Przybiegłam z wątku Malkul i poczytałam wszystko od początku....wieje pesymizmem, akurat dziś nie planowałam się udzielać, bo smutno mi, ale czując twoje zmagania, jednak uaktywniam się..
...myślę, że nie ma tego złego, coby na dobre nie wyszło, bo po pierwsze, mimo, że pod nosem wam pobudowano, to chociaż są to estetyczne budowle, a nie rozwalające się stodoły czy domostwa, zagrażające otoczeniu i szpecące bardziej lub tak bardzo, że nijak się nie osłonisz przed takimi widokami i sąsiedztwem...znam to z autopsji...
...po drugie, mieszkańcy tych domów, też będą myśleć o jakiejś zieleni w swoich mini ogródkach, więc będzie powstawać zielona enklawa..
Teraz co do tuj i serbów, wiem, że Danusia dobrze radzi, ale ja jednak zostawiłabym te tuje, skoro doskonale rosną i na dodatek można je ciąć, robię to u siebie, jak na razie dzięki cięciu nie widzę tego procesu starzenia, są piękne cały rok, stworzyły doskonały ekran od sąsiada i ulicy i hałasu; w tej chwili są tak olbrzymie i nadal rosną, że pomyślałam o wyrównaniu, zatem zostaw je, a dosadź inne drzewa liściaste, dadzą koronkowy efekt i może to być np śliwowiśnia, rośnie szybko, ma bordowe liście, kwitnie, możesz ją ciąć i formować, jak chcesz, nie jest droga, mocna i wytrzymała, kolejny może być ambrowiec np. kolumnowy, bo też szybko rośnie, pięknie się wybarwia i na tym tle stworzy ciekawy efekt
...na początek tyle, na pewno wszyscy pomogą, inspiracji u nas mnóstwo, najlepiej oglądaj różne wątki na początek, aby odszukać swój styl

intymność w ogrodzie, to przede wszystkim drzewa i dopiero potem niższe tło
zostawiam moje tuje, zobacz jaki szczelny ekran, być może w październiku będą pod linijkę

pozdrawiam, witam i mam nadzieję,że cię Aga nie znudziłam

i to moje tuje, mają 12 lat, sadziłam je, jak miały 20 cm

p.s. budy psie u mnie znikną, bo będą zmiany