Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

ewsyg 22:58, 25 lip 2015

szemusia napisał(a)

Ewa, witaj w moim wątku
Niestety, ten widok już od kilku dni nieaktualny Stipy przycięte, bo miejsca leżące na rabatce sobie zrobiły mam jednak nadzieję, że doczekam jeszcze takiego widoku
Podziwiałam właśnie u Ciebie pięęęękne jeżówki. Od jakiegoś czasu już za mną "chodzą" te roslinki, pewnie w końcu się i ja skuszę
Pozdrawiam

Mnie w tamtym roku stipy zdominowały rabate. Żurawki z nimi nie miały szansy. Nawet tutaj ładnie by wyglądały jeżówki np Liliput posadzone na przodzie. Pozdrawiam cieplutko
szemusia 23:03, 25 lip 2015

JoannA napisał(a)

Pewnie czytałaś u mnie bo pisałam o tej wykopanej wiosną stipie. Leżała z gołymi korzeniami na stosie do spalenia, a mimo to wypuszczała piórka i rosła. Widać było w niej ogromną wolę życia.
Twoja też sobie poradzi, jestem tego pewna. Bardziej ciekawi mnie czy przez zabieg cięcia w pełni sezonu wegetacyjnego nie straci na urodzie i czy zdąży wypuścić nowe kwiatostany. Będę śledziła jej losy Beatko.
pozdrawiam

Joasiu,
stipa to taka dziwna roślinka, bo przesadzanie już jej akurat nie służy. Albo u mnie fimeruje Każda przesadzona, albo padła, albo jest marniejsza od reszty.
A z przycięciem taka niespodzianka
Tak, czytałam o Twojej stipie - niezniszczalnej
Postaram się dokumentować postępy wzrostu
Karol99 23:05, 25 lip 2015

Wpadłem zapytać czy u Ciebie są już powiadomienia? Bo ja niestety jeszcze nie mam.
szemusia 23:06, 25 lip 2015

ewsyg napisał(a)

Mnie w tamtym roku stipy zdominowały rabate. Żurawki z nimi nie miały szansy. Nawet tutaj ładnie by wyglądały jeżówki np Liliput posadzone na przodzie. Pozdrawiam cieplutko

No bo stipa jak się rozszaleje, to na całego U mnie pożarły i zurawki, i bukszpany Stąd właśnie decyzja o cięciu.
Ewcia, wygoglowałam tę jeżówkę. Już ją widzę oczami wyobraźni w tej rabacie Mus jakąś szkółkę odwiedzić...
szemusia 23:08, 25 lip 2015

Karol99 napisał(a)
Wpadłem zapytać czy u Ciebie są już powiadomienia? Bo ja niestety jeszcze nie mam.

Tak, Karol - działają.
Nie wiem od kiedy, bo dopiero odpaliłam kompa.
Może u Ciebie też "się naprawią"
JoannA 23:10, 25 lip 2015

Słusznie zauważyłaś Beatko, przesadzanie i dzielenie wybitnie jej nie służy. Nie wiem w którym wątku Iwona (Toszka) pisała że siewki najlepiej przesadzać sadzarką do cebulowych razem z bryłką ziemi. Dobry patent...może kiedyś się przyda.
Karol99 23:10, 25 lip 2015

Oby..
szemusia 23:12, 25 lip 2015

JoannA napisał(a)
Słusznie zauważyłaś Beatko, przesadzanie i dzielenie wybitnie jej nie służy. Nie wiem w którym wątku Iwona (Toszka) pisała że siewki najlepiej przesadzać sadzarką do cebulowych razem z bryłką ziemi. Dobry patent...może kiedyś się przyda.

O, czyli nie tylko u mnie kaprysi To w takim razie ta Twoja, Joasiu, kompostowa stipa to jakiś wyjątek musiał być
Sadzarka do cebulowych - dobra myśl
szemusia 23:13, 25 lip 2015

Karol99 napisał(a)
Oby..

Widziałam Karol, ze u Ciebie większe zmartwienia
Pamiętaj, że po burzy zawsze wschodzi słońce...
MirellaB 14:02, 26 lip 2015

szemusia napisał(a)

Mirella, odpowiadam po kolei:
- kostrzewę siałam wiosną (tę ubiegłego roku), chyba luty, tak jak stipę, nasionka kipiłam w necie (coś ok 2 zł), wzeszły chyba wszystkie, pół wsi obdzieliłam , a więc łatwa w uprawie
- zielone z kulkami - w stipie? tej przyciętej? to zwykła tuja szmaragd, ciachnęłam ją w zeszłym roku na bonzaja
- masz rację - przycięta stipa zdecydowanie ładniejsza, niż ta leżąca; ja też z tych, co porządek lubią mieć (ale już niekoniecznie go robić)
- tak, zestawienie tych roślinek typowo ogrodowiskowe; ale rozplenice też mi się baaaardzo podobają, rozchodniki już mam, więc to będzie pomysł na kolejną rabatkę
- ale trudne pytania zdajesz, koleżanko które trawy się dzieli? na pewno miskanty, bo szybko przyrastają; Ty masz raczej rozplenice, ale z nimi nie mam doświadczenia, mialam tylko rozplenicę, ktora nie zimuje, więc nie było problemu
A z kamyczkami i przesadzaniem/dzieleniem roslinek to faktycznie jest problem. Mam jedną rabatkę wysypaną kamykiem i staram się tam tak aranżować, coby nic już nie zmieniać, bo też mam nerwa, jak muszę te kamyki wybierać, później ponownie sypać, itd...
mam nadzieję, ze pomogłam

Beatko to nie wiedziałam, że są nasiona kostrzewy. W ogrodniczej widziałam sadzonki ładny kolor miała po 5,00 zł, ale nie kupiłam, bo koncepcji jeszcze nie mam

No nie mogę taka zdolna jesteś, że sama takiego bonzaja wyczarowałaś? Szok
W szkółce widziałam z dwoma kulkami po 300,00 zł, a więcej kulek po 500,00 zł.
Zastanawiam się czy takiego nie zafundować do przedogródka, ale to do przemyślenia zimą, a realizacja w przyszłym roku.

Też chcesz robić rabatkę z rozplenic i rozchodników?Kiedy?

No i teraz o trawach. Ja mam Miskanty, Carexy, Red Baron, Trzcinnik Overdam i jedną rozplenice kupiona na próbę - ładnie rośnie Niech się rozrosną najpierw potem będę dumać co z nimi