Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja działka na Dębowym Lesie

Moja działka na Dębowym Lesie

anabuko1 08:27, 22 maj 2016

tulucy napisał(a)
Aniu, a mogłabyś mi doradzić jakiegoś powojnika do cienia? To jest niby południowa strona, ale sąsiedzi mają za płotem zaraz niestrzyżone kilkumetrowe tuje. Niby mają je przyciąć, ale nie wiem kiedy, no i na pewno nie do zera słońce mam tam z rana troszkę i wieczorem też i więcej jak rano. Chciałabym czymś zasłonić te tuje, bo one niezadbane są i średnio piękne. Po siatce cos bym puściła, najchętniej jasne kwiaty. Na prawo od tego miejsca mam różę pnącą w typie Perennial - białą i dalej c. montana Elisabeth,

No to się masz.U mnie jeden sąsiad posadził świerki od siatki 0,4 ,ale jeszcze małe.I tez nie wiem co będzie.I wielgachne miskanty co już przełażą na moją stronę,Z drugiej strony mam sąsiada z sosnami, ten przycina,ale też już duże są i zaczynają za siatkę przechodzić.I tam też mam słońce do południa. Tam tez mam powojnik atragene tez różowy powojnik Markham's Pink.Z tej grupy możesz posadzić i inne.Ale one kwitna koniec kwietnia i maj.Z wielkokwiatowych te mam Generał Sikorski ,Asao,Moser, Warszawska Nike i dość silny Hagley Hybridy.Teraz wybieraj
I bardzo polecam powojniki. wyglądają pięknie. Do róż też
Ja wybrałaby jakiś ciemniejszy kolorek, skoro masz jasną różę i jany clemek Elizabeth.
Na słoneczny dzień - słoneczne fotki
LyraBea 17:18, 22 maj 2016

anabuko1 napisał(a)

Mam coś takiego, nie wiem, nie pamiętam co to jest ???
Na jesieni dostałam kilka roślinek z wymiany i między innymi to :roll: co to może być ???
Moi kochani ,mądrzy, może ktoś to rozpozna ??

Wiedziałam, że gdzieś to widziałam. A widzisz, u Ciebie. I sama dzisiaj przeprowadzam dochodzenie. Zamiast zajrzeć do Ciebie, to sporo czasu zajęło mi, że by dojść do tego, że to tawlina jarzębolistna, bo chyba dobrze rozgryzłam roślinkę?
Pozdrawiam.
Jana 21:14, 22 maj 2016

dąbrówka ma piękny kolor, takiego nie widziałam...a macierzanka to taka polna? bo takiej zapach z dzieciństwa pamiętam
tulucy 23:37, 22 maj 2016

To pewnie będzie Gen. Sikorski - wzięłabym go już teraz, bo mi się spodobał bardzo, ale nie mieli, będzie w lipcu gdzieś. Może dam dwa? Jasny i ciemny?
anabuko1 13:50, 23 maj 2016

LyraBea napisał(a)

Wiedziałam, że gdzieś to widziałam. A widzisz, u Ciebie. I sama dzisiaj przeprowadzam dochodzenie. Zamiast zajrzeć do Ciebie, to sporo czasu zajęło mi, że by dojść do tego, że to tawlina jarzębolistna, bo chyba dobrze rozgryzłam roślinkę?
Pozdrawiam.

Tak, to tawlina jarzębolistna.dostałam małą na jesieni.Ale niech rośnie.Ponoć owady ja lubią A lubię, jak owady są w moim ogrodzie

Kupiłam taki floksik,Bo takiego jeszcze nie miałam

anabuko1 13:54, 23 maj 2016

Jana napisał(a)
dąbrówka ma piękny kolor, takiego nie widziałam...a macierzanka to taka polna? bo takiej zapach z dzieciństwa pamiętam

Dąbrówkę juz trochę tępię.Bo ona chciałaby by wszędzie rosnąć.
To macierzanka ogrodowa.A owady buszują na niej od samego rano do wieczora.
Ja często poruszam ją aby czuć bardziej zapach i w powietrzu i na rękach

anabuko1 13:58, 23 maj 2016

tulucy napisał(a)
To pewnie będzie Gen. Sikorski - wzięłabym go już teraz, bo mi się spodobał bardzo, ale nie mieli, będzie w lipcu gdzieś. Może dam dwa? Jasny i ciemny?

Świetny pomysł.Może być dwa.Jasny i ciemny.będą wzajemnie podkreślały swoją urodę
Pierwszy w tym roku zakwitł Powojnik wielokwiatowy The President.
A był kupiony jako Gen. Sikorski

anabuko1 14:14, 23 maj 2016

Pierwsza startuje Pastella

Wczoraj syn poszedł do lasku i tyle przyniósł.Sos będzie
Anda 14:40, 23 maj 2016

Piękne foty. Fiolet na topie jak widzę Pastelka juz niedługo. U mnie pierwsza róża juz otworzyła płatki.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 14:41, 23 maj 2016

Już są grzyby? Nie wiem czy czasem nie tawlinę kupiłam właśnie