Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 14:37, 29 kwi 2017

Gosia trochę ich mam, ale zaczynam odchodzić od tylu kolorów
MirellaB 14:47, 29 kwi 2017

Ania ja też tak jak Ty zostawiam po jednym opakowaniu i na nim piszę ile posadziłam sztuk i w jakim miejscu - wiosną porównuję.
Ciekawa jestem rabaty schodowej za rok - zobaczymy ile zakwitnie.
Kilka odmian w drugimi sezonie nie wzeszło, a np.Angelique wypuściły liście i marne 4 sztuki kwiatów. Jeszcze inne są, ale dużo niższe i mniejsze mają kielichy.
Najlepiej rosną zwykle czerwone - niezawodne każdego roku, a z odmianowymi to Exotic Emperor.
Elegant Lady jeszcze małe, nie robiłam im zdjęć. One na moje oko zakwitną najpóźniej
MirellaB 14:50, 29 kwi 2017

Ilonka jesienią sadziłam różne odmiany, ale tylko dwa kolory: pomarańczowe i różowe
W tym roku nastawiona jestem na zakup zielonych i białych

Ilonka fajnie, że wróciłaś Czekałam na Twój powrót
MirellaB 14:52, 29 kwi 2017

Agnieszka zestawienie całkiem przypadkowe. Sadziłam tam gdzie jeszcze mam trochę miejsca i niektóre zgrały się w fajne kompozycje
MirellaB 14:54, 29 kwi 2017

Ewa Ty wiesz, że na O królowa cebulowych jest jedna i niedościgniona Ana-Art
Ale dziękuję to miłe
MirellaB 15:00, 29 kwi 2017

Dzisiaj u mnie pogoda zmienna. Raz pięknie świeci słońce, a za chwilę ciemne chmury i deszcz.
Prac ogrodowych nie planowałam, więc specjalnie mi pogoda nie przeszkadza, ale miło by było posiedzieć na tarasie przy sprzyjającej pogodzie.

A co u Was? Jak zaczyna się Wam majowy weekend?Jaka pogoda? Pracujecie w ogrodzie?
frezja 15:23, 29 kwi 2017

MirellaB napisał(a)
Dzisiaj u mnie pogoda zmienna. Raz pięknie świeci słońce, a za chwilę ciemne chmury i deszcz.
Prac ogrodowych nie planowałam, więc specjalnie mi pogoda nie przeszkadza, ale miło by było posiedzieć na tarasie przy sprzyjającej pogodzie.

A co u Was? Jak zaczyna się Wam majowy weekend?Jaka pogoda? Pracujecie w ogrodzie?

U mnie nareszcie słońce ale..upajam się tylko widokiem. Jak choróbsko złapie to człek słaby; udało mi się wykopać przekwitnięte Exotic i tyle chyba na dzisiaj. Za to mężu tworzy następną donicę dla moich róż a ja idę na kawkę
Johanka77 16:10, 29 kwi 2017

MirellaB napisał(a)

U mnie czasem słońce, czasem deszcz.
Przesadziłam rozplenice i powinnam wziąć się do przekopania rabaty. Ale się zaciąga i chyba się zdrzemnę
kamcia 19:14, 29 kwi 2017

U mnie Mirelko w końcu nie pada więc zmieniłam rabatę przed domem. Teraz chwilę odpoczywam na O, a zaraz idę sprzątać w domu.
Anusia 20:54, 29 kwi 2017

andziurex napisał(a)
Piękne kompozycje. Ciekawe jak będą wyglądały za rok Twoje tulipany. Tzn które odmiany przetrwają lepiej, a które gorzej. Ja mam swoje w większości już 3 wiosnę bez wykopywania. Kiedy je sadziłam zostawiłam sobie po jednym opakowaniu z każdej odmiany żeby mieć porównanie obrazka z realem i mieć wszystkie nazwy. Mam trzy odmiany, które mnożą się jak króliki, choć tkwią w tym samym miejscu kolejny rok. Jedna odmiana wypadła już po roku, tzn z 15 cebul po roku zakwitła tylko 1 szt. a reszta same liście! 2 odmiany zanikają powoli, sukcesywnie z roku na rok, a reszta odmian jest niezmienna. Do nich należy LE o które pytałaś. Jak na moje oko ilość kwiatów jest co roku podobna, ale wydaje mi się że w pierwszym roku były troszkę wyższe niż teraz, choć głowy bym nie dała. A u Ciebie już kwitnie ta "podróbka" LE? Masz je na zdjęciu? U mnie 3/4 tulipanów nadal w pąkach, gdyż 3 dobę leje deszcz, a droga dojazdowa do domu wygląda jak wieeeeeelkie bajoro. Ale nie marudzę już nawet, bo widzę co się na Śląsku dzieje i serdecznie im współczuję.

Zgodzę się z Tobą Aniu, że te odmiany zanikają. W zeszłym roku po raz pierwszy posadziłam Queny oraz piękne dość drogie białe tulipany, nie pamiętam nazwy. Kwitły przecudownie. W tym roku mam obraz nędzy i rozpaczy w dodatku je wykopywałam i sadziłam od nowa. Białych prawie nie ma. Queny o połowę niższe. Mają pąki ale co z tego jak jest tak zimno.