Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja działka na Dębowym Lesie

Moja działka na Dębowym Lesie

anabuko1 11:13, 28 lis 2018

Dorota123 napisał(a)
Aniu ja ten polecony wątek podglądam systematycznie, chociaż jego właściciel nigdy u mnie nie był. Ta trawa o którą tam pytałaś to Rubrum, ona jest jednoroczna.
U Ciebie praca wre i dobrze, bo będziesz miała przygotowany teren na wiosnę a wtedy to tylko szaleć ogrodniczo.

Dorotko bardzo ci dziękuję za namiar na ten wątek. W wolnych chwilach będę go przegladala. Ale póki co wolnych chwil mało.
Piękna ta Rubrum. Szkoda ,ze jednoroczna. Ciekawe czy nasiona można jej gdzieś kupić ? Czy lepiej sadzonki ja wiosnę ? Jeszcze nigdy jak nie miałam.
Praca główne na nowym terenie zrobione. I to mnie cieszy.
Na wiosnę następne etapy.
Poszaleć ogrodowo nie poszaleje . No funduszy na to nie mam. Jeszcze inne rzeczy trzeba zrobić. Np jeszcze to w całości odrodzić .
dana1s 11:15, 28 lis 2018

anabuko1 napisał(a)

Danusiu późna jesień ale jeszcze dla nas bardzo pracowita. Zwłaszcza dla męża wszystko dopilnować
Najbardziej chciałabym fajnie zagospodarować staw. Ale nie mam jeszcze pomysłu .
O tak, tak bardzo dużo tej nowej przestrzeni i nowej pracy dojdzie tego się boję czy dam radę .

Aniu powoli, nie od razu Kraków zbudowano!
Podzielisz prace i dasz radę, musisz mieć z tego frajdę a nie zajechać się i paść.
To robota na kilka lat bez ekipy pomocników. Ale ile satysfakcji.
Nam została część gospodarcza jakieś 1000m2 i tez myślę jak to zagospodarować, póki co czekam na zgodę wycinki 5 jesionów, bez tego nic tam nie zrobię bo ciemno jak w lesie
anabuko1 11:20, 28 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Aniu to ogrodzenie z siatki co widać to jest waszej starej działki czy sąsiada? Będziesz łączyć teren jakoś w całość czy będą oddzielne dwa ogrody?
Zapomniałam Ci na priv napisać przed sadzeniem czegokolwiek na nowej części koniecznie ogródź choćby siatką leśną, bo zimą zwierzyna dzika potrafi zjeść wszystko co się posadzi.
Kawał terenu, ale wierzę, że dacie radę. Patrząc na to w jakim stanie kupiłaś, a jak już wygląda, jestem tego pewna
.
Sylwio tą siatkę co widać to nasza. I z tyłu też nasz areal.
Ale siatki jeszcze nie zdejmujemy ,żeby właśnie dzikie zwierzęta nie weszły i tego co tutaj jest nie zzarly.
Ale będzie to wszystko połączone w jedno .
Za siatka mam kilka drzew owocowych . I krzaków. Jakoś to trzeba oslonic na zimę. Nowego terenu jeszcze nie ogrodzimy w tym roku.
zoja 11:31, 28 lis 2018

anabuko1 napisał(a)
.

Za siatka mam kilka drzew owocowych . I krzaków. Jakoś to trzeba oslonic na zimę. Nowego terenu jeszcze nie ogrodzimy w tym roku.

Facet z Zielonego Pogotowia mówił, że naciera smalcem, skórką od słoniny do wysokości zjadania przez sarny. Podobno zwierzeta tego zapachu nie lubia.
Ma działke w lesie, nie ogrodzoną i nic mu nie uszkadzaja. Drzewka, krzewy ozdobne (rh, azalie).
to podobno taki sposób z dziada pradziada
sierotka 16:48, 28 lis 2018

Witaj Aniu
Ależ szaleństwa na działce U Was cudo
No no ja czekam ba ryby w stawie
AgataM 16:58, 28 lis 2018

Ale piękny teren. W dodatku po sąsiedzku las. Super tło dla ogrodu.
Bogdzia 19:39, 28 lis 2018

Na takiej ziemi wszystko bedzie dobrze rosło, a wszelkiego rodzaju woda w ogrodzie to skarb, przyciąga ptaki i inne zwierzeta. Super będzie.
anabuko1 21:52, 28 lis 2018

koliber napisał(a)
Aniu, super wygląda nowa działka Super, że udało się wszystko ogarnąć na zimę Kawał roboty odwaliliście GRATULACJE Jest już ładnie, a co dopiero jak zaczną tam rosnąć roślinki fiu fiu...

Życzę inspirujących pomysłów zimą Czasu trochę jest do przemysleń, więc na pewno coś fajnego się wykluje w Twojej głowie

Oj, dla mnie to jeszcze nie super.
Ale najtrudniejsze sprawy robot za nami.Ale jeszcze wiosna będzie bardzo robocza i cały sezon a potem to się okaże czy coś mi na odpoczynek wystarczy , czy już nie
Dla mnie jeszcze daleko od tego ,żeby było ładnie.Jest uporządkowane na razie .
anabuko1 22:01, 28 lis 2018

dana1s napisał(a)

Aniu powoli, nie od razu Kraków zbudowano!
Podzielisz prace i dasz radę, musisz mieć z tego frajdę a nie zajechać się i paść.
To robota na kilka lat bez ekipy pomocników. Ale ile satysfakcji.
Nam została część gospodarcza jakieś 1000m2 i tez myślę jak to zagospodarować, póki co czekam na zgodę wycinki 5 jesionów, bez tego nic tam nie zrobię bo ciemno jak w lesie

Oj oj, dobrze mówić, jak się dusza wyrywa .
ale to prawda etapami muszę podzielić prace.
Bo finansowo mnie nie stać aby to wszystko z obsadzeniami ogarnąć.
A tylko ja i maż jesteśmy do pracy do tego areału.
Dzieci od święta , bo w świecie lub na studiach
Każda moja praca na działce daje mi odprężenie psychiczne i fizyczne i satysfakcję.Nawet jak popełniam błędy, to też się uczę
U ciebie Danuś też śledzę te wszelkie poczynania ogrodowe i gospodarcze i trzymam kciuki aby dalej lepiej wszystko szlo
anabuko1 22:08, 28 lis 2018

zoja napisał(a)

Facet z Zielonego Pogotowia mówił, że naciera smalcem, skórką od słoniny do wysokości zjadania przez sarny. Podobno zwierzeta tego zapachu nie lubia.
Ma działke w lesie, nie ogrodzoną i nic mu nie uszkadzaja. Drzewka, krzewy ozdobne (rh, azalie).
to podobno taki sposób z dziada pradziada

hmmm , do końca tego nie rozumiem..
Czyli np, krzew rh mam smarować każdą gałązkę ?? czy liście ??
I każdą roślinę ??Krzew , drzewko ?
Za siatką mam taką poczekaję . czyli takie rośliny, co tu mi nie pasują, a na nowej mogą się przydać.
Teraz to teren otwarty, bo w tym roku drzewa i krzaki wycięte.A ogrodzić już w tym roku nie ogrodzimy..
I muszę j4 zabezpieczyć i sama nie wiem jak skutecznie.
Bo u mnie zwierzyny jest dużo .Nie wchodziła na tereny ogrodzone.
A teraz mam nawet areał od lak i lasu czyli od nich..