Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja działka na Dębowym Lesie

Moja działka na Dębowym Lesie

Adela 21:57, 02 lip 2018

anabuko1 napisał(a)

Nie mamy wielu zabytków ocalałych.I małe ale spokojne miasto.
Beż żadnej gonitwy i z małymi korkami.
ale jakby było ci blisko,,to daj znać
Jeżówkami sama się zaraziłam.Jeszcze sporo ich nie kwitło.ale będzie coraz więcej
a ty gdzie zamówiłaś ?? I jakie odmiany ??
I nigdy nie mów nigdy.
Ja tez juz ileś razy mówię sobie,że nic juz wiecej nie kupuje...a ciągle jeszcze coś dokupuję. tylko już mniej

Aniu, oby mi sił wystarczyło na wypielęgnowanie tego, co mam i......tego co jeszcze kupię. Bo kusi mnie, jak każdą z nas.
Lilie też cudne, ale jeszcze nie teraz
Jeżówki kupiłam w odcieniach różu, pełne. Mam nadzieje, że będą komponować ładnie z bielą orszeliny, odętki, złocieni i fioletem lawendy i szałwii.
Jeszcze ich nie mam. Spodziewam się jutro już pojutrze.
Nazwę sklepu podam na priv żeby nikt mnie nie posądzil o kryptoreklamę. Jeszcze nawet nie wiem, czy ich można polecić, bo pierwszy raz ich sprawdzam.
Malgosik 22:07, 02 lip 2018

Muszę u Ciebie zgapiać co to teraz kwitnie, żeby się dokwiecać.
Narazie udało mi się posadzić z letnich kwiatów liliowce, jeżówki, lawendę, hortensje, werbenę patagońską. Czyli w zasadzie niedużo. Kilka siewek szałwii jeszcze mam.
Mam ochotę na jakieś swiecznice lub coś innego strzelistego.
Miałam łubin, ale jest niełatwy w uprawie, trzeba go odnawiać. Pod ambrowcem w zasadzie nie rośnie.
anabuko1 22:53, 02 lip 2018

kasja83 napisał(a)
Aniu piękne kadry ogrodowe, a bzykaczy to się nie boisz, że taki makro im strzelasz?

Dziękuję Kasiu
Nie nie boję się tych bzykaczy.Nawet bardzo lubię patzreć jak buszują po kwiatach i w ogrodzie.Ogród żyje
anabuko1 22:56, 02 lip 2018

gogo napisał(a)
Aniu, kiedy zbiera się nasiona mikołajków. Ja mam mikołajka iberyjskiego i chciałabym go rozmnożyć. Nie ma żadnej odnóżki do oderwania, zresztą liście mają kolce, mogą konkurować z kaktusami. Zebranie nasion będzie bezpieczniejsze.

Grażynko, jak już tracą niebieskość i są takie suche.
A mikołajek iberyjski nie wiem jak wygląda.
chyba muszę go obejrzeć u ciebie.
gogo 23:10, 02 lip 2018

No właśnie stracił niebieskość, ale jest tak twarda główka, że nie wiem jak się do tego zabrać. Obejrzyj, to ten, którego są dwa zdjęcia- kwiat i liść.
MirellaB 05:44, 03 lip 2018

anabuko1 napisał(a)

Jak przekwitaj, to od razu obrywam te pojedyncze te pokwiatowe zawiązki.
Jak już cała przekwitnie, to ścinam je na wysokość 10-15 cm nad ziemia.Aby puste łodygi nie szpeciły.I zauważyłam,że tak nie wysilają się i szybciej dają dzieci przybyszowe, małe.Ale na kolejne lata coraz ich więcej .
Tak, pysznogłówki sa trochę inne.Ale ciekawe i ładnie z innymi roślinami wyglądają
Ja je lubię i mam 3 odmiany.3 kolory

Lilia z kwitnąca teraz magnolią .

Dziękuję Aniu za wyczerpującą odpowiedź. Dzisiaj zrobię z liliami porządek
Ty masz tyle pięknych różnych roślin, że nie mogę zrozumieć gdzie to wszystko mieścisz?
Kwitnąca magnolia o tej porze roku - perełka
anabuko1 07:26, 03 lip 2018

Adela napisał(a)

Aniu, oby mi sił wystarczyło na wypielęgnowanie tego, co mam i......tego co jeszcze kupię. Bo kusi mnie, jak każdą z nas.
Lilie też cudne, ale jeszcze nie teraz
Jeżówki kupiłam w odcieniach różu, pełne. Mam nadzieje, że będą komponować ładnie z bielą orszeliny, odętki, złocieni i fioletem lawendy i szałwii.
Jeszcze ich nie mam. Spodziewam się jutro już pojutrze.
Nazwę sklepu podam na priv żeby nikt mnie nie posądzil o kryptoreklamę. Jeszcze nawet nie wiem, czy ich można polecić, bo pierwszy raz ich sprawdzam.

O tak piszesz, mydlisz już jak i ja.
Tak sobie tego narobiłam.A więcej czasu mam na weekendy.I tylko.
To oby mi też tych sił starczyło na obrobienie tego co mam.
Ja też jestem wciąż kuszona czymś.
Lilie kocham, co roku ileś dokupuję i tak dosadzam gdzie się da.
A cebule to się wszędzie zmieszczą
E to fajne roślinki zamówiłaś i fajnie zamierzasz je skomponował.
Ja jeszcze mam ochotę na 2, 3 róże stale kwitnące i szałwię niebieską.Bo ja mam fioletowa.
No i na jakiś powojnik jeszcze.A tych już mam sporo.Ale jeszcze upchnę :
W BR, już kupowałam,Wszystko było ok.
anabuko1 07:32, 03 lip 2018

Malgosik napisał(a)
Muszę u Ciebie zgapiać co to teraz kwitnie, żeby się dokwiecać.
Na razie udało mi się posadzić z letnich kwiatów liliowce, jeżówki, lawendę, hortensje, werbenę patagońską. Czyli w zasadzie niedużo. Kilka siewek szałwii jeszcze mam.
Mam ochotę na jakieś swiecznice lub coś innego strzelistego.
Miałam łubin, ale jest niełatwy w uprawie, trzeba go odnawiać. Pod ambrowcem w zasadzie nie rośnie.

Małgosiu, to zgapiaj...U mnie teraz dużooo roślin kwitnie, bo jeszcze niektóre powojniki kwitną, lilie, liliowce, róże w mniejszości ale są.
Jeżówki i dalie zaczynają.Hortensje tez.
I cała sztauera innych
lawendę, hortensje, werbenę patagońską i szałwię mam. Świecznicy nie.Ale podoba mi się bardzo.Łubiny nie mam.Raz go wysiewałam ale nic nie wyszło.Raz siewki miałam i też przepadły.

Floksy też zaczęły.Nie wszystkie.ale ten juz jakiś czas kwitnie

anabuko1 07:49, 03 lip 2018

gogo napisał(a)
No właśnie stracił niebieskość, ale jest tak twarda główka, że nie wiem jak się do tego zabrać. Obejrzyj, to ten, którego są dwa zdjęcia- kwiat i liść.

Teraz to chyba jeszcze za wcześnie.Ja dużo później zbierałam,jak już te gałązki ma takie suchsze.
Twoj ma bardzo dekoracyjne, większe liście.Suuper jest

Nowa rudbekia posadzona.
Ciekawa jestem jak ona będzie zimowała ??

zoja 09:08, 03 lip 2018

pięknie
hmmm... będę i ja musiała zebrać nasionka mikołajka, bo jak wysieje się sam to pewnie go wypielę