Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

beta 07:19, 13 lip 2017

Jazzy też tak myślę że za dużo tych dobroci by było
Krakus 07:42, 13 lip 2017

babka napisał(a)

Hej Pumilio są super, śliczne ale troszczkę żałuję że się dłużej nie zastanowiłam nad wyborem. Bo muszę Pawłowi zwrócić honor, proponując te tujki miał rację, że kolorkiem fajne zróżnicowanie by wprowadziły.
Teraz jest równo zielono, Tuffety ze swoim biszkoptowym kolorkiem rozjaśniłyby to miejsce i idealnie zgrałyby się z kwitnącymi stipami.
No ale tak czy inaczej jest pięknie

Co do lawendy to ta odmiana bardzo ładnie zimuje

Ubiegłą zimę przetrwała idealnie ( całą zimę jest miękka, srebrzysta, tworzy zwarte kępki ):

Tak wygląda dziś - widoczne kwiatostany to z przemarzniętych kępek

dzięki za fachowe porady szkoda że przeczytałem dopiero dziś bo wczoraj korzystając z pogody posadziłem co 45 cm będzie gęsto ale ok ...u Ciebie super wygląda
magnolia 10:31, 13 lip 2017

Krakus, rozsadź zaraz, z tym sezonie te lawendy. ja rozsadzałam swoje po 3 latach, bo się marnowały. I widzę że takie stare przesadzane bardzo długo się przyjmują, prawie sezon im to zajmuje, wtedy aż zęby bolą jak się na nie patrzy.
magnolia 10:38, 13 lip 2017

Babko, mnie się grabowa generalnie bardzo podoba.
Od wiosny mocno bym uszczykiwała sosenki, żeby były bardzo gęste, zwarte.
Trzcinnikom krótkowłosym trzeba dać czas, bo niezbyt szybko przyrastają w kępę, ale jak już to im wyjdzie, to dla mnie jest to jedna z piękniejszych traw.
Nie bardzo łapię ten układ z liliowcami, ale chyba jest ok, może jeszcze 1 kępkę da się wcisnąć, dla powtórzenia?
Jeśli gdzieś masz sporo miejsca między kosówkami, czy koło kamieni, możesz dodać macierzankę cytrynowa Aureus- ładnie zepnie zieleń z żółtym.
Ja tam ciesze się że masz kosówy a nie Tuffety- są zdrowe, i kolor maja bardziej plastyczny
malkul 10:44, 13 lip 2017

mam u siebie w mieście jedno rondo obsadzone pumiloo i tam jeszcze jakieś trawska i powiem ci że corocznei są mocno strzyzone w kulopoduchy i wyglądają bombowo, siedzą nisko przy ziemi, zwarte i zdrowe.
beta 10:45, 13 lip 2017

magnolia napisał(a)
Babko, mnie się grabowa generalnie bardzo podoba.
Od wiosny mocno bym uszczykiwała sosenki, żeby były bardzo gęste, zwarte.
Trzcinnikom krótkowłosym trzeba dać czas, bo niezbyt szybko przyrastają w kępę, ale jak już to im wyjdzie, to dla mnie jest to jedna z piękniejszych traw.
Nie bardzo łapię ten układ z liliowcami, ale chyba jest ok, może jeszcze 1 kępkę da się wcisnąć, dla powtórzenia?
Jeśli gdzieś masz sporo miejsca między kosówkami, czy koło kamieni, możesz dodać macierzankę cytrynowa Aureus- ładnie zepnie zieleń z żółtym.
Ja tam ciesze się że masz kosówy a nie Tuffety- są zdrowe, i kolor maja bardziej plastyczny

krótko, zwięźle i na temat
Marto-uwielbiam Cię
p.s Ola wybacz , że wyznanie miłości na twoim wątku, ale korzystam z okazji

beta 10:46, 13 lip 2017

a tą macierzankę widziałam osobiście u nas w miejskich nasadzeniach...wygląda świetnie
beta 10:47, 13 lip 2017

malkul napisał(a)
mam u siebie w mieście jedno rondo obsadzone pumiloo i tam jeszcze jakieś trawska i powiem ci że corocznei są mocno strzyzone w kulopoduchy i wyglądają bombowo, siedzą nisko przy ziemi, zwarte i zdrowe.

dobrze, że piszecie o tym przycinaniu i uszczykiwaniu...nie wiedziałam...teraz będę wiedziała jak prowadzi swoje przyszłe "gwiazdy"
malkul 10:53, 13 lip 2017

beta napisał(a)

dobrze, że piszecie o tym przycinaniu i uszczykiwaniu...nie wiedziałam...teraz będę wiedziała jak prowadzi swoje przyszłe "gwiazdy"
moje varelle po osnuji sadzonkowej wyglądały strasznie, jedną z nich obciełam normalnie sekatorem bo strasznie wyłysiała, jeszcze sie nei zebrała, ale zobaczę za rok o tej porze, trzy pozostałe sie mocno zebrały i wyglądają znów bosko. ale coraz większe rozną, więc na wisonę musze im obnberwać wszystkie nowe przyrosty. niestety zauwałyłam ze mimo druktotengo oprysku decinem znów łażą larwy i robią te małe oprzędy z kup
magnolia 10:54, 13 lip 2017

generalnie na dzień matki ok 0.5-0.7 świeczki ( młody przyrost jest jak świeczka). Najlepiej oberwać, ale i cięcie nie zrobi krzywdy.
W tym roku na dzień matki było za wcześnie, ale to widać jak już świeczka jest.
Macierzanka aureus jest fajna, fakt.