma żurawki po 5 zł zerknę czy te też ma bo ilość odmian ograniczona
BusyBee 09:33, 14 wrz 2014

Gocha napisał(a)
Kasiu ja tylko śledzę wynik na laptopie ale faktycznie chyba horror musiał być. Możesz dać mi namiary gdzie zamawiałaś rozchodnik bo bardzo piękny on jest. Tez taki chcę ale narazie nie mam gdzie posadzić.

Gosiu adres szkółki pana Goodbud na pv ale to niedaleko od Lublina dopiero wczoraj znalazłam go w necie, a szkoda, bo przecież mogłam zajechać wracając do domu...mają też trochę jeżówek, host i ogólnie dużo bylin.....
BusyBee 09:42, 14 wrz 2014

Aneta1309 napisał(a)
widzę,że tu burza mózgów nad rabatą muszę się cofnąć żeby nadrobić.

Nie cofaj się streszczę Ci
Anetko poszukiwałam żurawki- siłaczki, coby nie udało mi się jej zamordować w pierwszym sezonie koniecznie bordowej....
Była burza mózgów i wiele pięknych żurawek mi polecono.....byłam w kilku sklepach w lublinie, ale nie było nic z tych polecanych
Jeśli były piękne i duże to jak zwykle- bez nazw i nic nie kupiłam...
Wczoraj za to, przypadkiem, u siebie w małym Co znalazłam i kupiłam 5 sztuk berry smoothie

Będę domawiać więcej, bo piękne!!
BusyBee 09:44, 14 wrz 2014

JoannA napisał(a)
Miłej niedzieli Kasiu

Wzajemnie Asiu

........zgadnij kto jest producentem żurawek, które kupiłam ....dla ułatwienia dodam, że to gdzieś niedaleko Ciebie
BusyBee 09:52, 14 wrz 2014

Witam Cię Waldku a gdzie Twój wątek, bo coś nie widzę
Nie wiedziałam, że wogóle jest coś takiego, jak cheuchera villosa..... muszę poczytać...
Jeśli masz u siebie i chwalisz to pewnie nie są takie kapryśne jak ich kolorowe potomstwo...
Może warto taką mieć- choćby dla porównania
..... gdzie kupowałeś swoje i jak się sprawują?? Może jeszcze jakaś fotka??

Pozdrowionka
ewakatowice 10:14, 14 wrz 2014

waldek727 napisał(a)

Miło mi gościć w Twoim ogrodzie.
Kasiu. Może przy okazji rozmów o żurawkach i Twoich żurawkowych zakupach będę mógł polecić Ci coś innego. Coś co również będziesz mogła wykorzystać do swoich roślinnych kompozycji.
Wiem, wiem. Wcale to nie jest taki prosty zakup. No... ale jak już zagości w ogrodzie to chowajcie się wszystkie żuraweczuszki, żurawieniuśki i tiarellusie.
Są to gatunki pierwotne żurawek od których wywodzą się wszystkie dostępne teraz na rynku kolorowe maluszki. Chodzi mi o Cheuchera villosa. Potężne żurawki które osiągają wymiary 60/60 a swoje piękne kwiatostany zawieszają ponad metr nad ziemią. Nie są może one zbyt urodziwe z liści które przeważnie są w odcieniach kawy i bursztynu ale kwiatowe wiechy widoczne są w ogrodzie z odległości kilkudziesięciu metrów.
Villosy to m.in. ,,Binoche", ,,Mocha", ,,Autumn Bride" czy największa z żurawek ,,Bronze Beauty".
Dalej nie będę już ich zachwalał, tylko popatrz na te giganty i sama zdecyduj o wyborze. Jest to jedna mateczna żurawka.
Za jakość fotek przepraszam ale cyknąłem je telefonem.

Dlatego lubię Ogrodowisko, życzliwi ludzie, ciekawe ogrody i tyle różnorodnych wiadomości!