Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja działka na Dębowym Lesie

Moja działka na Dębowym Lesie

jona 09:44, 27 sty 2016

Z cebulami w sklepach ogrodniczych też niestety zdarzają się pomyłki. Natomiast z bylinami kupowanymi w doniczce to całkiem inna sprawa. Wszystko widać: wielkość rośliny i jej kondycję. Niestety tu też bywaja pomyłki w nazwie odmian.
Chyba nabrałam ochoty na nowe lilie . Czy są jakieś odmiany nadające się lepiej do doniczek?
Napia 11:11, 28 sty 2016

Pięknie czarujesz liliami, nie pamiętałam, że masz ich tyle
Dzięki Aniu za info na temat lilii. I ja się skuszę wiosną na kolejne,i by długo u mnie przetrwały, wybiorę azjatyckie
anabuko1 12:57, 28 sty 2016

Jana napisał(a)
masz rację, ja do tej pory nie kupowałam w internecie ale niestety w szkółkach jest mniejszy wybór,z drugiej strony tam akurat widzisz co bierzesz

Ja kupowałam duzo w internecie.Także już trochę wiem jak to jest z tymi zakupami .
Zalezy gdzie, tak w skrócie powiem :0
anabuko1 13:03, 28 sty 2016

MirellaB napisał(a)

O matko jaki wybór, jakie różności, jakie piękne, zawrót głowy.
Ania jak wybrać? Jakie kryteria obrać? Chyba wszystkie zamówię

Edit: Wydrukowałam sobie to co mi napisałaś o liliach i wkleiłam do mojego ogrodowego zeszyciku

To prawda wybór duży.Ceny naprawdę nie wysokie
Na początek wybierz azjatki , drzewiaste i mogą być Hybrydy LA/OT..
A kolorki wedle upodobania, gustu
Ja tez chciałabym je wszystkie,Ale kasy tyle na nie posiadam. i tak co roku sporo na te roślinki wciąż idzie.A z wiosną do lata szczególnie
aby tylko wejść do ogrodniczych, to rzadko kiedy z pustymi rękoma wychodzę.Echh...
agnieszka_m 13:05, 28 sty 2016

ja to chyba nigdy z ogrodniczego z pustymi rękami nie wychodzę
anabuko1 13:05, 28 sty 2016

mira napisał(a)
Ja z tej strony kupiłam cebule jesienią.Co będzie się okaże.
Ale mam zamiar kupić dalie co jest ryzykowne bo nie będę widzieć karp.Chyba najlepiej kupić w takich sklepach cebule.
Kiedyś kupowałam gdzieś indziej hosty i tak rosły po listku właśnie bo to inna produkcja in vitro niestety.
Było i tak że dostawałam zgite korzonki a o pomyłkach to nawet nie mówię najważniejsze by wyrosło choć inne niż nic.
pozdrawiam

Dalie to zazwyczaj sa małe korzonki.Też myślałam nad 3, 4 nowymi.Ale chyba zdecyduję się w ogrodniczym na żywo.Zobaczę na żywo i wybiorę większe korzonki
ale ponoć pomyłki i w daliach tez są
MirellaB 13:09, 28 sty 2016

anabuko1 napisał(a)

To prawda wybór duży.Ceny naprawdę nie wysokie
Na początek wybierz azjatki , drzewiaste i mogą być Hybrydy LA/OT..
A kolorki wedle upodobania, gustu
Ja tez chciałabym je wszystkie,Ale kasy tyle na nie posiadam. i tak co roku sporo na te roślinki wciąż idzie.A z wiosną do lata szczególnie
aby tylko wejść do ogrodniczych, to rzadko kiedy z pustymi rękoma wychodzę.Echh...

Dzięki Aniu za podpowiedź. Wybieram i przebieram

Napisz mi jeszcze proszę:

* jakie odległości zachować między cebulami podczas sadzenia
* czy lepiej kupić po jednej sztuce, czy kilka sztuk jednej odmiany
* co w towarzystwie lilii najlepiej posadzić?

