Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 09:23, 21 sie 2016

Juzia napisał(a)
A tak po prostym płyt nie możesz dać?

Większe rozplenice tylko bym dała.. no i to drzewo po lewej.

Wlaśnie poszłam oglądać Mogę tak ułożyć. Ale to miałyby być takie płyty w trawniku zatopione? Rozplenice to Hameln (kupowane w maju więc maluszki). A drzewa jakie proponujesz?
Madzenka 09:34, 21 sie 2016

U Gusiasz w donicach rosną miskanty, które dają wyższe piętro. U Ciebie by pasował Morning light bo by sie wyróżniał na tle zywopłotu. Polecam tez duze ropzlenice Paul's Giant- są wielkie ale nizsze od miskantów i oczywiscie maja piuropusze. Thuje przecież jeszcze urosną i zasłonią sciane. Z chodnikiem nie pomogę, to trzeba dobrze przemyslec bo będzie dominującym elementem w osi widokowej. Pomysł o ty spokojnie zimą a teraz ciesz sie pieknym tarwnikiem

Drzewo po lewej bedzie piekne - pomysł Navigatorki z kilkoma pniami graba świetny ! A moze jakiś duzy klon palmowy seledynowy?
ren133 09:34, 21 sie 2016

hindsight napisał(a)
Reniu, w jakiej odległości od tuj masz posadzone graby?

Zmierzyłam 60cm ... ale jeśli masz więcej miejsca to sadź dalej
ren133 09:44, 21 sie 2016

Nikita napisał(a)
Reniu, wielkie dzięki, że udało ci się do mnie zaglądnąć. Zapraszam częściej...przybywaj kiedy chcesz.

U siebie wkleiłam fotki roślin, o które pytałaś.
Buziaki przesyłam.

Jeśli tylko dasz mi znać, że jesteś na miejscu to będę wpadać bo bylo bardzo sympatycznie Ja jednak wolę takie bardziej kameralne spotkania
Dziękuję bardzo
ren133 09:48, 21 sie 2016

Iwk4 napisał(a)
Tak. O tą inspirację. Reniu, nie chodzi o to, że ma byf identycznie. Zdjęcie ma cię zainspirować do stworzenia czegoś swojego.
Ale taki łamany chodnik bardzo mi się podoba. Pasowałby u ciebie

Iwonko
Chodniczek kiedyś będzie na pewno ... jak będzie ulożony to sie jeszcze pomyśli, poprzymierza Ale wiesz co chodzi mi po głowie to, o czym pisał Łukasz żeby pomiędzy tarasem a wgłębnikiem wkomponować rośliny ...
Juzia 09:53, 21 sie 2016

A jakie masz drzewo po prawej????
ren133 10:08, 21 sie 2016

Madzenka napisał(a)
U Gusiasz w donicach rosną miskanty, które dają wyższe piętro. U Ciebie by pasował Morning light bo by sie wyróżniał na tle zywopłotu. Polecam tez duze ropzlenice Paul's Giant- są wielkie ale nizsze od miskantów i oczywiscie maja piuropusze. Thuje przecież jeszcze urosną i zasłonią sciane. Z chodnikiem nie pomogę, to trzeba dobrze przemyslec bo będzie dominującym elementem w osi widokowej. Pomysł o ty spokojnie zimą a teraz ciesz sie pieknym tarwnikiem

Drzewo po lewej bedzie piekne - pomysł Navigatorki z kilkoma pniami graba świetny ! A moze jakiś duzy klon palmowy seledynowy?

Marzenko
Na rabatach po prawo i po lewo wgłębnika mam Morning Light więc byłoby go już za dużo ... żeby tylko rozplenica dała radę zimą to fajnie to wygląda
https://pl.pinterest.com/pin/353321533248971488/
Drzewo po lewo niezaprzeczalnie musi być!!! Podoba mi sie pomysł z grabem wielopniowym. Może po prawo tez dać graba wielopniowego?
Klon palmowy jest już na rabacie frontowej
Dzieki MArzenko
ren133 10:10, 21 sie 2016

Juzia napisał(a)
A jakie masz drzewo po prawej????

Tam po prawo mam klona Brillantissimum - przypala mi go w tym miejscu dlatego myślałam go przesadzić a tam na różance (od trasu do wgłębnika) posadzić 5 grabów Frans Fountain a przed wgłębnikiem (tam gdzie klon) posadzić wielopniowego graba
Juzia 10:42, 21 sie 2016

To dwa graby
ren133 10:58, 21 sie 2016

Juzia napisał(a)
To dwa graby

Ale wielopniowe?