Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to!

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to!

Marga 09:27, 20 sie 2015

Aneta1309 napisał(a)
Ewa deszczu nawet kropla u mnie nie spadła walczę o rośliny trawnik wygląda fatalnie sił już brak.Rozplenice dobrze się dzielą sprawdzałam

U mnie sikneło w poniedziałek, i dalej susza
Ewkakonewka 09:31, 20 sie 2015

Karol99 napisał(a)

A okrywasz je na zimę?

Wiosną je posadziłam dopiero, ale nie planuję okrywać.
Ewkakonewka 09:43, 20 sie 2015

amelia_b napisał(a)

Jak ją kupiłam to bez żadnej etykiety niestety była, i nie wiem co to za odmiana. widziałam na forum że są i z zielonymi kotkami, i są cudne, o np taka jak twoja moje to takie olbrzymy porosły że mi lawendę zagłuszają i nie wiem czy ich nie poprzecinać jeszcze w lipcu było ok ale teraz to już przesadzają

Teraz dopiero trawy pokazują co potrafią, w końcu ich czas przed nami Nie mam doświadczenia jeszcze z rozplenicami. Nie wiem jak reagują na strzyżenie Popatrz u mnie wręcz odwrotnie, to lawenda zagłuszyła wszystko dookoła.
Ewkakonewka 09:46, 20 sie 2015

chojna napisał(a)
Ewciu a pamiętałaś o tym, że kosodrzewiny nie lubią kwaśnej ziemi?

Pozdrawiam i macham

Ależ skąd, jak je sadziłam to jeszcze przed Ogrodowiskiem było i wiedziałam jedynie, że Rh potrzebują coś tam inaczej, na tym moja wiedza ogrodnicza na temat sadzenia się kończyła. Odpozdrawiam
Ewkakonewka 09:47, 20 sie 2015

Marga napisał(a)

Naprawdę?! Kurczę , ja nie wiedziałam i wsadziłam pumelo w kwaśny torf Dla mnie to był iglak!

Dla mnie też iglak, a tu niespodzianka
Ewkakonewka 09:48, 20 sie 2015

Karol99 napisał(a)

cale zycie w bledzie... dla mnie to ona byla jak sosna wiec..

Karol ile jeszcze takich zdziwień przed nami szook
Karol99 10:01, 20 sie 2015

Ewkakonewka napisał(a)

Karol ile jeszcze takich zdziwień przed nami szook

Racja
Betka 10:11, 20 sie 2015

Czytam coś o dzieleniu rozplenic (traw - różnych) a kiedy można to robić ?
Wzięłam u dział w konkursie Działkowca ...ciekawe jak wypadnie mój ogród . Jeszcze 3 dni i się dowiem
Ewkakonewka 10:22, 20 sie 2015

lojalna_ napisał(a)
Z tym deszczem bida , ja miałam dwa dni wody z nieba to sie ciesze ....ale i tak dzis wszystko suche trzeba wieczorem za godzinki poswiecic

Perwoska odmieniona u Ciebie przez wszystkie przypadki

Bida przeokropna, nadal ani pół kropli nie spadło. Temperatura trochę odpuściła, tylko znowu skrajnie, rano +10 było. Dwa dni deszczu toż to marzenie , ale mam świadomość, że to i tak ciągle za mało.
Trawy nie podlewam, ale na rabatki tam gdzie najbardziej roślinki umęczone trochę chlapnę wody co kilka dni, żeby całkiem nie padły. I czekam na ten deszcz eh

A wracając do perovskiej temat się rozkręcił, a ja puki co mam ciągle jeden krzak , aleeeee to ma się lada moment zmienić
Ewkakonewka 22:40, 20 sie 2015

Agcia napisał(a)
Kosodrzewiny to sosny górskie, a w górach gleby są wapienne-skały wapienne-to miejsca gdzie one rosną naturalnie. Poza tym lubią sucho i słońce- w górach tylko chmury je zacieniają u mnie rosną w tylko lekkim cieniu a i tak się wyciągają. Na szczęście kwaśną ziemię łatwo zmienić na zasadową, wystarczy dodać wapna, albo popiołu z kominka opalanego drzewem liściastym

Popiół to znajdę, chyba.... jak nie wyczyściłam kominka za dokładnie , a jak nie to i tak zaraz sezon grzewczy się zacznie to sypnę, może lepiej im się zrobi. Bardzo dziękuję za info