Witaj zgubo kochana!!
A to się zapodziałaś i nic znaku nie dajesz, nie odwiedzasz koleżanek
Ano sie dzieje. w końcu przejrzyście i prac trochę za nami i przed nami.
Teraz jeszcze będzie wapnowanie terenu stawu.
A na wiosnę dopiero zarybianie.
Do rybek zjadalnych jeszcze trochę wody upłynie
Witaj!
Oby, oby tak rosło.Staw będzie czyli woda na działce.
ale i rośliny ozdobne i owocowe .I chcial0by się aby to wszystko dobrze rosło.
A warzywniak też.A w planach jeszcze foliaczek .
Ptaków i zwierząt to tutaj jest bogactwo wielkie
Aniu owiń pnie włóknina lub workami raszlowymi( najtaniej wychodzi bo chyba za 10 szt 5 zł w rolniczym sklepie powinnaś dostać, to takie jak jarzynę na targu sprzedają rolnicy, ja nimi wrzosy nakrywamPrzed zającem wystarczy jak okryjesz do wysokości połowy uda, ale przed sarnami to nie wiem. U nas zjadły do korzenia drzewka jak siatki nie było
Może by tego Antydzika posypać wokół i potem parę razy w zimie powtórzyć.
Przemek tez pisał o tym smarowaniu smalcem, ale u mnie też było niewykonalne.
Aniu co do roślin na taki areał, obserwuj wątki oddam lub zamienię. Czasem ludzie oddają to co Tobie by się przydało
Ja się też chętnie podzielę tym co mam.
Wszystko fajnie tylko co jak dziki przyjdą? Im ten zapach na pewno będzie odpowiadał. I potem jak zima minie i przyjdą upały? Smrodek i muchy będą miały raj bo przecież deszcz tłuszczu nie zmyje. Tak sobie na chłopski rozum myślę o tej metodzie.....
Co do pączków azalii to przy takim smarowaniu jak pokazuje można je pouszkadzać samemu, a nawet jak tego nie zrobimy to do tego smalcu sikorki przylecą i pączki przy okazji zdziobią. Widzę u siebie jak im smalec smakuje....
Aniu do zabezpieczania polecam siatkę podtynkową (taką z włókna szklanego, do styropianu). U mnie to jedyne zabezpieczenie które się sprawdziło przed zającami i sarnami (dzików w ogrodzie na szczęście nie posiadam). Tylko nie można wiązać sznurkiem (potrafią przegryźć)- najlepszy jakiś drucik lub opaska zaciskowa. I ma jeszcze jeden plus- tanio wychodzi.