Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

szemusia 21:27, 13 maj 2016

Kolejny dylemat - pamiętam, ze ubiegłej wiosny wyrywałam kostrzewom kłosy, coby nie zakwitła. Chyba po kwitnieciu robi się brzydka. Ponieważ moja kostrzewa w tej chwili ma już ogromne te kłosy, wzięłam się za ich usuwanie. Ale po takim zabiegu roślinki wyraźnie tracą na urodzie. CO więc robić - wyrywać te kłosy, czy jednak nie?

Oceńcie sami. Kostrzewa przed zabiegiem:

A tu już po...

szemusia 21:30, 13 maj 2016

JoannA napisał(a)
Nie podlewalas jej czyms Beatko, moze jakies nawozy.

Joasiu, zasilałam jakiś miesiąc temu... 2 dni temu wszystko jeszcze było ok. Zreszta krzaczki obok wyglądają zdrowo. Chyba, że jakiś pies... Brama u mnie cały dzień otwarta...
JoannA 21:35, 13 maj 2016

Moze byc pies bo tylko jedna strona padla.
Kostrzewy przytnij na jezyka, ja tne bo przy duzej ilosci pewnie by mnie zima zastala.
szemusia 21:54, 13 maj 2016

Będę musiała bramę zmykać w takim razie... Szkoda mi tych hortek

Joasiu, czyli jednak te kłosy ciąć i nie żałować ich. Dzięki za informacje, własnie tak mi się zdawało, ze to na Tobie się wzorowałam Miałam zapytać nawet u Ciebie
szemusia 22:01, 13 maj 2016

Z przyjemniejszych tematów- zakwitły rodki

Miskanty Strictus w całej okazałości. Niestety Gracilimusy i Morninh light padły
szemusia 22:08, 13 maj 2016

Jeszcze tulipanowo...

Doniczkowo...

Kwitnie dąbrówka rozłogowa

Dorota123 23:07, 13 maj 2016

Dlaczego się uparłaś, żeby pozbyć się kłosów kostrzewy? Ja swoim pozwalam kwitnąć i wtedy one mi się bardzo podobają. Wczesną wiosną swoje przycinam i usuwam uschłe źdźbła, a jak widzę, że się starzeje to jesienią wykopuję i dzielę na mniejsze. w ten sposób je odmładzam.
Asiuniaa 23:12, 13 maj 2016

Ładnie u Ciebie. Z hortensją nie doradze bo się nie spotkałam z takim czymś. Ładnie rodki kwitną. czy to roseum eleganbo kwitły s? U mnie te duże na rabacie pod świerakmi będą słabo kwitły bo słabe pąki zawiązały przez suszę ubiegłoroczną , Nie nadążyłam z podlewaniem. Kwitna jednak ładnie białe posadzone na nowej rabacie. Nie iwem tylko jaka to odmiana czy to Cunhigams będzie ? Kupiony jako no name.
Olili 09:52, 14 maj 2016

Dorota123 napisał(a)
Dlaczego się uparłaś, żeby pozbyć się kłosów kostrzewy? Ja swoim pozwalam kwitnąć i wtedy one mi się bardzo podobają. Wczesną wiosną swoje przycinam i usuwam uschłe źdźbła, a jak widzę, że się starzeje to jesienią wykopuję i dzielę na mniejsze. w ten sposób je odmładzam.

Uparła się,bo..........jeszcze wyrabia ...,poczekajmy aż większe rabaty Beatka sobie zafunduje
Po prostu z Beatki pedantyczna osóbka
Kacha123 09:56, 14 maj 2016

Co do Hortensji to rzeczywiście przychylam się jako właścicielka dwóch psów, że może być obsikana. Kostrzewom też wyskubuję kłosy, ale nie zauważyłam żeby zbrzydły. Daj im trochę papu i będzie dobrze. Pięknie Ci kwitną Rh