Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 19:02, 12 lut 2016

polinka napisał(a)
Mirelka mam dwa duże juz berberysy Red Pillar i mój 50 kg psiak nic sobie z nich nie robi. Kopie pod nimi i przeciska się pomiędzy dwoma krzakami i obserwuję, że kolce nie są żadnym problemem. Ale to duży pies,z gęstą sierścią a i kolce w kolumnowych berberysach nie są aż tak ostre.

Jeśli planujesz niskie berberysy na które pies może wejść, nadepnąć łapą to ja bym się nie odważyła ich posadzić. Niby pies ma grubą poduszkę łapy ale nigdy nic nie wiadomo...

Poli no właśnie nie brałam berberysów pod uwagę ze względu na bezpieczeństwo psów.
Moim też kolce nie są straszne, między różami się przeciskają, mam sporo berberysów, które im nie przeszkadzają, a ja zawsze z stresem patrzę czy coś im się nie stało w łape czy w oko.

Spróbuję, zobaczę, jak się nie sprawdzi koncepcja berberysy przesadzę i obsadzę trawami, a może tą irgę wykorzystam

A może jeszcze coś innego poradzisz?
MirellaB 19:05, 12 lut 2016

paula23 napisał(a)

Połączenie ładne a nie myślałaś o kolumnowych np. red pillar, widziałam tu na O u kogoś podobne połączenie tylko tujki kuleczki, turzyca curls frosted.

Tam nie ma tyle miejsca na kolumnowe. Te tujki już prawie się z sobą stykają, a cięte są kosmetycznie, więc coś niższego musi być

MirellaB 19:07, 12 lut 2016

polinka napisał(a)

Kurcze, nie podoba mi się takie wrzucanie zdjęć bez podpisu...uszanujmy czyjąś pracę i przy kopiowaniu zdjęć podpisujmy skąd pochodzą.

Mirela tu berberysy u Jagody skąd jest zdjęcie powyżej.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4085-moja-przyziemna-pasja?page=872

Poli z innej beczki - dlaczego te tujki mają coś założone? Co to jest siatka?

Edit. Te tujki zostały obcięte na kulki? To jest to samo miejsce?
Pawlus 19:08, 12 lut 2016

Ja myślałem o takim zestawie.

Link do zdjęcia: https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwinlYG46PLKAhXH1BoKHZs8AL8QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.evergreengrowers.com.au%2Fshop%2Fhedging-screening%2Fred-barberry-berberis-thunbergii%2F&psig=AFQjCNHqzdV-L_T_PzNN1oDzqW-AJ9OCLQ&ust=1455386790591368
MirellaB 19:10, 12 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
U Jagody jest zielony, który przebarwia się ogniście jesienią. Zapomniałam nazwy. Pamięta ktoś, bo to nie jest Red Pilar

To chyba Erecta, ale nie jestem pewna

Tak Iwka pisała, że to Erecta
Dominika11 19:11, 12 lut 2016

MirellaB napisał(a)

Hmmmm mówisz, że między wierzbami Hakuro je posadzić?
Musze dokupić dwie Hakuro i będę miała w rzędzie posadzone trzy sztuki.
Między nie o trawach wyższych myślałam, ale może faktycznie te berberysy by dać?
ja mam właśnie u siebie trzy sztuki przed sadem i najpierw myślałam, żeby podsadzić je rozplenicami, ale pomysł z tymi berberysami Red Carpet, podoba mi się też
MirellaB 19:12, 12 lut 2016

Karol99 napisał(a)
Irga szybko rośnie. Parę lat i jest naprawdę szczelny dywan.

Karolu parę lat tzn.ile dwa, trzy czy dziewięć? Mi zależy na szybkim efekcie
Karol99 19:13, 12 lut 2016

MirellaB napisał(a)

Karolu parę lat tzn.ile dwa, trzy czy dziewięć? Mi zależy na szybkim efekcie

Jak posadzisz gęsto to i za rok będzie szczelnie.
Dominika11 19:13, 12 lut 2016

normalnie nie nadążam za twoim wątkiem - tak szybko pędzi
MirellaB 19:13, 12 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
I też będzie dobrze.
Jeśli nie podepczą

Będę testowała Coś musi się tam przyjąć
Dobrze, że już tak emocjonalnie nie podchodzę do zniszczonych roślin, już się z tego wyleczyłam.