Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

kasja83 08:33, 26 mar 2016

Wesołych Świąt!
MirellaB 09:50, 26 mar 2016

Makao_J napisał(a)
A te cebule hiacyntów to Ty wyrzucasz czy przechowasz i wsadzisz do ogrodu? Bo tyle ich już kupiłaś że niezły akcent by już był

Wsadzę do ogrodu Sporo się ich nazbierało
MirellaB 09:51, 26 mar 2016

dominika_ napisał(a)
Bonicę ma też Przemko- Gardener27. Ty to kobieto idziesz jak burza z tymi pracami

Bonica coraz bardziej mi się podoba
MirellaB 09:54, 26 mar 2016

szemusia napisał(a)
Kobieto pracy, chylę czoła przed Twoimi ogrodowymi dokonaniami
Dopiero czytałam o nowej nawierzchni, a tu już rabaty się planują, a dziś zdążyłaś już ziemie nawieźć. A u mnie o 2 w nocy buszujesz Kiedy śpisz???

Wszystkie cebulowe domowe można po przekwitnięciu na rabatkę wsadzić, jak obeschną liście wykopać i na jesień posadzić w miejscu docelowym. Wiosną zakwitną
Pozdrawiam świątecznie

Beatka takie mam noce, że czasem spać nie mogę to po O buszuję

Rabata już jest, plan obsadzenia jest, po świętach ruszam z dalszymi pracami

Części cebulowym po przekwitnięciu obcinam liście i wstawiam do garażu, a część zostawiam z liśćmi - planuję na wiosnę je wsadzić do ziemi, co z nimi będzie to będzie
MirellaB 09:56, 26 mar 2016

Milka napisał(a)

To szukaj w necie, ja swojej patyki juz rozesłałam, a resztę spaliłam na ognisku.
Kawał pracy juz za wami i cudna ziemia, jak moja

Rozglądam się Irenko za nimi po necie, ale w koło mam tyle CO i szkółek, że może na moim terenie dostanę
MirellaB 09:57, 26 mar 2016

Asiuniaa napisał(a)
Ale działasz brawo.Tyle prac masz do przodu .I donice pięknie obsadzone.Ja nie dostałam szafirków niestety.

Postarałam się przed świętami w donicach obsadzić, żeby mnie nie denerwowały spoglądając z okna

Ruszyliśmy z robotą ostro, a po świętach dalej działam
MirellaB 09:58, 26 mar 2016

Luteczka napisał(a)
Mirellko pozdrawiam świątecznie

Dziękuję - również pozdrawiam Luteczko
MirellaB 10:01, 26 mar 2016

olga80 napisał(a)
Mirelka jak Ty pędzisz !! Wszystko pięknie ogarnięte po świętach zaczniesz nasadzenia oj będzie się u Ciebie działo w sumie to już się dziej.Jesteś hiacyntową królową ogrodowiska

Tereniu, ale wiesz, że to nie ja sama robię - co Ty ja nie mam tyle zdrowia. Siły oszczędzam na ogrodowe porządki i nasadzenia

Oj tak hiacyntów to u mnie całe mnóstwo i ciągle będzie przybywało

W tym roku dom w hiacyntach
MirellaB 10:20, 26 mar 2016

Madzenka napisał(a)
Mogę namieszać?

O ile się nie mylę to te nowe rabaty to najbardziej reprezentacyjne miejsce przy wejsciu do domu?
Nie wyobrazam sobie na tym miejscu samych anabell, ktore przez 9 miesiecy będa brzydkie i na dodatek po kazdej ulewie leza. Jesli marzysz o anabell (nie wierz, ze strong w cenie 58 zł za sztukę nie bedzie sie po deszczu pokładać....) to posadż je nizej , tam gdzie planujesz rozplenice. Na tej pierwszej rabacie powinnaś miec coś zmimozielonego, pieknego pzez cały rok.mdla mnie oczywiscie neizawodne sa bukszpany, ktore mozesz wiosna połaczyć z cebulowymi ciemiernikami w bieli. A brzeg rabaty orzed anabell mzieszczą obsadzic trawami i dopiero potem nizej schodek z hortensjami.

Wiesz dlaczego lubue moja rabatę z kulami bukszpanowymi przy scieżce? Bo przez cały rok jest piekna. Zima krolują na niej buszkany i powiewające extrawerycznie, wiosna ciemierniki, cebulowe, potem tarwy i jezowki.

Mam strong anabell - incredibal ale przed nią zywopłot bukszpanowy a za nia wysoki zwyoplot z lautowisni. I tak przez trzy lata dostawała podpory aby sie nie kładła na bukszpany. W nogach i tak posadziłam jej runianke bo nie mogłam znieść widoku po wycięciu hortensji. A jest to miejsce, ktore oglądam od wiosny do jesieni. Gdybym je posadziła przy scieżce to bym od pażdzienrika zgrzytała zębami

Madżenko nie namieszałaś, bo ze wszystkim co napisałaś w zupełności się z Tobą zgadzam. Dziewczyny też pisały o zimozielonych. Po ponad rocznym pobycie na O trochę się już nauczyłam i więcej wiem

Zupełnie świadomie rezygnuję z bukszpanów czy tujek. Dlaczego? A no dlatego, że mam np. tujki aurera nana, cyprysika i inne zimozielone na sąsiednich rabatach i mam je od spodu ogolone. Niestety psy zawsze zaznaczą swój teren - to jest przedogródek gdzie najczęściej przebywają.
Już nie chcę ciągle ich obserwować, biegać z konewką i lać wodą po każdym podsikaniu, a brązowych spalonych mieć nie chcę, bo lubię czystość i porządek. Te które mam ogolone nie podobają mi się i będę je podsadzała w tym roku.

Naprawdę wolę mieć łyse i czyste przez kilka miesięcy rabaty niż zimozielone podsikiwane i wycinane.

Z tą strong Anabell to różne opinie. Jedni piszą, że są sztywne inni, że nie. Pomyślę jeszcze o innych hortensjach

MirellaB 10:20, 26 mar 2016

kasja83 napisał(a)
Mirellko pięknie domknęłaś front robót przed świętami

Zależało mi na tym, żeby przez święta z grubsza było zrobione