Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

amelia_b 20:00, 22 sie 2016

Nie nadążam dzisiaj biorę się za nadrobienie bo aż wstyd nie w temacie być przy tak kluczowych decyzjach
ren133 20:50, 22 sie 2016

Zielona napisał(a)
Reniu... przyznam się, że czytam dzisiaj od rana... ale siedzę cicho, bo chyba nie czuję się mocna w takim doradzaniu. Może Magnolia, która wspaniale zaplanowała placyk, pomoże Tobie w podjęciu decyzji? Masz piękny, wyważony ogród. Warto okolice wgłębnika też tak zaplanować.

Dziękuję Martuś za miłe słowa Rabata przy ściance cieszy bardzo już teraz Masz rację resztę też trzeba dobrze przemyśleć I tak juz sporo poprawiam i przesadzam
Może jednak coś doradzisz?
ren133 20:55, 22 sie 2016

nawigatorka napisał(a)
a da się?

Asia
Już wiem jakie są niskie odmiany (dzięki Toszce): Elegantissima, Semperaurea, Summergold, Taxus cuspidata Aurescens, Taxus cuspidata Rustique, Taxus x media Denisiformis, Taxus x media Fairview, Taxus x media Farmen, axus x media Thayerae.
ren133 20:57, 22 sie 2016

kasja83 napisał(a)
Reniu z napięciem czekam na decyzje!Powiem Ci-wracając do scianki pięknej Twej-że też mam w zamyśle-ale do tej pory trwałam w przekonaniu, żeby robić gabionową. Ale jak zobaczyłam Twoją (no i Oli ścianka też rządzi) to nie wiem czy murowana jednak nie wygląda lepiej.

Sama musisz zdecydować, która Ci bardziej pasuje Murowana w jednolitym kolorze wydaje mi sie być bardziej uniwersalną
Makusia 21:31, 22 sie 2016

Niedawno tak się cieszyłam, że ogarnęłam cały wątek- dwa tygodnie (2) mnie nie było, a tu tyle stron, tyle pomysłów, takie rewolucje- piesek, zmiany, nowa ścianka na horyzoncie

Wstrzeliłam się w dwie sesje zdjęciowe i przyłączam się do zachwytów. Metamorfoza przy ściance już istniejącej robi niesamowite wrażenie!
ren133 21:34, 22 sie 2016

magnolia napisał(a)
hej Kochani.
Chętnie coś dordzę, ale opisz mi Ren w skrócie na czym staneło, bo nie przeczytam tylu stron.
Tak na wstępie od razu rzuca mi się w oczy że warto planować z rzutem, żeby nie przeoczyc 'zgrzytów' widokowych z innych kierunków, nie tylko z tarasu. Np lewe drzewo jak damy przed donicą, to chyba niezgrabnie cos będzie z chodnikiem przy domu.
Wrzucisz rzucik jak tam jest z kształtami i odległościmi?
I napisz gdzie mamy południe.

Magnolio
Chodzi o to, ze jak się patrzy na wgłębnik to jest jakoś dziwnie - ta ściana jest przytłaczająca i razem z tujami nie stanowi miłego widoku, coś nie gra ...

Ta przestrzeń między tarasem a wgłębnikiem to 14m na 7m (od kostki do rabaty) po prawo jest północ.
A to widok od rabaty ze ścianką w kierunku wglębnika:

I z boku tarasu

I od strony poludniowej
ren133 21:35, 22 sie 2016

ag_zie napisał(a)
Ale pomysłów wizja Juzi bardzo mi się podoba. Ciekawe co wymyślicie?¿?

No też jestem ciekawa
ren133 21:35, 22 sie 2016

Robertop napisał(a)
Szykują sie poważne nasadzenia. Idę poczytać wstecz. Pozdrawiam.
P.s. Poczytałem. Zmiany niesamowite.

Dzięki i pozdrawiam Robert
ren133 21:36, 22 sie 2016

Kasya napisał(a)
czy u ciebie kwitną swidośliwy ?

Ta którą kupowalam ostatnio ... kwitnie!!!
ren133 21:38, 22 sie 2016

hindsight napisał(a)

Ten zwykły, czyli pewnie chodzi o Baccata. On rośnie wolniej, niż taki Hicksii. Poza tym można co kilka lat go odmłodzić, jak bukszpan, czyli przyciąć zdecydowanie niżej, niż normalnie. Odbija ze starego drewna.

Sa takie odmiany, które można ujarzmić podałam te odmiany odpisując Asi