Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 00:20, 14 lut 2016

zabaewa napisał(a)
Popiół drzewny dodaję do kompostownika (z umiarem, żeby się warstwa mazi nie zrobiła), potem na wiosnę przerzucam kompost i się razem wszystko miesza. Poza tym jesienią i wczesną wiosną jak zapowiadają deszcze nocą to wieczorem z wiadra sypię popiół na trawnik i na rabaty. Wyglądam potem jakbym z kominka wyszła Radzę ubrac stare rzeczy na siebie Często sypię też na warzywniki i potem to dziabię motyką albo pazurkami.
Co do lawendy. Ja tnę późnym latem - po kwitnieniu - dość mocno - ale do części zdrewniałej najdalej. Sadzonki wsadzam jedna koło drugiej na rabacie - ale nie w pełnym słońcu - najlepiej między innymi kwiatami wysokimi - tak, żeby cieniowały młode sadzonki. I nie przesuszam ich. Zanim się ukorzenią potrzebują wilgoci (z umiarem). Około 90% mi się ukorzenia. Potem je zagęszczam poprzez przycinanie (jak zioła). Więcej strat mam potem - przy przesadzaniu na miejsca stałe - ale to raczej z powodu niewłasciwego terminu przesadzania lub uszkodzenia korzeni przy wykopywaniu. W doniczkach ukorzenianie mi się nie udało - pewnie z powodu niemożności utrzymania wilgoci na stałe i/lub nadmiernego zalewania korzeni podczas podlewania.
Stare brzydkie krzaczki przycinałam mocno prawie na 1 cm od ziemi - po pierwszym okresie marnienia, potem wypuściły młode na kikutach i od korzenie i po roku krzaczek był gęsty, zwarty i w porządanym kulistym kształcie. W pierwszym roku po przycięciu nie kwitł prawie. W tym roku mam nadzieję pokaże na co go stać

Ewa, dzięki za informację
MirellaB 00:22, 14 lut 2016

Dobrze, że temat lawendy się wyjaśnił, bo bym czekała w nieskończoność aż zakwitnie.

Muszę kupić szałwię w zastępstwo, ale nigdzie jej u mnie nie widziałam.

Mam też kocimiętkę, ona pewnie też zakwitnie, więc trochę fioletu będzie
MirellaB 02:23, 14 lut 2016

O 2:15 wymyśliłam, że wrzosowisko zmieniam

Dosadzę kosodrzewinę i coś na pniu nisko szczepionego

Jakoś za płasko mi tam jest

Co sądzicie? Dobry pomysł?

Dla przypomnienia wrzosowisko wyglądało tak

bacowa 04:29, 14 lut 2016

Edyta10 07:28, 14 lut 2016

Mirelko coś na pniu też bym dała, dobry pomysł
ale że o 2:15 to wymyśliłaś
Dorotka 08:14, 14 lut 2016

Cześć Mirelko, ale skutecznie poderwałaś mnie z łóżka. Gdy zobaczyłam że mi machasz z rana, zerwałam się na równe nogi. Trochę dzisiaj przyspałam w tym łóżku. Jak na mnie to strasznie długo.
AGDULA 08:51, 14 lut 2016

MirellaB napisał(a)

A irga szybko rośnie? Zastanawiam się też nad nią

Dziwne - może coś jej w tych płytkach nie pasuje? O to też ją zapytaj

Irga szybko rośnie ale potem jak ma owoce i kulki spadają, i się ukorzeniają, jak dla mnie to gorzej niż zielsko. Z wyrywaniem a raczej pieleniem też cieżko. Mocno siedzą w ziemi i to jedna przy drugiej.
Jestem miłośniczką irg, ale z takich bardziej reprezentacyjnych miejsc je wyrzuciłam i posadziłam gdzies pod płotem.
AGDULA 08:55, 14 lut 2016

MirellaB napisał(a)
O 2:15 wymyśliłam, że wrzosowisko zmieniam

Dosadzę kosodrzewinę i coś na pniu nisko szczepionego

Jakoś za płasko mi tam jest

Co sądzicie? Dobry pomysł?

Dla przypomnienia wrzosowisko wyglądało tak

A daj fotkę z daleka jak to wygląda? Bo z bliska bardzo dobrze, i nic bym tam na pniu nie wsadzała. Ale z daleka zmienia się perspektywa więc może i faktycznie.. Wrzuć jaką fotkę to będzie lepszy obraz
AsiaK_Z 08:57, 14 lut 2016

W nocy fanjne pomysły przychodzą do głowy tez tak czasami miewam
MirellaB 12:04, 14 lut 2016

bacowa napisał(a)
tu masz werbenę i 4 kolory jeżówek ( te białe to w rzeczywistości 2 odcienie kremowego ).

i biała

Werbena zakwitnie w tym roku na 100%

Ewa dziękuję za informację