Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Kasya 08:52, 21 wrz 2015

rozark napisał(a)

herbatka ANHK - namnażane mikroorganizmy saprofityczne , już zużyte, oprysk zrobiony wczoraj

Proszę jaśniej bo nic nie zrozumiałam
ren133 08:53, 21 wrz 2015

rozark napisał(a)

herbatka ANHK - namnażane mikroorganizmy saprofityczne , już zużyte, oprysk zrobiony wczoraj

Reniu
Jak robiłaś tą herbatkę?
Czy ona "wygoni" pędraki?
Margarete 10:39, 21 wrz 2015

Zaglądam, podziwiam zakupy.....i róże
rozark 12:10, 21 wrz 2015

Kasya napisał(a)

Oj to prawda nie wiem jak to sie stało ale mam chyba ze 300 a miało nie być prawie wcale...

najpierw trzeba się nagłowić gdzie wsadzić a potem ...
rozark 12:18, 21 wrz 2015

07_Rene napisał(a)
Jak dobrze czytać takie zachwalania, bo właśnie sobie zamówiłam Heritage Ciekawa jestem przedogródka
Zakupy udane Brunera się szybko rozrasta. Ja z jednej sadzonki lipcowej mam już 4 zrobione. Widzę, że stawiassz na ekologię - super.

W tym roku trochę się zaniedbałam z eko przez te upały, podlewałam i podlewałam a na opryski zabrakło czasu i chęci i niestety widać to po roślinach (sporo ma mączniaka, prawdziwa plaga wśród niezapominajek, pokrzyw, ...) i niestey po różach tez to widać, pojawiła się czarna plamistość, rdza

Mam nadzieję, że roślinki się dobrze przyjmą i będą ładnie rosnąć .
rozark 12:24, 21 wrz 2015

Kasya napisał(a)

Proszę jaśniej bo nic nie zrozumiałam

To taki biohumus który można zrobić samemu. Organizmy saprofityczne w glebie umierając dają papu korzeniom, czyli działają jak nawóz. W opryskach dolistnych też, tylko pryskam spodnią stronę liścia która odpowiada za pobieranie składników, jeśli jest przewaga mikroorganizmów nad patogenami roślina albo nie choruje wcale albo słabiej.
Nawożąc mikroorganizmami nie da się przenawozić

rozark 12:31, 21 wrz 2015

ren133 napisał(a)

Reniu
Jak robiłaś tą herbatkę?
Czy ona "wygoni" pędraki?

Pędraków nie wygoni .
Natomiast jest pomocna w walce z bakteriami grzybowymi.

Potrzebne jest wiaderko, woda, kompost, melasa (ja używam z buraków cukrowych, dostępna w każdy wędkarskim) i pompka napowietrzająca z kamieniem. W temp. powyżej 15 st trzymam 2 dni, ok 20 st ok. 36 godz a w upały 24 godz. Preparat należy zużyć szybko, ( max. w 4 godz.) bo inaczej zrobi się wino.
rozark 12:33, 21 wrz 2015

Margarete napisał(a)
Zaglądam, podziwiam zakupy.....i róże

z listy różanej nie kupiłam nic, chociaż było paru szkółkarzy, jedna pani spytana o Sharifę i Pashmine odpowiedziała mi "co tez pani wymyśla"
Kasya 12:35, 21 wrz 2015

rozark napisał(a)

To taki biohumus który można zrobić samemu. Organizmy saprofityczne w glebie umierając dają papu korzeniom, czyli działają jak nawóz. W opryskach dolistnych też, tylko pryskam spodnią stronę liścia która odpowiada za pobieranie składników, jeśli jest przewaga mikroorganizmów nad patogenami roślina albo nie choruje wcale albo słabiej.
Nawożąc mikroorganizmami nie da się przenawozić

ale wytlumacz kolejno jak to robisz
czy to taki astvit ...czy jak mu tam ?
rozark 12:40, 21 wrz 2015

Kasya napisał(a)

ale wytlumacz kolejno jak to robisz
czy to taki astvit ...czy jak mu tam ?

dokładnie tak,
biohumusem można tylko podlewać glebę, astvitem pryskać i podlewać a jak się zrobi swój to się ma go w dużej ilości za darmo

ja mam pojemnik 5 l wody, kompost (dojrzały) wieszam w woreczku na brzegu wiaderka, łyżka stołowa melasy i włączam napowietrzanie. proste

w zimie używam do roślin doniczkowych biohumusu - nie muszę im wtedy wymieniać ziemi