Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 12:00, 25 mar 2016

Flower1 napisał(a)

W sumie ta anabelle chyba najwczesniej kwitnie wiec moze dobra decyzja ,najgorzej po deszczu sie pokładaja .Trzeba sie popytac Bozenki widzialam ze ma takie zielone podpory ,sama w tym roku chce w nie zainwestowac ale ona ma to specjalnie jeszcze podwiazane..poza tym te wiosenne kwiatki to jest dobry pomysl bo zanim rusza hortki to bedzie pusto tu od sciezki..
Z tym cieciem to prawda ,ja przyciełam w tym roku sposobem Bozenki dosc krotko (mam obwodke z buksow wiec mam nadzieje ze na nich w krotce sie połoza))ale jak ktos chce miec sztywniej powinno sie ciac wyzej na tzw. drzewkowy pokroj Danusia tak robi.

Magda bardzo cenną informację mi podałaś o cięciu na tzw.drzewkowy pokrój - nie wiedziałam o tym. Dziękuję Ci bardzo Już sobie to zapisałam w zeszyciku ogrodowym
MirellaB 12:01, 25 mar 2016

Milka napisał(a)
Trzeba nisko ciąć, wycinać co wiotkie i słabe.
A ta róża na fotce, to Fairy chyba lub Bonica.

Irenko nisko czy wyżej na pokrój drzewkowy?
Mixtoorka 12:11, 25 mar 2016

MirellaB napisał(a)

Karola panowie pod trawnik przygotowują, nie chcę teraz przeszkadzać i mierzyć. A po co te wymiary Ci potrzebne?

Karolka mam Evergoldy i też jestem bardzo z nich zadowolona

Dzięki Tobie polubiłam Marikena i trafił na listę zakupów, ale na tą rabatę go nie daję, nie będzie tam dobrze wyglądał

Nie wiedziałam, że kompost można w workach kupić. Obornik kupiłam, ale kompostu nigdy nie widziałam. Dzięki za informację A gdzie ten kompost kupowałaś?

Myślałam właśnie czy rozplenice się Ci tam zmieszczą bo rosną, jak im dobrze- całkiem, całkiem rosłe

ja sobie żartuję z tym Marikenem, choć dla mnie on wszędzie pasuje To tak jakby mieć dinozaura w ogródku fajne to
inag 12:35, 25 mar 2016

MirellaB napisał(a)

Ilonka, a jakie mniejsze od Hameln byś proponowała?

Właśnie bym chciała w odmianie strong

Też bym kupowała tę strong. Ciekawe tylko na ile to prawda z tymi mocnymi łodygami?
Zerknij tutaj: (masz z grubsza opis odmian rozplenic, choć i na to trzeba brać poprawkę bo np. piszą że hammeln ma max 90 cm a u mnie tak jak pisałam były większe)
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/rozplenica-japonska-elita-wsrod-traw-id736.html

Wiem, że sporo obób tutaj ma tę little bunny, ale wszystko zależy od tego ile tam masz miejsca. Bierz też pod uwagę, że hortensje również pójdą w szerokość i to wszystko może się zagłuszyć nawzajem..
anna_t 12:56, 25 mar 2016

MirellaB napisał(a)
Dla przypomnienia stare zdjęcia trzech ponumerowanych rabat przedogródka z różnych ujęć.

Rabata nr 1 dojdzie hortensja Anabell, rozplenice Hameln i Miskanty ML

Rabata nr 2 dojdzie trawa Carec ID i berberysy Green Carpet

Rabata nr 3 pusta teraz planowana

O cebulkowych pamiętam, żeby dużo posadzić, jako wypełnienie rabaty nr 3 przy hortensjach może Hakone? Lawendy, przetacznika nie chcę chociaż bardzo mi się podoba, ale nie będę wprowadzała dodatkowego koloru, ma być skromnie

Jeszcze raz żadnych iglaczków, ani bukszpanów na rabacie nr 3 z wiadomych pieskowych powodów

zwarzywszy na to co masz na rabatach obok i w myśl tego że dobrze jest nawiązywac to ja tym bardziej bym zrobila wersje z ice dance lub wersje z berberysami. są tez berberysy zimozielone to może je wrzuć na planowana rabatkę obok hortek od strony drzwi i też na rabacie 2?

ale będziesz miala piekny front, cukiereczek
Milka 13:21, 25 mar 2016

Mirello, ja kupowałam w
http://www.ogrodkroton.pl/
Flower1 15:10, 25 mar 2016

Myslalas juz o rodzaju rozy?? Jak jak bylabym na Twoim miejscu zdecydowałabym sie na Bonice ,nie wiem czy widziałas u Agnieszki z "Jurajskiego ogrodu " ona ma jej bardzo duzo ,wyglada cudnie i podejrzewam ze jest bardzo wdzieczna .Jezeli chodzi o hortki to słyszałam ze Lime light jest najsztywniejsza..
Ewik 15:24, 25 mar 2016

Hej.ja mam właśnie strong i zdecydowanie sztywniejsza jest od zwykłej.
Róże na fotce z hortensjami to the fairy
Karol99 15:29, 25 mar 2016

Widze, ze cielas tuje, ja musze swoje szmaragdy obciac, myslisz ze juz mogę?
MirellaB 15:38, 25 mar 2016

Milka napisał(a)
Mirello, ja kupowałam w
http://www.ogrodkroton.pl/

Dzięki Irenko, ale strong nie mają