Beata, mam 100 pytań do Ciebie
Co tam już rośnie w skrzyniach?
Jakie wymiary mają Twoje skrzynie?
Czym zrobiłaś takie perfekcyjne kanty?
Czy w zeszłym roku miałaś już jakieś warzywka w skrzyniach?
Jakieś wnioski na ten sezon?
nawet już prawie wszystkie przyszły ... ale chyba musze bardziej pomyśleć nad ta rabatką, żeby i wiosną na niej coś było ... bo trawy się ścina i co sam stożek będzie straszył?!
Trawy są ale na razie hmmm przy ziemi i jeszcze czekają na wkopanie ... a że się rozchorowało jedno dziecko szkolne to już zaś wszystkich w komplecie obsługuje cały dzień i nie ma się jak ruszyć :/
Beatko moja miła to klon crimson king zakupiony jeszcze przed erą ogrodowiska ... i jakoś tam znalazł swoje miejsce no bo szkoda mi tak wszystkiego wyrzucać
już odpowiadam
ad. 1) w skrzyniach rośnie bukszpan narawany na spacerach jesiennych ... ale chyba żaden się nie przyjął a obok nich tulipany w doniczkach ... wkopane tam jesienią ... jednym słowem skrzynka robiła za przechowalnik
ad. 2) moje skrzynki w liczbie trzech sztuk każda o wymiarach 70x200 cm
ad. 3) nożem do kantów z firmy czarno pomarańczowej na literę F ale niestety nie ja robiłam tylko mój mąż ... ja się wiecznie spiesze a on na wszystko ma czas
ad. 4)
w skrzyni nr 1) pomidorki koktajlowe - bardzo wdzięczne - jedne żółte wysokie drugie niższe czerwone i fioletową bazylię i klasyczną miętę
w skrzyni nr 2) sałata, buraki i truskawki
w skrzyni nr 3) marchewka, pietruszka, sałata, szczypior
obsadzałam bardzo klasycznie bo skrzynie jednak malutkie
wnioski na ten sezon:
- pomimo tego, że skrzynie na 45 cm wysokie - ślimaki w najlepsze zajadały moje sałaty - trzeba zrobić półapkę przed skrzynkami
- na marchewce pojawiła się mszyca - a bałam się pryskać bo w skrzynce obok miałam truskawki, które zajadały maluchy - i nie pryskałam, marchewka dała radę i sama nie wiem czy truskawek nie eksmituje w inne miejsce
- za gęsto sadziłam .. chciałam upchnąć dużo - w tym roku mniej znaczy lepiej, lepiej się rozrośnie
- sałate wysiewałam bezpośrednio do skrzynek, w tym roku wysiałam do doniczek i będę pikować - myślę, że to rosądniejsze wyjście niż srylion centymetrowych sałatek
... chyba tyle w tym roku zostaję przy tym samym mniej więcej wyborze warzyw, marzyłby mi się jeszcze bób, cukinia, por ... ale moje skrzyneczki za malutkie na to wszystko
Eh, coś czuję że za rok dołożę skrzyń u siebie
Dzięki kochana za wszystkie wyczerpujące odpowiedzi :-* :-* :-*
Ja też chcę zrobić szpaler traw przed sekcją warzywną Nie wiem czemu rozplenice wydają mi się idealne do tego celu
Buziak