Wracając jeszcze do tego co napisałyście - np. do trójkąta - brakuje mi w tej rabacie czegoś atrakcyjnego zimną i na przedwiośniu. Trawy jednak późno ruszają zwłaszcza ropzlenice.
Choć muszę przyznać, że projektantka zaproponowała rownież takie urozmaicenie rabat:
Pomiędzy późno wybijające trawy, takie jak rozplenica i proso można sadzić cebule czosnków ozdobnych, tulipanów botanicznych, narcyzów, krokusów.
Pod krzewami liściastymi można sadzić cebule przebiśniegów i cebulic
W pustych miejscach w cieniu i półcieniu można wysiewać orliki i naparstnice
Pęcherznica, jak już pisałam wcześniej ma wylot (nie uwierzycie, ale sama prosiłam, żeby mi czerwoną rozplenice pani dodała do projektu (widziałam ją u kolezanki jak kwitła i podobała mi się).
Do trójkątnej rabaty chciałam dac obwódkę, bo wymyśliłam sobie, że kory nie będzie mi wywiewać.
Śmietnik kiedyś będzie obudowany, ale kiedy to nastapi - nie wiem.
W prostokątnej rabacie jak widać mam roślino posadzone w taki sposón, że można by przez środek poprowadzić oś symetrii. Sama nie wiem czemu tak zrobiłam - to był chyba protest przeciw łukom, tylko z domu wyszedl poza ogród

Nie wiem, czy kulki po jedenj stronie a cisy po drugiej (wzdłuż podjazdu) - z jednej strony niskie kulki a z drugiej wyższa ściana będą dobrze wyglądały.
I podobnie jak w trójkątnej - brak czegoś co będzie przykuwało wzrok zimą i na przedwiośniu (rzeczywiście hortensje są średnio atrakcyjne zimą, gdy nie ma śniegu i na przedwiośniu).
Ja prędzej widziałabym je wzdłuż prawego boku (patrząc na plan).
A jesli chodzi o drzewa, to chciałabym mieć 3 sztuki - może coś takiego:
Oczywiście drzewa wypadłyby na środku między gabionami.