Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

szemusia 09:56, 27 lip 2015

Mirella, ja całą wiedzę ogrodniczą z forum czerpię,a tu człowiek bardzo szybko się uczy
Nasionka kostrzewy kup wiosną, zobacz ile kasy zaoszczędzisz A kostrzewa najlepiej wygląda w dużej ilości posadzona
Zrobienie takiego boznaja to nic skomplikowanego - wybierasz odpowiedniego iglaka, bierzesz sekator - i do dzieła U mnie już kolejna tuja szmaragd w tym celu rośnie sobie i czeka na swój dzień...

Masz tych traw troszeczkę O miskantach już pisałam, że do dzielenia. Ale z resztą możesz spać spokojnie - carexy są efektowne właśnie jako duże kępki, red barony rozrastaja się, ale w grupie są najładniejsze. Więc nie musisz dzielić
szemusia 10:07, 27 lip 2015

Przy porannym obchodzie ogrodu sfociłam moje eksperymentalnie przycięte stipy.

Te obcięte 4 dni temu:

A te tydzień temu:

Nie odrastają równo, ale żyją i co najważniejsze - nie pokładają się.
MirellaB 12:25, 27 lip 2015

Wolę wizualnie takie nierówno odrastające stopy niż te co leżą

Ale Ty masz grubą korę na rabacie, tej chyba wiatr nie rozwiewa?

Ponawiam pytanie o rabacie z rozchodnikami i rozplenicami, chcesz taką robić - kiedy? Ja będę robić w przyszłym roku, ale miejsca mam mało, więc tylko 3 góra 5 sztuk z każdego.

Magda_ 14:36, 27 lip 2015

Wpadłam tropem sadzonek z hortensji Napisz proszę jak robisz sadzonki i kiedy bo ja próbowałam wiosną ale niestety efekt był kiepski

ewsyg 18:37, 27 lip 2015

Beatko, jak nie dostaniesz u siebie jeżówek to polecam Ci

http://www.sklep.bylinowyraj.pl/rozwin/jezowka_-_echinacea

Najlepiej zamówić zimą bo jest bonifikata. Odbierasz i płacisz wiosną
JoannA 18:45, 27 lip 2015

Jak stipa odrasta w takim tempie bo można ją śmiało ciąć niżej.
Widzę w tle pięknie rozkwitające hortensje ogród naprawdę wypiękniał Beatko.
A te stipy w rogu przed hortensjami to jednoroczne? Są takie jak lubię
Pozdrawiam
szemusia 20:20, 27 lip 2015

MirellaB napisał(a)
Wolę wizualnie takie nierówno odrastające stopy niż te co leżą

Ale Ty masz grubą korę na rabacie, tej chyba wiatr nie rozwiewa?

Ponawiam pytanie o rabacie z rozchodnikami i rozplenicami, chcesz taką robić - kiedy? Ja będę robić w przyszłym roku, ale miejsca mam mało, więc tylko 3 góra 5 sztuk z każdego.

Mirella, zdecydowanie Cię popieram - te leżące wiechy tworzyły jeden wielki bałagan.

Kora celowo taka gruba - nie rozwiewa jej i co ważniejsze u mnie - łatwo z niej zbiera się liście, których u mnie jesienią i wiosną po zimie jest ogrom. Ta drobna kora nie zdała u mnie egzaminu.

Nadal myślę jaką rozplenicę dać. A Ty na co stawiasz? U mnie też ta rabatka w planach na przyszły rok, no chyba że jesień...
malkul 20:23, 27 lip 2015

szemusia napisał(a)
Przy porannym obchodzie ogrodu sfociłam moje eksperymentalnie przycięte stipy.

Te obcięte 4 dni temu:

A te tydzień temu:

Nie odrastają równo, ale żyją i co najważniejsze - nie pokładają się.

to ci doświadczenie! no to ciekawam jak będą za miesiąc wyglądały
Kacha123 20:27, 27 lip 2015

Super wieści ze stipą Gratuluję
szemusia 20:30, 27 lip 2015

Magda_ napisał(a)
Wpadłam tropem sadzonek z hortensji Napisz proszę jak robisz sadzonki i kiedy bo ja próbowałam wiosną ale niestety efekt był kiepski

Witaj, Magda
Wszystkie sadzonki robię teraz. Wybieram tegoroczny pęd hortensji bez kwiatka i nie za bardzo zdrewniały. Czyli długi pęd obcinam przy zdrewniałej części. Dzielę na kawałki z 2-3 węzłami. A więc z jednej gałązki można zrobić kilka sadzonek. Obrywam wszystkie dolne liście, zostawiam tylko te przy górnym węźle. Jeśli liście są duże, to trochę je przycinam, by zmniejszyć wyparowywanie wody. Sadzonki maczam w ukorzeniaczu i wkładam do ziemi. Najlepiej w szeroką doniczkę i upycham wtedy do niej ile mi się zmieści Doniczkę przykrywam torebką foliową, by trzymała wilgoć. Wtedy trzeba od czasu do czasu wietrzyć. Ponieważ ja na bank zapomniałabym o wietrzeniu, więc na wszelki wypadek w torebce robię kilka dziurek
Z reguły na 5 sadzonek 1 wypada. Więc efekt zdecydowanie lepszy niż przy ukorznianiu z patyczków - tu przyjęło mi się niewiele.
Mam nadzieję Magda, ze pomogłam