Basiu, bardzo dziękuje w imieniu róż, powojników i innych roślin.
Mam kilka róż, rachitycznych i nie bardzo ani z krzaczkami ani z kwitnieniem.
Ale ogólnie są ładniejsze w tym roku .Dostały kopczyk kompostowy na ziem i tyle.
Jak coś zobaczę, ze co z nimi się nie tak dzieje, to daje oprysk.
Na jesieni muszę koniecznie dać trochę obornika.
Zaraz zajrzę do ciebie i zobacz o co chodzi z tymi Mazurkami.
Dorotko , ja tez tego motyla pierwszy raz widzialam.
Dlatego szybciutko zrobiłam mu zdjęcie.
Mieniak tęczowiec nie żywi się pyłkiem kwiatowym.Dlatego w ogrodach ich raczej nie ma.
To wyczytałam ¨"...Spijają sok wyciekający ze zranionych drzew, spadź mszyc i płyny z gnijących substancji organicznych, odchodów czy wilgotnej gleby. Wabi je także pot ludzki.Na ziemi pojawiają się głównie samce, niekiedy gromadnie. Samice przebywają głównie w koronach drzew.
Motyle te dorosłe są bardzo płochliwe i trudne w obserwacji. W słoneczne popołudnia latają wysoko w koronach drzew. Mieniaki można spotkać na skrajach lasów liściastych lub leśnych drogach, gdzie chętnie siadają na wilgotnej ziemi, padlinie ..
W Polsce spotykany na całym obszarze kraju z wyłączeniem obszarów bezleśnych i silnie przekształconych lasów gospodarczych.
Ten pewnie przyleciał z mojego lasku
Liliowce już mi kwitną.Oczywiscie nie wszystkie.
Maczki tez kwitną .
Iwonko , proszę bardzo.
Troszkę te pędy jak sa większe zwisają.W pierwszych latach miałam pal wbity i ja podwiązywałam.A od ubieglego roku poszła na pergole- dzwon.I wyżej ja przycinam.Możesz ja przy ogrodzeniu tez posadzić i prowadzić jak pnąca .Albo podwiązywać.
Maczki sa śliczne.
Tak, one troch sie wysiewają.
ale bezpieczniej jest wysiać tez wiosna.
To z klacza, to masz pewnie wieloletnie maki.a czemu nie posadziłeś je ?
Wsadzaj do ziemi.
Kilkanaście powojników na pewno już mam .Bardzo lubię je.
nie masz żadnej róży ? Oj to czas to zmienić.
Ja na początku nawet kupowałam na jesieni, czy na wiosnę w marketach w kapersach.a potem już w szkółce.
Polecam Róże Elshorm, z maja przerwa kwitnie prawie cały czas.
Z lewej na dole Róża Leonarda da Vinci
Eden Rose
Na pergoli Flamentanz i sympathia
Napisałaś, że liliowce u Ciebie też startują. Toż to pełne kwitnienie
Milak pięknie uchwycony. U mnie w tamtym roku było sporo Paziów Królowej ale żadnego nie udało się uchwycić.