Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 10:45, 14 lip 2016

Sebek napisał(a)
Ale cudne te jeżówki!

ich czas, na wielu wątkach bombardowanie ich zdjęciami, ale zasługują
lindsay80 10:46, 14 lip 2016

anbu napisał(a)
Super jeżówki

Ania, a ja czytałam, że się jakimś jeżówkowym pięknościom oparłaś w szkółce, no wiesz ???
lindsay80 10:48, 14 lip 2016

ivo napisał(a)
No faktycznie zajeżówkowałaś się Najpiękniejsza Vintage Wine . Moja Fatal Attraction też lada moment zakwitnie - obfocę

ja dalej czekam, FA powinna być kwiatem bardzo podobna do VW, tylko niższa, koniecznie obfoć, bo moim troszkę jeszcze zejdzie, tym bardziej, że ten tydzień to nieustanne ulewy i szare niebo.
lindsay80 10:49, 14 lip 2016

leon60 napisał(a)
czarujesz jeżówkami , obłędne są

wiem, że Ty też jesteś pod ich urokiem, pokaż co Ci przyślą w ramach rekompensaty za pomylone FA.
lindsay80 10:51, 14 lip 2016

Psiamama napisał(a)

Aleeee zdjęcia!! Pięknie

lubię takie portrety roślin, a bzyczki na nich to dodatkowy smaczek.
Filemon24 11:00, 14 lip 2016

lindsay80 napisał(a)

no to jeszcze czekamy, ale jak Ci będą kwitnąć to koniecznie wstaw u mnie fotkę bo ta Twoja ubiegłoroczna to już jest dorodna i będzie miała dużo kwiatów.

bardzo się rozrosła i w ogóle takie grube łodygi jej się zrobiły
lindsay80 11:09, 14 lip 2016

jolka napisał(a)
Edyta, wstawiłam u siebie te jeżówki, co są w drodze Zerknij sobie w wolnej chwili.
Twoje, te odmianowe są piękne A lawendowe wiadereczka przeurocze!!

Dziękuję Jolu, czekam dziś na przesyłkę, mam nadzieję, że da radę posadzić, bo leje prawie nieprzerwalnie, a na działce grząznie się w błocie, nie ma deszczu źle, zbyt dużo deszczu też źle, eh.
lindsay80 11:19, 14 lip 2016

jolanka napisał(a)
Jeżówki, potwierdzam są super Ale te czosnki
Mam na razie chyba 6 rodzajów jeżówek ale nazwy

ja też czasem kupuję jeżówki bez podanej nazwy, a potem próbuję rozszyfrować co to może być, np. korzystając z tej strony, bo jest dobrze zrobiony podział pod kątem wielkości krzaczka:

http://www.vitroflora.pl/pl/oferta?query=je%C5%BC%C3%B3wka&where=1

Główkowate warto kupić na jesieni.
lindsay80 11:22, 14 lip 2016

Pluszakowa napisał(a)
Dobrze że mogę sobie spokojnie pooglądać. Pięknie w promieniach słońca i pewnie owadów jest pełno przy tej ilości jeżówek i czosnków.

pszczółek jest tyle, że kiedyś myślałam, że mój ogródek jest na trasie jakiejś wędrownej pasieki, zresztą wszelkiej maści innych bzyczków też dużo - a mnie to cieszy niezmiernie.

lindsay80 11:33, 14 lip 2016

MirellaB napisał(a)
To ujęcie super - fazy kwitnienia.
Wiesz, że pierwszy sezon mam jeżówki i myślałam, że te główki (tak to nazywam) od razu tak wyglądają jak zaczynają kwitnąć. Jakie było moje zdziwienie, że zaczęły kwitnąć inaczej, a dopiero potem płatki w dół.

Czy Sesleria Heufleriana to ta sama co jesienna? Kojarzę, że Madzenka pisała, że to różne, ale pewna nie jestem.
Ja mam Heufleriana od kwietnia, bardzo ładnie się rozrasta.

W szkółce testowali nowe jeżówki, nie są narazie na sprzedaż. Nawet nie wiedziałam, że to się tak odbywa.
Jak się sprawdzą i ktoś wyższy zatwierdził to wejdą do oferty sprzedaży.
Masz jeszcze jakieś gatunki, których nie możesz dostać?

No właśnie jeżówki tak mają, że kwiaty bardzo się zmieniają na przestrzeni całego kwitnienia i nie tylko ich kształt, ale i kolor.
Jest tyle pięknych odmian jeżówek, że pewnie jeszcze nie raz się skuszę na jakiś zakup, ale tylko VW, FA i Butterfly Kisses kupowałam w sporej ilości bo 12, 10, 12 szt, pozostale po jednej lub dosłownie kilka szt. jak ładnie przezimują to znowu będę dzielić.
Sesleria Heufleriana i jesienna to inne seslerie - też mam obie - H. największa z seslerii, najintensywniej zielona, jesienna mniejsza i bardziej limonkowa, ale warunki lubią podobne.