Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

zabaewa 23:36, 13 lut 2016

Popiół drzewny dodaję do kompostownika (z umiarem, żeby się warstwa mazi nie zrobiła), potem na wiosnę przerzucam kompost i się razem wszystko miesza. Poza tym jesienią i wczesną wiosną jak zapowiadają deszcze nocą to wieczorem z wiadra sypię popiół na trawnik i na rabaty. Wyglądam potem jakbym z kominka wyszła Radzę ubrac stare rzeczy na siebie Często sypię też na warzywniki i potem to dziabię motyką albo pazurkami.
Co do lawendy. Ja tnę późnym latem - po kwitnieniu - dość mocno - ale do części zdrewniałej najdalej. Sadzonki wsadzam jedna koło drugiej na rabacie - ale nie w pełnym słońcu - najlepiej między innymi kwiatami wysokimi - tak, żeby cieniowały młode sadzonki. I nie przesuszam ich. Zanim się ukorzenią potrzebują wilgoci (z umiarem). Około 90% mi się ukorzenia. Potem je zagęszczam poprzez przycinanie (jak zioła). Więcej strat mam potem - przy przesadzaniu na miejsca stałe - ale to raczej z powodu niewłasciwego terminu przesadzania lub uszkodzenia korzeni przy wykopywaniu. W doniczkach ukorzenianie mi się nie udało - pewnie z powodu niemożności utrzymania wilgoci na stałe i/lub nadmiernego zalewania korzeni podczas podlewania.
Stare brzydkie krzaczki przycinałam mocno prawie na 1 cm od ziemi - po pierwszym okresie marnienia, potem wypuściły młode na kikutach i od korzenie i po roku krzaczek był gęsty, zwarty i w porządanym kulistym kształcie. W pierwszym roku po przycięciu nie kwitł prawie. W tym roku mam nadzieję pokaże na co go stać
MirellaB 23:48, 13 lut 2016

AsiaK_Z napisał(a)
Mirelko, to w tym roku kup kilka sadzonek żeby choć troszkę fioletu mieć w ogrodzie. W przyszłym Twoja lawenda "wybuchnie"

Asiu pewnie tak zrobię, tylko ja chciałam dużą ilość mieć do wszystkich donic i sporo na rabaty. Kupię kilka sztuk dla ozdoby już kwitnącej.
Muszę zmienić moją koncepcję
MirellaB 23:51, 13 lut 2016

iwka napisał(a)
no wszystkich to nie, ale te ciekawsze staram się pamiętać

Lawenda raczej nie zakwitnie w tym roku kup może szałwię omączoną niebieską, to jednoroczna roślinka ale bardzo ładna i w tym roku mogłaby zastąpić Ci lawendę

Iwka szałwii u mnie niestety nigdzie nie widziałam, bo też mam ją na liście zakupów. Rozumię, że ona w tym roku by zakwitła?
MirellaB 23:55, 13 lut 2016

Makao_J napisał(a)
Wygląda na to że szał lawendowy będzie dopiero w przyszłym roku.

Nawet jeśli w tym roku zrekompensujesz sobie ten brak inną lawendą czy szałwią - to w przyszłym roku to się skumuluje i będzie szał

Aniu nie wiedziałam, że ona nie zakwitnie, na opakowaniu nie ma informacji, że zakwita w roku następnym, a na innych nasionach takie informacje są, więc byłam pewna i szczęśliwa, że będzie u mnie w dużej ilości. Cóż trudno, tak jak piszesz szał lawendowy będzie za rok
MirellaB 00:01, 14 lut 2016

Dominika11 napisał(a)
Mirelko to może kup już gotowe sadzonki, one się piękne rozrosną i na pewno będą kwitnąć

poza tym lawenda się starzeje i co kilka lat trzeba ją wymieniać, bo staje się brzydka

Dominiko zrobię tak, tylko, że ja chciałam dużą ilość do mojej tegorocznej koncepcji Trudno zmiana planów, będzie kilka zakupionych kwitnących sztuk
MirellaB 00:02, 14 lut 2016

Asiuniaa napisał(a)

No właśnie spróbuj kupić sadzonki ,dużo potrzebujesz?W marketach są wielopaki w dobrej cenie

W zeszłym roku kupiłam dwa wielopaki w OBI czyli 12 sztuk, ale ona nie kwitła, będzie kwitła dopiero w tym roku
MirellaB 00:08, 14 lut 2016

kamila66 napisał(a)
Właśnie wszystko zależy od ilości, jeśli 6 lub 12 to kup w wielopaku ale jak potrzebujesz 40 to wysiej

Kamila te z wielopaku kupione w zeszłym roku to nie kwitły u mnie, liczę, że zakwitną tego roku

Do donic dla bezpieczeństwa kupię już kwitnącą
MirellaB 00:13, 14 lut 2016

Dominika11 napisał(a)
mam nadzieję, że za złe nie będzie miała

a podlewałam kilka razy tym

Mam ten żel i jeszcze taki do wrzosów i wrzośców jest super

MirellaB 00:16, 14 lut 2016

Marga napisał(a)
Witaminki dla lawendy zapisuję sobie (nawet nie wiedziałam, że takie istnieją), dzięki za info.
A czy może ktoś się spotkał z sypaniem popiołu drzewnego pod lawendę? Podobno zmienia ziemię na odczyn zasadowy i ma dużo potasu i fosforu. Jak myślicie?

Tak, spotkałam się z tym, że popiołem podsypują lawendę, czytałam w zeszłym roku na wątkach.

Lawendę najlepiej sadzić w ziemię zmieszaną z piaskiem i dolomitem.
Potem od czasu do czasu dolomitem podsypać
MirellaB 00:17, 14 lut 2016

ewa004 napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5469-ogrod-pewnej-ogrodniczki?page=42[/url]
Mirelka donice
zobacz może Cię zainteresuje ..jeszcze

Dzięki Ewka

Dobrze, że mi o lawendzie napisałaś i temat się wyjaśnił, bo jak rozdziw bym była, że nie kwitnie.