Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 12:07, 14 lut 2016

Edyta10 napisał(a)
Mirelko coś na pniu też bym dała, dobry pomysł
ale że o 2:15 to wymyśliłaś

Tak mi jakoś tam brakuje wysokości, a z drugiej strony to jak rozplenice się rozrosną to cześć rabaty zarosną i wówczas nie wiem czy z tymi kosodrzewinami nie będzie za gęsto?
MirellaB 12:08, 14 lut 2016

Dorotka napisał(a)
Cześć Mirelko, ale skutecznie poderwałaś mnie z łóżka. Gdy zobaczyłam że mi machasz z rana, zerwałam się na równe nogi. Trochę dzisiaj przyspałam w tym łóżku. Jak na mnie to strasznie długo.

Ja zdecydowanie ranny ptaszek
MirellaB 12:11, 14 lut 2016

AGDULA napisał(a)

Irga szybko rośnie ale potem jak ma owoce i kulki spadają, i się ukorzeniają, jak dla mnie to gorzej niż zielsko. Z wyrywaniem a raczej pieleniem też cieżko. Mocno siedzą w ziemi i to jedna przy drugiej.
Jestem miłośniczką irg, ale z takich bardziej reprezentacyjnych miejsc je wyrzuciłam i posadziłam gdzies pod płotem.

To nie wiedziałam, że te kulki się ukorzenią. Ok przemyślę
MirellaB 12:15, 14 lut 2016

AGDULA napisał(a)

A daj fotkę z daleka jak to wygląda? Bo z bliska bardzo dobrze, i nic bym tam na pniu nie wsadzała. Ale z daleka zmienia się perspektywa więc może i faktycznie.. Wrzuć jaką fotkę to będzie lepszy obraz

Zrobiłam fotkę. Na te brunatne nie zwracaj uwagi są do wywalenia i muszę nowe dosadzić.

MirellaB 12:17, 14 lut 2016

AsiaK_Z napisał(a)
W nocy fanjne pomysły przychodzą do głowy tez tak czasami miewam

Cisza, spokój można pomyśleć na spokojnie
Makao_J 12:20, 14 lut 2016

zabaewa napisał(a)
Popiół drzewny dodaję do kompostownika (z umiarem, żeby się warstwa mazi nie zrobiła), potem na wiosnę przerzucam kompost i się razem wszystko miesza. Poza tym jesienią i wczesną wiosną jak zapowiadają deszcze nocą to wieczorem z wiadra sypię popiół na trawnik i na rabaty. Wyglądam potem jakbym z kominka wyszła Radzę ubrac stare rzeczy na siebie Często sypię też na warzywniki i potem to dziabię motyką albo pazurkami.
Co do lawendy. Ja tnę późnym latem - po kwitnieniu - dość mocno - ale do części zdrewniałej najdalej. Sadzonki wsadzam jedna koło drugiej na rabacie - ale nie w pełnym słońcu - najlepiej między innymi kwiatami wysokimi - tak, żeby cieniowały młode sadzonki. I nie przesuszam ich. Zanim się ukorzenią potrzebują wilgoci (z umiarem). Około 90% mi się ukorzenia. Potem je zagęszczam poprzez przycinanie (jak zioła). Więcej strat mam potem - przy przesadzaniu na miejsca stałe - ale to raczej z powodu niewłasciwego terminu przesadzania lub uszkodzenia korzeni przy wykopywaniu. W doniczkach ukorzenianie mi się nie udało - pewnie z powodu niemożności utrzymania wilgoci na stałe i/lub nadmiernego zalewania korzeni podczas podlewania.
Stare brzydkie krzaczki przycinałam mocno prawie na 1 cm od ziemi - po pierwszym okresie marnienia, potem wypuściły młode na kikutach i od korzenie i po roku krzaczek był gęsty, zwarty i w porządanym kulistym kształcie. W pierwszym roku po przycięciu nie kwitł prawie. W tym roku mam nadzieję pokaże na co go stać

Bardzo cenne uwagi!
Makao_J 12:34, 14 lut 2016

Ja bym wsadziła kolumnowe cisy albo jałowce. Skoro to uschnięte z tyłu usuwasz to będzie miejsce
https://pl.pinterest.com/pin/571394271449153429/

Ładnie wyglądają też sosny np. wejmutki albo jakieś niewysokie
https://pl.pinterest.com/pin/323555554455222812/

Albo brzozę z tych pendul
http://www.wymarzonyogrod.pl/galeria/uzytkownik/4962/50517/buszujemy-dalej/
MirellaB 13:06, 14 lut 2016

Ania z tyłu nic nie wywalam. Tam są związane rozplenice i berberysy.
Wymieniam te 4 brunatne wrzośce, 3 na przodzie i 1 z tyłu.

Duże rośliny tam nie pasują, brzoza odpada.

Zamiast kosodrzewiny to bym mogła dać mniejsze cisy i coś na pniu kulka, albo irga?

Kurcze nie wiem czy za ciasno nie będzie. Rozplenice trochę miejsca zajmą, ale brakuje mi tam wysokości.
AGDULA 13:26, 14 lut 2016

Ja bym zostawila tak jak masz. Iglaki z tyłu urosną i będzie fajne tło. Ładnie teraz widać wrzosy ☺ A gdy dosadzisz pomiędzy wrzosy coś jeszcze to zaraz będzie za ciasno i cień.teraz ładnie wyglądają ☺
Makao_J 13:32, 14 lut 2016

No ja myślałam że te iglaki z tyłu (w kamykach) wywalasz bo takie dziwne szkielety są i dlatego pomyślałam że takie cisy będą w sam raz ale skoro ich nie wywalasz to nic wysokiego tam nie trzeba.
Teraz Ci brakuje piętra bo tamten tył jest jeszcze niski.
Musisz poczekać ze zmianami aż to wszystko urośnie.