Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

szemusia 12:24, 12 cze 2016

Kacha123 napisał(a)
Co do Hortensji to rzeczywiście przychylam się jako właścicielka dwóch psów, że może być obsikana. Kostrzewom też wyskubuję kłosy, ale nie zauważyłam żeby zbrzydły. Daj im trochę papu i będzie dobrze. Pięknie Ci kwitną Rh

Z hortką to okazało się, ze to jednak choroba grzybowa - taką diagnozę postawiono w ogrodniczym. Podlałam topsinem i gałęzie powoli twardnieją, ale ostały się jedynie dwa zdrowe zielone pędy, więc szału nie będzie Najgorsze, ze nigdzie nie mogę dokupić tej odmiany...

Widziałam, Kasiu, że u Ciebie górki zarastają
szemusia 12:28, 12 cze 2016

beata_m napisał(a)
co do kostrzewy hmmm wiesz co ja swoją obcinałam a w tym roku ją zostawiłam w spokoju mam tylko jedną ale chyba muszę ją podzielić o ile nie za późno troszku jakby schudła ale pewnie jak Kasia radzi trza ciut nawozu i nabierze mocy cudny kolor tulipanków i różanecznika

Zawsze wydawało mi się, ze kostrzewa to na ubogie ziemie i do słońca. Ale chyba ta ogródkowa potrzebuje więcej zabiegów Nigdy kostrzewy nie dzieliłam, ale może warto spróbować. Od razu efekt będzie. Choć tak na wszelki wypadek wiosną posiałam nasionka i planuję nowe roślinki posadzić Jak zobaczyłam sadzonkę kostrzewy w sklepie za 10zł, to większą troską otoczyłam moje przedszkole
Pozdrawiam
szemusia 12:33, 12 cze 2016

Iwk4 napisał(a)
Beatko, piękne fotki.
Pytałaś się u mnie o pokrzywę.
Zważyłam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=160#post_5

Dziękuję, dobra Kobieto
Zastosowałam się do instrukcji. Jeden wywar już poszedł na roślinki nawet EM pilnował mieszania, gdy ja się wycieczkowałam. Niestety, tak jak piszecie zapach to ma niesamowity Podlewałam wieczorem, coby sąsiedzi mnie nie zlinczowali Następna porcja już się robi. I tak się zastanawiam, czy są jakieś ograniczenia w stosowaniu tej gnojówki? I czy wchodzi w jakąś reakcję z normalnym zasilaniem nawozami?
szemusia 12:34, 12 cze 2016

Karol99 napisał(a)
Pozdrowienia zostawiam.

Dzięki, Karol
Zaraz zajrzę, co u Ciebie.
Też wyczekujesz końca roku?
szemusia 12:36, 12 cze 2016

MirellaB napisał(a)
Pięknie rododendrony u Ciebie kwitną
Co do kostrzewy to się nie wypowiem. Podoba mi się i przed i po

Beatka kupiłam chyba takie same surfinie jak Ty miałaś w zeszłym roku

Mirelka, wiem, ze Ty już wczasujesz się, dobrze Ci
Ja mam zaplanowane morze za malutki miesiąc

U mnie w tym roku surfinie kremowe
szemusia 12:39, 12 cze 2016

Iwk4 napisał(a)
Beatko, gdzie jesteś? Stęskniłam się za twoją obecnością tu. Mam nadzieję, że wszystko dobrze.

Podziwiam, Cię Iwonko za organizację czasu... U mnie ciągły deficyt Chyba najbardzij gubi mnie to, że nie potrafię posiedzieć dłuzej wieczorem - po prostu padam...
Ale jeszcze chwileczkę...
Dzięki za troskę
szemusia 12:43, 12 cze 2016

Olili napisał(a)
Właśnie Beatko...ja rozumiem ..koniec roku ..itd... ale.......bierz przykład z Iwonki ! (Iwk4),ona nas nie opuszcza a Ty ..wstydź się ..

P.S. też mam nadzieję,że wszystko u Ciebie ok.

Iwonki, to ja w życiu nie dogonię Szans nie mam

Iza, cieszę się, ze u Ciebie lepsza forma. Widzę, że ostro działasz Musimy się w wakacje jakoś umówić, bo to aż niemożliwe, by tylko tak wirtualnie rozmawiać. Może jak SYlwia będzie u mamy? Pewnie w wakacje się wybierze w nasze strony.
Buziaczki
szemusia 12:51, 12 cze 2016

CO ogrodowo u mnie?
Niestety, padło 3/4 traw: miskanty grcimilus, ML, carex bronze form (z ok. 15 sadzonek zostały 2 sztuki), część evergoldów... Ze stratami już się pogodziłam, udało mi się nawet rozplenicę hameln podzielić i rośnie
Najgorzej, że u mnie w szkółkach deficyt trawkowy. Mozna jedynie kupić jakieś pozostałości z zeszłego roku. Wszędzie słyszę, że źle przezimowały i nie ma Chyba zakupy internetowe mi pozostały.

Wczoraj przesadziłam bukszpany w miejsce, gdzie falowały w ubiegłym roku brązowe kłosy carexów. Mam nadzieję, że buksy przeżyją operację
Doczytałam, że wykopujecie przekwitłe tulipany. Jak nie całkiem jeszcze zaschły, to to będzie za wcześnie? Bo już mnie wnerwiają te badyle...

I lecę do Was
olga80 10:37, 13 cze 2016

U mnie trawy odbijają nie wszystkie ale odbijają co prawda rozplenice wyrwałam a teraz zastanawiam się czy aby się nie pospieszyłam.
Buksy podlewaj obficie i operacja powinna się udać
Dominika11 10:39, 13 cze 2016

u mnie carexy bronze też cos padły, normalnie środki mozna było im wyciągać leciutko, nie wiem co to sie stało czy zmarzły czy im cos pozdjało korzenie, bo były gołe na dole, a z boków odbijają