Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja działka na Dębowym Lesie

Moja działka na Dębowym Lesie

anabuko1 22:13, 28 lis 2018

sierotka napisał(a)
Witaj Aniu
Ależ szaleństwa na działce U Was cudo
No no ja czekam ba ryby w stawie

Witaj zgubo kochana!!
A to się zapodziałaś i nic znaku nie dajesz, nie odwiedzasz koleżanek
Ano sie dzieje. w końcu przejrzyście i prac trochę za nami i przed nami.
Teraz jeszcze będzie wapnowanie terenu stawu.
A na wiosnę dopiero zarybianie.
Do rybek zjadalnych jeszcze trochę wody upłynie

anabuko1 22:18, 28 lis 2018

AgataM napisał(a)
Ale piękny teren. W dodatku po sąsiedzku las. Super tło dla ogrodu.

Agatko to prawda teren duży,, i do pracy i do osadzenia
I z jednej strony mam las i z drugiej laki i z drugiej łąki i sąsiadów.

anabuko1 22:22, 28 lis 2018

Bogdzia napisał(a)
Na takiej ziemi wszystko bedzie dobrze rosło, a wszelkiego rodzaju woda w ogrodzie to skarb, przyciąga ptaki i inne zwierzeta. Super będzie.

Witaj!
Oby, oby tak rosło.Staw będzie czyli woda na działce.
ale i rośliny ozdobne i owocowe .I chcial0by się aby to wszystko dobrze rosło.
A warzywniak też.A w planach jeszcze foliaczek .
Ptaków i zwierząt to tutaj jest bogactwo wielkie

Fiona też podziwia nowe areały

zoja 22:34, 28 lis 2018

Aniu tak na szybko - zobacz tutaj:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2448992108451138&id=140998815947437&_rdr
sylwia_slomc... 22:35, 28 lis 2018

anabuko1 napisał(a)
.
Sylwio tą siatkę co widać to nasza. I z tyłu też nasz areal.
Ale siatki jeszcze nie zdejmujemy ,żeby właśnie dzikie zwierzęta nie weszły i tego co tutaj jest nie zzarly.
Ale będzie to wszystko połączone w jedno .
Za siatka mam kilka drzew owocowych . I krzaków. Jakoś to trzeba oslonic na zimę. Nowego terenu jeszcze nie ogrodzimy w tym roku.

Aniu owiń pnie włóknina lub workami raszlowymi( najtaniej wychodzi bo chyba za 10 szt 5 zł w rolniczym sklepie powinnaś dostać, to takie jak jarzynę na targu sprzedają rolnicy, ja nimi wrzosy nakrywamPrzed zającem wystarczy jak okryjesz do wysokości połowy uda, ale przed sarnami to nie wiem. U nas zjadły do korzenia drzewka jak siatki nie było
Może by tego Antydzika posypać wokół i potem parę razy w zimie powtórzyć.
Przemek tez pisał o tym smarowaniu smalcem, ale u mnie też było niewykonalne.
sylwia_slomc... 22:38, 28 lis 2018

Aniu co do roślin na taki areał, obserwuj wątki oddam lub zamienię. Czasem ludzie oddają to co Tobie by się przydało
Ja się też chętnie podzielę tym co mam.
sylwia_slomc... 22:46, 28 lis 2018

zoja napisał(a)
Aniu tak na szybko - zobacz tutaj:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2448992108451138&id=140998815947437&_rdr

Wszystko fajnie tylko co jak dziki przyjdą? Im ten zapach na pewno będzie odpowiadał. I potem jak zima minie i przyjdą upały? Smrodek i muchy będą miały raj bo przecież deszcz tłuszczu nie zmyje. Tak sobie na chłopski rozum myślę o tej metodzie.....
Co do pączków azalii to przy takim smarowaniu jak pokazuje można je pouszkadzać samemu, a nawet jak tego nie zrobimy to do tego smalcu sikorki przylecą i pączki przy okazji zdziobią. Widzę u siebie jak im smalec smakuje....
zoja 22:53, 28 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Wszystko fajnie tylko co jak dziki przyjdą? Im ten zapach na pewno będzie odpowiadał. I potem jak zima minie i przyjdą upały? Smrodek i muchy będą miały raj bo przecież deszcz tłuszczu nie zmyje. Tak sobie na chłopski rozum myślę o tej metodzie.....
Co do pączków azalii to przy takim smarowaniu jak pokazuje można je pouszkadzać samemu, a nawet jak tego nie zrobimy to do tego smalcu sikorki przylecą i pączki przy okazji zdziobią. Widzę u siebie jak im smalec smakuje....

Hmmm... Ja nie mam doswiadczen z sarnami i dzikami, wiec dla mnie to tylko teoria - chyba na szczescie...
Rumianka 23:33, 28 lis 2018

Zwierzyna zjawi się na pewno, bo to my wchodzimy w ich teren, a one są u siebie...
anka_ 23:58, 28 lis 2018

anabuko1 napisał(a)
Za siatka mam kilka drzew owocowych . I krzaków. Jakoś to trzeba oslonic na zimę.
Aniu do zabezpieczania polecam siatkę podtynkową (taką z włókna szklanego, do styropianu). U mnie to jedyne zabezpieczenie które się sprawdziło przed zającami i sarnami (dzików w ogrodzie na szczęście nie posiadam). Tylko nie można wiązać sznurkiem (potrafią przegryźć)- najlepszy jakiś drucik lub opaska zaciskowa. I ma jeszcze jeden plus- tanio wychodzi.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies