Wklejam co odpisałam u siebie odnośnie Twojego pytania dot. PW.
Przypuszczam, że juz mozna pryskac, ale ja będę go robić głównie pod pomidory. Powiem Ci, że to pryskanie całego ogrodu, u mnie to 22 ar, jest dosyć uciążliwe.
Ja na razie mam ogród popryskany miedzianem, jak beda odpowiednie pogody to pójdzie w ruch promanal, a potem dopiero PW i HT, ewen. IF. Więc przypuszczam, że dopiero koło kwietnia/maja u mnie te opryski się zaczną.
Ten krochmal tu masz opisany pod linkiem dot. IF, który już załanczałam.
http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5-warzywnik/126556-ekologiczne-srodki-ochrony-roslin?limitstart=0
Ja najprawdopodobniej zrobię krochmal, tak jak kiedyś sie robiło, ogólnie rzadki, jak kisiel, tu masz opis:
"Odmierzamy 2 szklanki wody tj ok. 0,5 litra . Półtorej szklanki wlewamy do naczynia w którym będziemy gotować krochmal a do pozostałej 1/2 szklanki wody wsypujemy pełną łyżeczkę od herbaty skrobi ziemniaczanej. Jeśli woda w naczyniu się zagotuje należy starannie wymieszać skrobię w szklance i wylać na gotującą wodę. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Gotować ok minuty."
Proporcje krochmalu masz podane, na każdy litr cieczy do opryski trzeba dodać 100 ml krochmalu. (Wg mnie w tym jednym litrze ma być 100 ml tego krochalu)
Mam nadzieję, że moje rozumowanie jest dobre, ale proszę samemu doczytać, bo nie wiem, jak u mnie z czytaniem ze zrozumieniem