Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Sebek 21:20, 17 kwi 2016

Widzimy - i nie możemy się napatrzeć!

Ja swoje konwalniki opitoliłem cm nad ziemią... Jak nie odbiją to się pochlastam...

Werbeny też mam srylion siewek... Chyba octem je pomaluję, bo wyrywać się mi nie chce
Madzenka 21:22, 17 kwi 2016

wodzyn napisał(a)
Wczoraj zaczęliśmy sądzić żywopłot grabowy i zdecydowałam się na odległość od ogrodzenia 35-40 cm. Czy to będzie ok? Zaznaczam, że mam możliwość cięcia z drugiej strony.

Poza tym, piszesz o wąsach i chwastach, na które człowiek ani nie spojrzy zachwycony widokami ogrodowymi.
Ale co do chwastów to od zeszłego lata mój ogród opanowywuje płożący chwast z drobnymi listkami kwitnący na biało. Jakaś masakra z tym. Rozmawiałam z kilkoma osobami z okolic i też mają z tym problem.

Mój żywopłot jest posadzony 1 m od płotu i teraz mam przejscie zaledwie 40 cm, mimo ze tnę go radyklanie
Jeśli posadzisz tak blisko płotu nie będziesz mogła go ciąć w przyszłości z jednej strony, bedzie brzydki, poczochrany i rzadki
Madzenka 21:29, 17 kwi 2016

Sebek napisał(a)
Widzimy - i nie możemy się napatrzeć!

Ja swoje konwalniki opitoliłem cm nad ziemią... Jak nie odbiją to się pochlastam...

Werbeny też mam srylion siewek... Chyba octem je pomaluję, bo wyrywać się mi nie chce

Własnie sie zastawiałam co z nimi zrobiłeś, gdy w 20 szt po 1 lisku dzisiaj skubałam... oskubałam co 3 listek.. w ramach relaksu będę to robić next week. najpierw na liście priorytetów ciecie bukszpanów i dokończenie wykopywania grabów
Madzenka 21:30, 17 kwi 2016

Ostatnia focia - zaczynają wiśnie kiku shidare.
Poniewaz miały być eksmitowane w tym sezonie a właściwie wyrżnięte w pień, zaczęły kwitnąc i to na całego. Jutro, pojutrze pewnie dadzą do wiwatu

Idę robić sok pieruszkowy i prasować.... wrócę potem
21:31, 17 kwi 2016
Madzenka napisał(a)

Tak i bardzo mnie cieszy.A le u mojej teściowej to poszły sobie w siną dal...

a ja myślałam że one kompaktowe ...ale zupełnie mnie to nie martwi ...zawilców dużo robi ładny efekt

fotki widzę bez problemów ...ale forum muli ..powiadomień brak...utrudnienia trzeba przeczekać.
wodzyn 21:33, 17 kwi 2016

Madzenka napisał(a)

Mój żywopłot jest posadzony 1 m od płotu i teraz mam przejscie zaledwie 40 cm, mimo ze tnę go radyklanie
Jeśli posadzisz tak blisko płotu nie będziesz mogła go ciąć w przyszłości z jednej strony, bedzie brzydki, poczochrany i rzadki

Ale ja mam możliwość ciąć go za ogrodzeniem. Czy tak nie da rady? Coś mi się przypomina, że kiedyś była mowa o tym, że jak jest dojście z drugiej strony to właśnie te 35-40 cm będzie ok.
Sorry, że tak męczę ale jak mus zmieniać to jutro jeszcze jest okazja.
noemi 21:43, 17 kwi 2016

Madzenka napisał(a)

Angielskie są, czy zwykłe? Bo ja chcę angielskie te wielkie. Już sobie tez inne na fuchsiahybrida zmaówiłam, pelergonie dotarły ale nawozu nie dostałam. I odpowiedzi co sie stało z moimi pieniedzmi i nawozem brak.... Chyba to moje ostatnie u nich zmaówienie. Ani kwiaty tego nie warte, ani jakośc obsługi. Najpierw monitowali zapłatę , którą dokonałam w tej samej chwili co złożyłam zamówienie a teraz nie wysłali nawozu z pelargoniami...

ooo trudne pytanie, nie wiem jakie …ale są białe i nie zwisające
agata19762 22:08, 17 kwi 2016

Sebek napisał(a)

Dziewczyny - za miesiąc będzie największy wybór, surfinie i pelargonie jeszcze w szklarniach dojrzewają

ja już mam od trzech tygodni w skrzynkach
u nas pełno wszędzie
Kamajla 22:30, 17 kwi 2016

Madzenka napisał(a)
Ostatnia focia - zaczynają wiśnie kiku shidare.
Poniewaz miały być eksmitowane w tym sezonie a właściwie wyrżnięte w pień, zaczęły kwitnąc i to na całego. Jutro, pojutrze pewnie dadzą do wiwatu

Idę robić sok pieruszkowy i prasować.... wrócę potem

A dlaczego miały być eksmitowane? Ja właśnie zastanawiam się nad tym drzewkiem... Mam w projekcie miłorzęba Pendulę, ale ostatnio stwierdziłam, że nie mam żadnego kwitnącego drzewka i pomyśłałam, że może właśnie na wiśnię Kiku-Shidare zamienić. Przy czym miałam się dopiero z Tobą konsultować, czy to nie za duże drzewko w zamian za miłorzęba i czy w ogóle polecasz...

Pozdrawiam
Zana 22:38, 17 kwi 2016

Madzenka napisał(a)
Czy Wam sie wyświetlają zdjecia??? Bo ja swoich nie widzę....

Hakone w oczekiwaniu na sadzenie

I trzmeilinki się zazieleniły.Chyba juz wyjmę im patyczki - podpórki
Carex morrowi variegata zaczyna kwitnąć , wrrr

No po prostu czad. Moje konwalniki też wyglądają masakrycznie, pierwszy raz tak okropnie, nawet się do skubania nie nadają. Pomyślałam tak jak Sebek, że zetnę je prawie do zera. Ryzyk fizyk, najwyżej będę kupować jeszcze raz.