Dla mnie robienie kancików to czysta przyjemność Gdybym bliżej mieszkała to z łopatką już bym u Ciebie była, chętnie pomagam
Ty jutro bratki, a ja dalej kanciki, wsadzić berberysa i może trawki
Pan Andrzej Ćwik w Maji:
"...pan Andrzej posadził popularną w ogrodach kompozycję z lawendy i róż. Jednak lawendę nazywa… mordercą róż – ponieważ korzeni się płytko i ekspansywnie, zabiera różom składniki odżywcze. Im dłużej taka kompozycja rośnie w ogrodzie, tym słabsza staje się róża – słabiej kwitnie i słabo rośnie."
Obejrzałam jeszcze raz ten odcinek. I się nie zgadzam z tą wypowiedzią do końca.
W 12.58 minucie jest właśnie o tym mowa. Tutaj: http://majawogrodzie.tvn.pl/253,Tam-gdzie-kroluja-roze-odc-537,odcinek.html
Mirella, chciałabym, aby moja lawenda tak pięknie "mordowała"moje róże
Rabata u pana Andrzeja jest bardzo wąska i lawenda posadzona jest między krzaczki róż. Cokolwiek być tak posadziła, to roślinki będą sobie zabierać wodę. Jeśli jednak lawenda jest posadzona w odpowiedniej odległości, tak jak piszą dziewczyny, nic nie będzie różom. Zobacz, jak pięknie kwitną róże u pana Andrzeja wśród lawendy. Na dodatek te róże mu się pokładają. Więc niech nie mówi, że one powinny być wyższe, bo pozwolił im się położyć. Nie mają na tej rabacie podpórek. Ja tego bynajmniej nie widzę na filmie . Oby nasze róże tak kwitły.
Mirelko- zajrzałam do Twojego ogrodu! Ale sie dzieje,a kanciki super. Ja mam zamiar zabrać sie za nie w ten weekend,póki co pogoda nas nie rozpieszcza.