Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja działka na Dębowym Lesie

Moja działka na Dębowym Lesie

MirellaB 14:08, 26 sty 2016

Aniu dziękuję Ci bardzo za wyczerpującą odpowiedź
Jesteś niesamowita odpowiedziałaś na wszystkie moje pytania i w taki fajny lekki sposób

Oglądając Twoje lilie zachorowałam na nie, będę sukcesywnie je kolekcjonować
Jeszcze z mojego domu rodzinnego mam lilie św. Józefa bardzo je lubię, patrząc na nie wspominam naszą działkę, bo wiesz ja taka bardzo sentymentalna jestem

Polecasz sklep, ale gdzie ten sklep? Może jakiś link wstaw
anabuko1 14:10, 26 sty 2016

katel napisał(a)

Wiesz jak się to cudo nazywa?
Ja zeszłej wiosny swoje pierwsze sadziłam, różowe i fioletowe miały być a wyszły żółte (też cudne ale mi tam nie pasują) ale dalej będę próbowała - może podpowiesz gdzie kupić, żeby uniknąć takich sytuacji, są jakieś pewne źródła - ja kupiłam przez allegro a sąsiadka kupiła na kiermaszu Eden i też lipa. Czy markety jak Ob. czy Le... czy inne ogrodniczo budowlane czy najlepiej jednak w ogrodniczych?

Ta żółtawa to Lilia Conca d'Or.A ta różowa..hmmm nie pamiętam w tej chwili.ale gdzieś mam zapisaną ja.Jak znajdę to napiszę
Chyba Purple Lady
polecam kupować tutaj-
http://sklep.cebulekwiatowe.pl/pol_m_SEZON-JESIEN_Bulwy-cebule-klacza-316.html
.Ja już tam dwukrotnie zamawiała,Wszystko się zgadza,cebulki ładne.I ceny nie drugie
Lub też w sprawdzonych ogrodniczych
W oBi tez kupowałam,Zgadza się odmianowo.Ale nie jest tam tanio.Polecany sklep jest tańszy i ma większy wybór
anabuko1 14:18, 26 sty 2016

MirellaB napisał(a)
Aniu dziękuję Ci bardzo za wyczerpującą odpowiedź
Jesteś niesamowita odpowiedziałaś na wszystkie moje pytania i w taki fajny lekki sposób

Oglądając Twoje lilie zachorowałam na nie, będę sukcesywnie je kolekcjonować
Jeszcze z mojego domu rodzinnego mam lilie św. Józefa bardzo je lubię, patrząc na nie wspominam naszą działkę, bo wiesz ja taka bardzo sentymentalna jestem

Polecasz sklep, ale gdzie ten sklep? Może jakiś link wstaw

Sorki,Już poprawiłam wiadomość i wstawiam link do tej hurtowni- sklepu.Wybór mega.Ceny całkiem przyzwoite,Cebule duże, odmiany się zgadzają
Niektórzy kupują też tutaj :
http://lilypol.pl/lilie-drzewiaste-orienpety-c-0_11_15.html?page=2&sort=3d
i tutaj ten co polecam :
lilie św,Józefa są śliczne,tez mi przypominają dzieciństwo
rozark 17:50, 26 sty 2016

anabuko1 napisał(a)

Ta żółtawa to Lilia Conca d'Or.A ta różowa..hmmm nie pamiętam w tej chwili.ale gdzieś mam zapisaną ja.Jak znajdę to napiszę
Chyba Purple Lady
polecam kupować tutaj-
.Ja już tam dwukrotnie zamawiała,Wszystko się zgadza,cebulki ładne.I ceny nie drugie
Lub też w sprawdzonych ogrodniczych
W oBi tez kupowałam,Zgadza się odmianowo.Ale nie jest tam tanio.Polecany sklep jest tańszy i ma większy wybór

Kupowałam tam w zeszłym roku. Kanny takie marniutkie przyszły nie kwitły, liście urosły do ok. 30 cm. Irysy pomylili, przyszedł zupełnie inny kolor, hosta miała 2 liście - dosłownie ... I wyleczyłam się z zakupów internetowych.
anabuko1 18:19, 26 sty 2016

rozark napisał(a)

Kupowałam tam w zeszłym roku. Kanny takie marniutkie przyszły nie kwitły, liście urosły do ok. 30 cm. Irysy pomylili, przyszedł zupełnie inny kolor, hosta miała 2 liście - dosłownie ... I wyleczyłam się z zakupów internetowych.

