Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

iwka 20:29, 13 lut 2016

MirellaB napisał(a)

Dziękuję Ty wszystkie ogrody znasz
no wszystkich to nie, ale te ciekawsze staram się pamiętać

Lawenda raczej nie zakwitnie w tym roku kup może szałwię omączoną niebieską, to jednoroczna roślinka ale bardzo ładna i w tym roku mogłaby zastąpić Ci lawendę
Makao_J 20:36, 13 lut 2016

Wygląda na to że szał lawendowy będzie dopiero w przyszłym roku.

Nawet jeśli w tym roku zrekompensujesz sobie ten brak inną lawendą czy szałwią - to w przyszłym roku to się skumuluje i będzie szał
Dominika11 20:38, 13 lut 2016

Mirelko to może kup już gotowe sadzonki, one się piękne rozrosną i na pewno będą kwitnąć

poza tym lawenda się starzeje i co kilka lat trzeba ją wymieniać, bo staje się brzydka
Asiuniaa 20:43, 13 lut 2016

Dominika11 napisał(a)
Mirelko to może kup już gotowe sadzonki, one się piękne rozrosną i na pewno będą kwitnąć

poza tym lawenda się starzeje i co kilka lat trzeba ją wymieniać, bo staje się brzydka

No właśnie spróbuj kupić sadzonki ,dużo potrzebujesz?W marketach są wielopaki w dobrej cenie
kamila66 20:48, 13 lut 2016

Właśnie wszystko zależy od ilości, jeśli 6 lub 12 to kup w wielopaku ale jak potrzebujesz 40 to wysiej
iwka 20:51, 13 lut 2016

Dominika11 napisał(a)

a tak średnio to co ile lat? moja będzie 3 lub 4 u mnie i dopiero się rozbujała
Dominika11 20:58, 13 lut 2016

iwka napisał(a)

a tak średnio to co ile lat? moja będzie 3 lub 4 u mnie i dopiero się rozbujała
z tego co ja wiem to co jakieś 6 lat - pewnie też wsio zależy od warunków jakie ma, gdzieś czytałam, że niektórzy nawet bardzo ostro ją przycinają tak na 10 cm wysokości i po zdrewniałych częściach i ponoć odbija - ja jeszcze tego nie praktykowałam
iwka 21:06, 13 lut 2016

Dominika11 napisał(a)
z tego co ja wiem to co jakieś 6 lat - pewnie też wsio zależy od warunków jakie ma, gdzieś czytałam, że niektórzy nawet bardzo ostro ją przycinają tak na 10 cm wysokości i po zdrewniałych częściach i ponoć odbija - ja jeszcze tego nie praktykowałam

no to jestem w połowie drogi do nowych sadzonek przez trzy lata muszę naprodukować nowych na wymianę

ja tak zawsze ostrożnie tylko przekwitłe wycinałam, i w ubiegłym roku na wiosne delikatnie ciachnęłam, ale widzę że jest za duża i jak spadł duży śnieg, to trochę ją powaliło. Muszę teraz bardziej przyciąć
Dominika11 21:10, 13 lut 2016

iwka napisał(a)

no to jestem w połowie drogi do nowych sadzonek przez trzy lata muszę naprodukować nowych na wymianę
podobnież to nic trudnego - z matecznej odcina się łodyżkę (tylko nie zdrewniałą jak najmłodszą) do ukorzeniacza i do doniczki do ziemi z piaskiem i powinny rosnąć
iwka 21:13, 13 lut 2016

Dominika11 napisał(a)
podobnież to nic trudnego - z matecznej odcina się łodyżkę (tylko nie zdrewniałą jak najmłodszą) do ukorzeniacza i do doniczki do ziemi z piaskiem i powinny rosnąć
no wiem właśnie, że to łatwizna, z tego co na wiosnę ścinałam przyjęło mi się ze dwadzieścia sadzonek, nawet kilka kwitło w zeszłym roku a patyki wsadziłam w miejscu gdzie leżała kupa żwiru do budowy, widocznie to jej odpowiada