Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 19:24, 12 lut 2016

roma2 napisał(a)
Mirelko, jeśli martwisz się o psy, co rozumiem doskonale, to napisz, one tam wpadają z impetem i szaleją, czy po tym kawałku za tujkami buszują?

Romka na tym kawałku za tujkami zupełnie przy płocie biegają, więc bym musiała tam ostro berberysy ciąć, żeby im drogę przebiegową zostawić i biegają przed czyli tam gdzie chodniczek

Między tujkami z impetem nie buszują, raczej chodzą i wąchają
roma2 19:24, 12 lut 2016

Doczytałam, że łobuzy za tujami szaleją, a między tujami czasami przechodzą. Jak czasami przechodzą, to berberys im krzywdy nie zrobi. Jeśli szaleją dawaj irgę. Bo jak poszaleją przez chwilę, to i irdze i psom nic nie będzie.
MirellaB 19:25, 12 lut 2016

Pawlus napisał(a)
A Green Carpet i Ice Dance nie zleją się w jedną zieloną masę? Thuje też są zielone. Do tego wszystkie te rośliny mają zbliżony odcień.

Tak wszystko w tej samej tonacji, ale Green Carpet ładnie się przebarwia, więc jakiś kolorek dodatkowo będzie

Edit. Tak się zastanawiam, że faktycznie może od razu dać inny kolor np. berberys Harlequin jest bardzo ładny
MirellaB 19:27, 12 lut 2016

roma2 napisał(a)
Doczytałam, że łobuzy za tujami szaleją, a między tujami czasami przechodzą. Jak czasami przechodzą, to berberys im krzywdy nie zrobi. Jeśli szaleją dawaj irgę. Bo jak poszaleją przez chwilę, to i irdze i psom nic nie będzie.

Spróbuję z berberysami Dzięki
roma2 19:29, 12 lut 2016

Mirelko, z irgi odpowiedniej, tylko nie pamiętam jakiej, można czarować różne płotki, kostki itp. Ty lubisz takie przycinane i okiełaznane.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3684-irga-cotoneaster

Chyba w wątku Siakowej, ale nie jestem pewna, były dywagacje na temat irgi i jej formowania. Jak znajdę to Ci zapodam.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3684-irga-cotoneaster?page=4

ewa004 19:42, 12 lut 2016

Pomysł świetny
Może jednak piesom te berberysy nie spodobaja się
iwka 19:45, 12 lut 2016

Najlepsza na kostki to irga Ursynów.

A te tuje u Jagody, co pytalas to nie były cięte, ona ma kule a Paula chciała pokazać jakby u Ciebie wygladaly i edytowala zdjecie.
ag_zie 21:17, 12 lut 2016

irga Ursynów fajna jest w "Ogród mały ale pojemny"
ag_zie 21:54, 12 lut 2016

A może mniej poukładana rabata - berberysy kolumnowe w stipie (takie poutykane w kilku różnych miejscach). Gdzieś to widziałam - chyba nawet w realizacji Szefowej
MirellaB 23:13, 12 lut 2016

roma2 napisał(a)
Mirelko, z irgi odpowiedniej, tylko nie pamiętam jakiej, można czarować różne płotki, kostki itp. Ty lubisz takie przycinane i okiełaznane.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3684-irga-cotoneaster

Chyba w wątku Siakowej, ale nie jestem pewna, były dywagacje na temat irgi i jej formowania. Jak znajdę to Ci zapodam.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3684-irga-cotoneaster?page=4

Powiem Ci, że coraz bardziej mi się ta irga podoba, tylko bym musiała mieć ta wyższą odmianę, żeby goliznę tujek zakryła