Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

Karol99 21:23, 28 lip 2015

Fakt.
Kacha123 21:29, 28 lip 2015

Piękne te Twoje hortensje
Ewa777 21:48, 28 lip 2015

Hortensje też podziwiam, zwłaszcza, że u Ciebie już wszystkie w rozkwicie, a u mnie jeszcze w pąkach Też dostrzegłam super ogrodzenie Robiłaś na zamówienie?
szemusia 21:50, 28 lip 2015

Karol99 napisał(a)
Fakt.

I jeszcze podwójną korzyść masz ze swoich upraw, Karol - skosztować można A nasze kwiatki tylko do podziwiania
szemusia 21:52, 28 lip 2015

Kacha123 napisał(a)
Piękne te Twoje hortensje

Postarały się królewny
Jedyne kwitnące roślinki u mnie
szemusia 21:55, 28 lip 2015

Ewa777 napisał(a)
Hortensje też podziwiam, zwłaszcza, że u Ciebie już wszystkie w rozkwicie, a u mnie jeszcze w pąkach Też dostrzegłam super ogrodzenie Robiłaś na zamówienie?

Ewa, ale za to dłużej się będziesz cieszyć kwiatami. Nie ma tego złego

Ogrodzenie na zamówienie. Z własnego projektu - uparłam się na proste, choć pan baaardzo chciał mnie uszczęśliwiać dodatkowymi elementami...
Mysza 22:48, 28 lip 2015

Beatko trafiłam na piękne zdjęcia u Ciebie
Hortensje dorodne, śliczne
Ja chyba też u siebie dosadzę więcej.
Czy one rosną w cieniu???Moje są na południowej stronie i mają poprzypalane listki.Może jak cis je zasłoni to będzie lepiej.
malgorzata_s 22:49, 28 lip 2015

Beata a może pokusiłabyś się kiedyś o szersze ujęcia ogrodu Całość bym chętnie zobaczyła.
Agania 09:00, 29 lip 2015

Beatko u Ciebie prawdziwy ogród doświadczeń, pięknie Ci idzie z tymi sadzonkami bukietowych, ogród już pięknie kwitnie hortensjami, a anabelki lubię za to, że pąki im zielenieją z upływem czasu, jak tam stipa odrasta, kiedy je przycięłaś?
Magda_ 10:00, 29 lip 2015

szemusia napisał(a)

Witaj, Magda
Wszystkie sadzonki robię teraz. Wybieram tegoroczny pęd hortensji bez kwiatka i nie za bardzo zdrewniały. Czyli długi pęd obcinam przy zdrewniałej części. Dzielę na kawałki z 2-3 węzłami. A więc z jednej gałązki można zrobić kilka sadzonek. Obrywam wszystkie dolne liście, zostawiam tylko te przy górnym węźle. Jeśli liście są duże, to trochę je przycinam, by zmniejszyć wyparowywanie wody. Sadzonki maczam w ukorzeniaczu i wkładam do ziemi. Najlepiej w szeroką doniczkę i upycham wtedy do niej ile mi się zmieści Doniczkę przykrywam torebką foliową, by trzymała wilgoć. Wtedy trzeba od czasu do czasu wietrzyć. Ponieważ ja na bank zapomniałabym o wietrzeniu, więc na wszelki wypadek w torebce robię kilka dziurek
Z reguły na 5 sadzonek 1 wypada. Więc efekt zdecydowanie lepszy niż przy ukorznianiu z patyczków - tu przyjęło mi się niewiele.
Mam nadzieję Magda, ze pomogłam

dzięki za instrukcję
ruszam do działa