Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 10:03, 08 lis 2016

jankosia napisał(a)

Renia, jak masz mieć takie wąziutkie strużki z trawy to musisz po prostu pójść w kostrzewy- one nawet na piaskach bez podlewania zielone to czemu miałyby tu się inaczej zachować Na pewno zapomnij o jakichś życicach No nie daje się w takie miejsca tych samym traw co na miejsca podlewane- wiadomo chyba Wiadomo? Gatunek i odmianę odpowiedniej trawy dobierzesz z jakimś ekspertem potem- moim zdaniem to najmniejszy problem z wszystkich twoich pomysłów

No teraz już wiadomo
Ale co myślisz można by tak ułożyć kostkę z wąskimi paskami trawy? Natknęłaś się gdzieś na takie inspiracje nawierzchni w ogrodzie?
ren133 10:07, 08 lis 2016

eee_taam napisał(a)
a czy będzie podsumowanie projektowanych zmian ?
przyznam szczerze ze nie ogarniam tych propozycji...i nie mam pojęcia do czego cie ciągnie.

Justynko To jest trudne ... nie wiem jeszcze ... na serio ... dopuszczam tak dużo pomyslów i inspiracji bo mam nadzieję, że w takim natłoku uda się znależć to COŚ
ren133 10:09, 08 lis 2016

leon60 napisał(a)

Gosia ma chyba przerwy 20cm u mnie 30cm tyle co płyty nic nie przysycha

u mnie przy tych falach proste plyty z regularnymi odległościami raczej się nie sprawdzą ... zostalam już w tym temacie uświadomiona
ren133 10:12, 08 lis 2016

Iwk4 napisał(a)
20 - to z krawężników są. A te 30? Są takie?

Są takie i takie http://www.betonbest.pl/krawezniki
ren133 10:14, 08 lis 2016

UrsaMaior napisał(a)

No nie, skłamałam, chcę powiększyć rabatę, którą niedawno już powiększałam

Skąd ja to znam?
ren133 10:15, 08 lis 2016

Makusia napisał(a)
Acha...czyli rzeźba, murek, ale nie wiadomo, czy w okręgu, czy w półokręgu, bo nawodnienie, płyty i paski trawy

Czyli stoimy w miejscu
ren133 10:17, 08 lis 2016

Efffa napisał(a)
ja czekam na te wielkie boom u Ciebie co na to M?

Nie stresuj mnie
ren133 10:19, 08 lis 2016

kasja83 napisał(a)

też bym kciała!

Ja bym to wszystko podsumowała tak - coś bym chciala zmienić ale nie wiem co pomysłów coraz więcej a ja dalej stoję w miejscu
ren133 10:20, 08 lis 2016

iwka napisał(a)
Renia ja nie mam super ładnych płyt w chodniku, tylko takie z odzysku kwadratowe układane na mijankę. Odstępy są różnej wielkości, ale nie większe niż 10 cm. Nigdy mi trawa nie podsychała.
Tylko chyba źle posiałam między nimi trawę bo na równym poziomie z płytami. Trawa się tak rozrosła, że takie górki się porobiły. Wiosną się wkurzyłam i szpadlem wszystko zerwałam, zanim się zabrałam za poprawę wyrosła nowa trawka No ale u mnie przez większość dnia cień w tym miejscu, faktycznie na słonecznym może byś inaczej.

A to dobra wiadomość dzięki żabciu
jankosia 10:28, 08 lis 2016

ren133 napisał(a)

No teraz już wiadomo
Ale co myślisz można by tak ułożyć kostkę z wąskimi paskami trawy? Natknęłaś się gdzieś na takie inspiracje nawierzchni w ogrodzie?

Szczerze przyznam że trochę innych inspiracji wyszukuję więc nie mam za bardzo okazji żeby się natknąć Ale jak trafiam na coś to rzeczywiście cieniutkie pasy trawy tylko na wystawach ogrodniczych- a tego nie można brać na serio. W prawdziwych ogrodach prędzej w takich szparkach macierzanka, mech, karmnik, trawa rzadziej. Myślę że chodzi o pielęgnację - weź tu skoś albo zwertykuluj takie coś Chyba trzeba by dać jakieś rozłogowe odmiany ale ja wiem... Mi się bardzo macierzanki i mech podobają
Podoba mi się też pomysł z nierównomiernie rozmieszczonymi płytami - daje duże pole do popisu, ale Renia... gdzie ty konkretnie to chcesz? Bo powiem ci szczerze że i ja się zaczęłam gubić. A czytam na bieżąco przecież
Nie nadążamy za Tobą