Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 20:27, 21 cze 2018

AnnaCh napisał(a)
Twoja hortensjowa pod oknem powala mnie na kolana. Nigdzie nie widziałam tak pięknych hortensji ogrodowych jak u Ciebie Zawsze czekam na ten spektakl w Twoim wątku

Dziękuję Aniu za miłe słowa
Ta rabata dla mnie najładniejsza w moim ogrodzie i taka sentymentalna
Cieszę się, że hortki nie grymaszą i zawsze kwitną. Czasami mniej czasami szalone, ale zawsze piękne
MirellaB 20:32, 21 cze 2018

wiunia napisał(a)
Mirelko jak co roku masz najcudowniwjsze hortki ogrodowe! Masz do nich rękę
Nieustannie podziwiam.
U mnie w tym sezonie wypadło mnóstwo roślin - chcianych ale chorujących od poprzednich sezonów bez widoków na polepszenie mimo "leczenia" i tych niechcianych, ktore mnie drażniły niespełnionymi oczekiwaniami. Chore poszły na stracenie, a te drugie do innego ogrodu
Pozdrawiam!

Wiunia dziękuję za miłe hortkowe słowa
U mnie podobnie jak u Ciebie wiele roślin wypadło. Największe straty w różach 7 krzewów Belveder padło. Jakiś ich nie żałuję. Piękne miały kwiaty, ale brzydki krzew i bardzoooo chorowały. Te łyse łodygi mnie do szału doprowadzały.
Wiunia nie ma co się przejmować jest miejsce na nowe roślinki, tylko to sadzenie brrrr - ja sadzić nie lubię
MirellaB 20:42, 21 cze 2018

anbu napisał(a)

Mirellka pamiętasz nazwę tych hortek? Czy one są bardzo kłopotliwe w uprawie? Tzn. jak często musisz je podlewać i jak je zabezpieczasz na zimę? Jak je tniesz? Na jakich pędach one kwitną?
Sorki za ilość pytań ale te hortki u Ciebie chwytają mnie za serce
Moja siostra ma jedną (nie znam nazwy) i twierdzi, że kłopotliwe. Musi podlewać codziennie, bo inaczej hortensja jej mdleje. Może to kwestia konkretnej odmiany?
Podziel się opinią

Nazwy hortek nie znam, bo to w większości hortensje pamiątkowe z ogrodów rodziny. Te które kupione dosadzałam to były nn.

Kłopotliwe w uprawie raczej nie. Dwa razy nawożone, czasami podlane florovitem.

Podlewam je często i dużo - co drugi dzień w upałach koniecznie.

Na zimę nie zabezpieczam hortensji.

Tnę wiosną tzn.obcinam przekwitnięte kwiatostany i wycinam suche, cieńkie nie rokujące gałęzie.

Kwitną na pędach zeszłorocznych dlatego ich się nie tnie nisko jak np.annabell czy vanilki.

Twoja siostra ma rację, że podlewać trzeba często, bo inaczej faktycznie mdleją. Hortensja to kwiat wodny, musi mieć mokro.

Dopiszę jeszcze, że moje hortensje rosną od północnej strony. Słońce mają rano i wieczorem.

MirellaB 20:45, 21 cze 2018

AngelikaX napisał(a)
Mirelli zakupy zacne, hortki Twoje pochwaliłam ostatnio u siebie
Wczoraj byłam w Poznaniu i przez myśl mi przeszło, aby DP odwiedzić ale że gorąco strasznie, dziś także to i chęci do sadzenia raczej mizerne... no i odpuściłam

Dziękuję za pochwałę hortek
U mnie kupione rośliny stoją i czekają na posadzenie. Dzisiaj trochę popadało i się ochłodziło, więc myślę, że wkrótce posadzę
MirellaB 20:46, 21 cze 2018

Kasya napisał(a)
no podziwiam te twoje hortensje pod oknem

Muszę aktualne fotki tej rabaty zrobić, bo hortki prawie wszystkie już w pełnym rozkwicie
gosika67 23:17, 21 cze 2018

Rób chętnie się pozachwycam, bo te co pokazujesz to już cieszą oko.
Basilikum 08:42, 22 cze 2018

MirellaB napisał(a)

Muszę aktualne fotki tej rabaty zrobić, bo hortki prawie wszystkie już w pełnym rozkwicie

no koniecznie zrob
alis 18:13, 22 cze 2018

MirellaB napisał(a)
Rabata z hortensjami dzisiaj wygląda tak

Bajka Mirelko! Powiedz mi czy dokarmiasz czymś trzmieliny? Co robisz, że takie śliczne?
frezja 22:22, 22 cze 2018

Słynna hortensjowa rabata..czy to są ogrodówki ? już się gubię w tym wszystkim
Kasiolaaa 12:51, 23 cze 2018

Jezu Hortensje i Roze to moje ukochane kwiaty a te twoje kolorowe to juz w ogole poezja