Zamęczę Cię tymi pytaniami, ale ja do tematu podchodzę bardzo poważnie

anabuko1 13:11, 28 sty 2016

katel napisał(a)
Aniu bardzo dziękuję!
Odnośnie dyskusji to dodam, że jak mi cebule doszły to byłam zachwycona - wielkie dorodne, te marketowe się do nich nie umywały, ceny były super - no tylko się okazało, że odmiany inne . Jesienią kupiłam tulipany i czosnki, tym razem w sklepie ogrodniczym i czekam z niecierpliwością .

Lilie mają tam ładne.Ja jeszcze u nich zamówię.
Warto jeszcze kupować w biedronkach,Lidlu jak sa juz cebulowe.Tulipanki z lidla zawsze mi się zgadzały, a cebule spore.
A w ogrodniczych to trzeba wybierać samemu i sprawdzać, jakie.
Ja tez jeszcze trochę to już będę zaglądać i gromadzić jak chomik rożne cebule kwiatowe i potem do ziemi
Na jesieni tez trochę kupowałam po rożnych i posadziłam.tez jestem tych nowych ciekawa
anabuko1 13:19, 28 sty 2016

rozark napisał(a)

Ja sporo jeżdżę, byłam w Skierniewicach ... i tak się będę zaopatrywać. Co oko widzi i zaakceptuje, dopiero decyzja i zakup.

Ze wspomnianego sklepu zakupiłam Funkię White Feather, przyszedł jeden kłos, 2 liście wyrosły i niestety na jesieni też była marna. Słyszałam, że ona kapryśna jest. Wiesz może jak ja pobudzić do wzrostu? Ciekawa jestem ile kłów wyjdzie na wiosnę.

White Feather mam tez marna jak na razie była.
Funkie po moich doświadczeniach , rzadko gdzie są drobne i ryzyko pomyłek duże.
Najwięcej kupowałam tutaj:
http://www.zieloneprogi.pl/
http://www.zieloneprogi.pl/jpg_gif/Oferta%20Bylin%202016.pdf ale sadzonki tez nie duże, często jedno liściowe
I u Mariusza z forum ogrodniczego info.Szkółka roślin w Szczytnicy.
Na tamtym form trzeba być zalogowanym , do obejrzenia i do sprzedaży
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=72804
ale odmian rożnych poszukiwałam i nie mam nigdzie blisko.
Jeżeli macie dobre ogrodnicze ,że sprzedaż w doniczkach, to tak najlepiej
Albo na wymianę z ludźmi.albo od nich kupowanie
anabuko1 13:25, 28 sty 2016

jona napisał(a)
Z cebulami w sklepach ogrodniczych też niestety zdarzają się pomyłki. Natomiast z bylinami kupowanymi w doniczce to całkiem inna sprawa. Wszystko widać: wielkość rośliny i jej kondycję. Niestety tu też bywaja pomyłki w nazwie odmian.
Chyba nabrałam ochoty na nowe lilie . Czy są jakieś odmiany nadające się lepiej do doniczek?

Asiu, dokładnie tak jak piszesz.Ja to wszystko juz przerobiłam na własnej skórze i kieszeni
ale nie wszędzie w ogrodniczych dostaniemy to co chcemy, co poszukujemy..
Dlatego i rożnych szkółkach też można
Ja lili w doniczkach nie sadziłam i sadzę .Nie mam w tym doświadczenia.Wiem,że lepiej rosną w gruncie.Nawet te co niby do doniczek się nadają.Wiec tak robię.
Ale tutaj jest napisane:
http://sklep.cebulekwiatowe.pl/pol_m_SEZON-JESIEN_Bulwy-cebule-klacza_Lilia-Lilium-_Azjatycka-doniczkowa-539.html