Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

iwka 12:43, 12 lip 2017

Ola lubię takie rach ciach i po krzyku
07_Rene 16:44, 12 lip 2017

Fajnie działasz
Konieczki 16:56, 12 lip 2017

No o dobry wybor grabow, ja mam teraz problem z jedna wisnia na tarasie wierze ze sie wylize, ale nerw mam na siebie. Syla mi odradzala wisnie, ech...
Kurcze kazdy katek mi sie u Ciebie podoba
babka 18:55, 12 lip 2017

Krakus napisał(a)
witaj...grabowa fajnie sie zapowiada z pumilo...u ciebie tez zobaczyłem że nad tuffetami się zastanawiałas i mnie zaraziłaś tą koncepcją...

wpadam z jednym pytaniem...bo czytam wątek o lawendzie i widziałem że wypowiadałas sie tam (niestety w 2015 roku) na temat lawendy Viva z Obi...

zimuje Ci ? co 50 cm byś sadziłas ?

z góry dzięki za porady..

Hej Pumilio są super, śliczne ale troszczkę żałuję że się dłużej nie zastanowiłam nad wyborem. Bo muszę Pawłowi zwrócić honor, proponując te tujki miał rację, że kolorkiem fajne zróżnicowanie by wprowadziły.
Teraz jest równo zielono, Tuffety ze swoim biszkoptowym kolorkiem rozjaśniłyby to miejsce i idealnie zgrałyby się z kwitnącymi stipami.
No ale tak czy inaczej jest pięknie

Co do lawendy to ta odmiana bardzo ładnie zimuje

Ubiegłą zimę przetrwała idealnie ( całą zimę jest miękka, srebrzysta, tworzy zwarte kępki ):

Styczeń 2016

Kwiecień 2016

Tegoroczna zima była dla niej mniej łaskawa, miejscami przemarzło kilka sadzonek.

Styczeń 2017

Marzec 2017

Odbudowała się bez problemu i dziś śladu najmniejszego po wymarznięciach nie ma

Czerwiec 2017

Ja sadziłam chyba co 45/50cm ale to zdecydowanie za mało, smiało możesz tę odmianę sadzić co 60cm. Ma bardzo długie kłosy z kwiatostanami.
Gdyby nie lało poszłabym zmierzyć ile w stanie kwitnienia ma średnicy

Tak wygląda dziś - widoczne kwiatostany to z przemarzniętych kępek

babka 18:56, 12 lip 2017

pawel_snopek napisał(a)
Te 5 sztuk sam chyba kupię

Kupuj bo cena ok, ale i tak wybrałam wszystkie najładniejsze
babka 18:58, 12 lip 2017

frezja napisał(a)
Sosenki niech dobrze rosną. Czekamy na fotki

Sosenki są bardziej niż ok

babka 19:06, 12 lip 2017

iwka napisał(a)
Ola lubię takie rach ciach i po krzyku

Przed ulewą zdążyłam zrobić kilka zdjęć.
Coś zmienić, dodać, ująć ??

Pod płotem trzcinniki Brachytricha.
Naprzemiennie w dwóch kępkach liliowce Stella d'Oro

babka 19:09, 12 lip 2017

07_Rene napisał(a)
Fajnie działasz

:*

A popatrz jak róża oszalała

babka 19:16, 12 lip 2017

Konieczki napisał(a)
No o dobry wybor grabow, ja mam teraz problem z jedna wisnia na tarasie wierze ze sie wylize, ale nerw mam na siebie. Syla mi odradzala wisnie, ech...
Kurcze kazdy katek mi sie u Ciebie podoba

A ja tak na nie chorowałam i wszyscy wybili mi je z głowy
Czytałam o Twoich problemach z nimi ale stosujesz jakieś zabiegi i pewnie pokonasz wroga ! Wisienki cudowne są, jak się dorobię to kupię je do przedogródka

A co do zakątków ... nie widziałaś pomieszczeń gospodarczych, wiaty .... Na pewno by Ci się nie podobało

W ogrodzie zdecydowanie ładniej, dzięki

pawel_snopek 20:20, 12 lip 2017

Fajnie wyszła nowa grabowa rabata skąd masz trzcinniki brachytricha?