ka kuż zrobiłąm sadzonki z krzewuszki, bukszpanu, trzmieliny, lawendy i będę robić z róży od Kasya i hortki Bobo ( hura !), pójdzie do przedogródka nr 2 i ma być na pniu
Kasiu zdjęcie zrobię w weekend ale tak jak rozmawiałyśmy wczoraj ze względu na głęboki cień posadzę tam bukszpan na pniu, obok hakone i kule bukszpanowe w obwódce z żuraweczki i prymuli
a na dowód że u Kasi najwięcej motyli na liatrze wstawiam zdjęcie
byłam z wizytą wczoraj u Kasi, zwiozłam trochę zielska, obejrzałam efekty jej pracy ogrodowej ma kilka ciekawostek, sporo róż ( nawąchałam się a co) i hortek, klika ciekawych drzew, tulipanowca zazdroszczę , wypiłam soczek w miłym towarzystwie, trochę pogadałyśmy i czas było jechać dalej
spragniona zdjęć z wizyty? a proszę bardzo - i oto one
fajne zestawienie kolorystyczne
zostałam obdarowana kawałkiem pędu róży Thérese Bugnet, wydawało mi sie że to róża historycza a to kanadyjska i to taka co wytrzymuje - 40 st mrozu, ładnie pachnie, mam nadzieję że mi się przyjmie
fussetki fajna rzecz ale trochę z nimi schodzi, ja mam zupełnie inną lawendę, mniejsza, bardziej krzaczasta i o zupełnie innym zapachu,
cieszę się że fusetki przypadły ci do gustu , ja je wkładam do szafy, szuflad, łazienki a ostatnio wieszam nawet na poręczy schodów dają ładny zapach i do tego odstraszają mole
dodatkowo mam sporą ilość w poszewce na poduszkę i ta służy mi do zasypiania tzn zgniatam ją jak idę spać a ona wtedy pięknie pachnie i bardzo przyjemnie mi się zasypia
o tej porze najładniej kwitła iu Kasi ta róża
Kasia ma bardzo fajnego kota, szkoda że go nie sfociłam
Forumowa wyszukiwarka pokazała mi, że też masz Lichtkönigin Lucia. Pisałaś, że dobrze znosi zacienienie. Możesz ją pokazać? Ona chyba duża rośnie, ale nie wiem czy tylko na wysokość, czy też w szerz. Ile miejsca muszę jej zarezerować?
Chyba muszę moją przesadzić...
Zdjęcia od Kasya zupełnie inaczej pokazują jej ogród Fusetki rewelacyjne, aż szukałam jak się jej robi
EDIT: Ile wstążeczki potrzebne jest na jedna fusetkę?
zrobię ci zdjęcia w weekend, wielkość róż bardzo zależy jak je tniesz, ale gdzieś wyczytąłm że jak za bardzo sie przytnie róże parkowe to one kiepścieją, w tej chwili moja LL jest na wysokość mojego pasa (znaczy się kiedyś to była talia )
to zdjęcia z czerwca, ta z prawej to Lichtkönigin Lucia
mam ją zestawiną z róża The Pilgrim, białymi naparstnicam, białą i żółtą lwią paszczą, niebieską osrtózką, pałnym nachłkiem, rudbekią i to jest w obwódce z laweny
Teraz to nie wiem zupełnie.... To mój pierwszy rok różany. Jakby LL miała być do pasa to myślę, że byłoby ok. Ale te 2 metry co piszą to już odpada...
Ja mam ją w kółku z innymi różamy Mariatheresia, Chandos Beauty, Miss Fine, Double Delight.
Chciałabym tak je prowadzić, żeby były mniej więcej jednej wysokości. Czy myślisz, że to możliwe?