Deszcz lał przez cały weekend, na szczęście pomidory nie ucierpiały tylko nadal mają drobne kwiatki zamiast owoców
I hortensje stoją częściowo zadaszone więc deszcz nie wyrządził za dużych szkód
Novalis rzeczywiście cieniutka. Może to zależy od podkładki... Nasza jest okulizowana na laxie. Jak głęboka jest ta donica? Porządny odpływ musi być, bo inaczej korzenie się topią i bez tlenu giną i gniją. Po takim podtopieniu powinnaś wymienić glebę. Najlepsza jest beztorfowa do róż albo do pomidorów. Masz tam korę na wierzchu?
Kasiu, popadało ostro, to prawda, dobrze, że u nas zadnyxh szkód nie ma.
Pomidorki będą pyszne Róże rzeczywiście delikatne, ciężko mi powiedzieć dlaczego. Ja nadal żadnych oprysków nie zrobiłam Dzisiaj plewiłam i czesałam stipy.
Ewa donica głęboka na ok. 35cm. Na dnie jeszcze 5 cm przerwy na wodę.
Na górze pozostały jakies resztki kory, wyrzucilam ja jakis czas temu jak mi porodziłaś.
Ziemia jest dość dobra, mało torfu w środku. Dziury w donicy zrobione i juz teraz po tych ulewach ziemia tak nienamokła. Róża byla schowana pod dachem. Wczoraj ja trochę przycielam.
Ewa a dlaczego trzeba wymienić ziemię, nie wystarczy ze ta co jest przeschnie?
Ziemię wymienić ze względu na gnicie. Nie wiem, czy było już mocne, czy nie. Jak pachnie ziemia?
Doniczka 35 cm na taką różę jak Novalis jest trochę mała. Lepsza byłaby 50 cm. Tzn. na początku będzie ok, ale po jakimś czasie będziesz musiała ją wymienić na wyższą