Reniu, ja tam kupowałam tylko cebulowe- 95% lilii.
I wszystko było ok
Hosty kupowałam kiedyś w ogrodniczych wysyłkowych a także szkółkach też i głównie to są jedno-kiełkowe lub dwu-kiełkowe małe roślinki.A niestety pomyłek miałam sporo.
A często za niektóre odmiany słono-płaciłam i tu Katastrofa.!!!
Dlatego naprawdę warto kupować, albo od innych.Albo w sprawdzonych szkółkach.
Tak samo z powojnikami, czy z jeżówkami, czy też zimnymi roślinami.
A tutaj mamy doświadczenie.
I jedni drugim możemy polecić lub nie sprawdzone sklepy
Ale też zawsze się liczmy,że rośliny kupowane w kapersach, to zawsze dużo mniejsze sadzonki,kawałki korzonków.I tu już jak się uda.
Często jest lepiej kupować roślinki w doniczkach, trochę więcej kosztują,Ale widzimy co kupujemy.
Jeżówek w kapersach ja już nigdy nie kupię, czy pustynników.
Bo jeżówki zawsze okazały zwykłe- różowe .A pustynniki,,zamierały.Czyli wyrzucone pieniążki
Jana 18:51, 26 sty 2016

anabuko1 napisał(a)

I wszystko było ok
Hosty kupowałam kiedyś w ogrodniczych wysyłkowych a także szkółkach też i głównie to są jedno-kiełkowe lub dwu-kiełkowe małe roślinki.A niestety pomyłek miałam sporo.
Ale też zawsze się liczmy,że rośliny kupowane w kapersach, to zawsze dużo mniejsze sadzonki,kawałki korzonków.I tu już jak się uda.
Często jest lepiej kupować roślinki w doniczkach, trochę więcej kosztują,Ale widzimy co kupujemy.
Bo jeżówki zawsze okazały zwykłe- różowe .A pustynniki,,zamierały.Czyli wyrzucone pieniążki
masz rację, ja do tej pory nie kupowałam w internecie ale niestety w szkółkach jest mniejszy wybór,z drugiej strony tam akurat widzisz co bierzesz
MirellaB 20:49, 26 sty 2016

anabuko1 napisał(a)

Sorki,Już poprawiłam wiadomość i wstawiam link do tej hurtowni- sklepu.Wybór mega.Ceny całkiem przyzwoite,Cebule duże, odmiany się zgadzają
Niektórzy kupują też tutaj :
http://lilypol.pl/lilie-drzewiaste-orienpety-c-0_11_15.html?page=2&sort=3d
i tutaj ten co polecam :
lilie św,Józefa są śliczne,tez mi przypominają dzieciństwo

O matko jaki wybór, jakie różności, jakie piękne, zawrót głowy.
Ania jak wybrać? Jakie kryteria obrać? Chyba wszystkie zamówię

Edit: Wydrukowałam sobie to co mi napisałaś o liliach i wkleiłam do mojego ogrodowego zeszyciku
mira 21:07, 26 sty 2016

Ja z tej strony kupiłam cebule jesienią.Co będzie się okaże.
Ale mam zamiar kupić dalie co jest ryzykowne bo nie będę widzieć karp.Chyba najlepiej kupić w takich sklepach cebule.
Kiedyś kupowałam gdzieś indziej hosty i tak rosły po listku właśnie bo to inna produkcja in vitro niestety.
Było i tak że dostawałam zgite korzonki a o pomyłkach to nawet nie mówię najważniejsze by wyrosło choć inne niż nic.

pozdrawiam
katel 22:48, 26 sty 2016

Aniu bardzo dziękuję!
Odnośnie dyskusji to dodam, że jak mi cebule doszły to byłam zachwycona - wielkie dorodne, te marketowe się do nich nie umywały, ceny były super - no tylko się okazało, że odmiany inne . Jesienią kupiłam tulipany i czosnki, tym razem w sklepie ogrodniczym i czekam z niecierpliwością .
rozark 08:37, 27 sty 2016

anabuko1 napisał(a)

I wszystko było ok

Ja sporo jeżdżę, byłam w Skierniewicach ... i tak się będę zaopatrywać. Co oko widzi i zaakceptuje, dopiero decyzja i zakup.

Ze wspomnianego sklepu zakupiłam Funkię White Feather, przyszedł jeden kłos, 2 liście wyrosły i niestety na jesieni też była marna. Słyszałam, że ona kapryśna jest. Wiesz może jak ja pobudzić do wzrostu? Ciekawa jestem ile kłów wyjdzie na wiosnę.