Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja działka na Dębowym Lesie

Moja działka na Dębowym Lesie

agnieszka_m 19:40, 27 paź 2015

anabuko1 napisał(a)

Widziałam jakie masz cudności berberskowe.A ja mam jednego na Dębowy i jednego tutajReprezentacja jest
A może wiesz, jak je można rozmnażać,z okładów , czy z gałązek ścinanych np. na wiosnę da się ??
Czy to zły pomysł ??

Też nad tym myślałam, bardziej się mi wydaje że z gałązek ścinanych, będziemy wiosną próbować może coś z tego wyjdzie
moje mają być jakieś miniaturki że bardziej takie kulki powinny rosnąć ale to się okaże
lindsay80 19:54, 27 paź 2015

anabuko1 napisał(a)

Widziałam jakie masz cudności berberskowe.A ja mam jednego na Dębowy i jednego tutajReprezentacja jest
A może wiesz, jak je można rozmnażać,z okładów , czy z gałązek ścinanych np. na wiosnę da się ??
Czy to zły pomysł ??

Z tym rozmnażaniem z odkładów i gałązek to chyba może być problem, ale o ile dobrze pamiętam, Karol99 chyba jakoś berberysy rozmnażał, spróbuj go podpytać.

Natomiast berberys Maria możesz formować jak chcesz, Syla robi z nich ekranik, ja też swoje podcinałam w trakcie sezonu bo za bardzo się rozpanoszyły - teraz wyglądają tak:

anabuko1 20:24, 27 paź 2015

agnieszka_malysa napisał(a)

Też nad tym myślałam, bardziej się mi wydaje że z gałązek ścinanych, będziemy wiosną próbować może coś z tego wyjdzie
moje mają być jakieś miniaturki że bardziej takie kulki powinny rosnąć ale to się okaże

Ja mam taki zamiar, te dwie wystające gałązki ciapnąć i do ziemi.A czy się uda zobaczymy mój ten Maria to tylko do, 1, 2 rośnie.Ale ja i tak chce go przycinać już wcześniej- na kulkę

anabuko1 20:34, 27 paź 2015

lindsay80 napisał(a)

Z tym rozmnażaniem z odkładów i gałązek to chyba może być problem, ale o ile dobrze pamiętam, Karol99 chyba jakoś berberysy rozmnażał, spróbuj go podpytać.

Natomiast berberys Maria możesz formować jak chcesz, Syla robi z nich ekranik, ja też swoje podcinałam w trakcie sezonu bo za bardzo się rozpanoszyły - teraz wyglądają tak:

Dzięki.Pojdę w taki razie do Karola i zapytam.Skoro będę przycinała, go to może warto spróbować.
bo z hortkami to tak robią. a ja nie wiedziałam i wszystko od 2 lat na wiosnę wyrzucała.A trzeba było tez spróbować.Może coś by sie udało
Dobrez,że mogę je przycinać.
Twoje są piękniutkie, i takie duże
Dzięki za nie.Ale normalnie kusisz nimi, oj tak,tak

Nallar 20:51, 27 paź 2015

Dziewczyny berberysków nie da się rozmnożyć z gałązek Z tego co doczytałam to tylko z nasionka, a szkoda.
anabuko1 21:48, 27 paź 2015

Nallar napisał(a)
Dziewczyny berberysków nie da się rozmnożyć z gałązek Z tego co doczytałam to tylko z nasionka, a szkoda.

No to już sobie naplanowałam
Oj trudno, kupie sobie jeszcze jakiś, co mnie znowu zauroczy i już
Nallar 22:09, 27 paź 2015

anabuko1 napisał(a)

No to już sobie naplanowałam
Oj trudno, kupie sobie jeszcze jakiś, co mnie znowu zauroczy i już

Dobrze że na planach się skończyło.
Ktoś na forum (nie pamiętam kto) narobił ponad 100 sadzonek z nadzieją na berberysowy żywopłot, to musiało być rozczarowanie.
Jana 22:47, 27 paź 2015

Aniu mnie ostatnio zachwycił berberys red pillar, wkleję jego zdjęcie ze szkółki, które nie oddaje jego wdzięku...ja też hortensje wywalałam
Malgosik 08:54, 28 paź 2015

anabuko1 napisał(a)

Świetne połączenie kolorystyczne.
Dorota123 20:27, 28 paź 2015

Jesień piękna, do mnie też zawitała. Latałam wczoraj z aparatem po ogródku, aż strach pomyśleć co sobie o mnie nowa sąsiadka pomyśli, ta starsza już przywykła, ale ta młoda????
Już myślałam, że ktoś ma patent na rozmnażanie berberysów, bo moje próby były nieudane, widzę, że nie tylko moje.