Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

makadamia 21:29, 25 wrz 2017

Trawnik ma iść aż do ścieżki - tu jest cienkość tej koncepcji, bo dobrze by było, żeby tam jakaś rabata szła.

Tyle tylko, że w zasadzie można darować sobie ścieżkę - zrobić żwirek aż do trawnika, i ewentualnie parę płyt w nim rozrzucić.

Ławeczki w rogu właśni chciałam uniknąć: w jednym rogu masz już ściankę, robienie w drugim ławeczki byłoby.... wtórne
ren133 21:36, 25 wrz 2017

AngelikaX napisał(a)
No weź Renia, bo nos Ci rośnie pięknie masz przecie

Tak, tylko te koło na środku ścieżki bym zlikwidowała (jeśli Ci przeszkadza oczywiście ) co o tym myślisz?

Muszę przyznać, że zbiłaś mnie z tropu swoim pomysłem ... od kilku miesięcy układam sobie w glowie tą rabatę jednak moje wyobrażenie bliższe jest temu co naszkicowała Asia ... tylko, że to już jest zapowiedź totalnej rewolucji ... tym bardziej, że rośliny też czekałyby porządne przeprowadzki ...

PS Oczywiście to koło jest do bani
ren133 22:06, 25 wrz 2017

makadamia napisał(a)
Trawnik ma iść aż do ścieżki - tu jest cienkość tej koncepcji, bo dobrze by było, żeby tam jakaś rabata szła.

Tyle tylko, że w zasadzie można darować sobie ścieżkę - zrobić żwirek aż do trawnika, i ewentualnie parę płyt w nim rozrzucić.

Ławeczki w rogu właśni chciałam uniknąć: w jednym rogu masz już ściankę, robienie w drugim ławeczki byłoby.... wtórne

Z ławeczką słuszna uwaga

Żwirek a ścieżka ... chyba jedno i drugie może być za dużo ... pomysł z samym żwirkiem ok tylko teraz jak go rozmieścić przy tych liniach? Tym bardziej, że ja mam jeszcze jedno spostrzeżenie ... jeszcze jedno drażliwe miejsce ... jak się patrzy od frontu w stronę garażu to w oczy rzuca sie ścieżka oczywiście ale również podjazd do garażu ... myślałam żeby odsłonić ten wykostkowany plac ... zasłonić np dużą kulą bukszpanową w towarzystwie dwóch mniejszych + hakone, która może "rozlać się " nieco na żwirek ...
Margarete 23:28, 25 wrz 2017

Nic mądrego nie doradzę bo nie umiem planować w ogrodzie i w ogóle projektowanie rabat i małej architektury to nie moja bajka, ale z zainteresowaniem podglądam i czekam na efekty.
Na pewno będzie cudnie i stylowo, no i nietuzinkowo...
Nikita 00:58, 26 wrz 2017

Co ty tam znowu Reniu kombinujesz?
Pomysł z ławeczką na murku bardzo mi przypadł do gustu.
makadamia 08:08, 26 wrz 2017

ren133 napisał(a)

Z ławeczką słuszna uwaga

Żwirek a ścieżka ... chyba jedno i drugie może być za dużo ... pomysł z samym żwirkiem ok tylko teraz jak go rozmieścić przy tych liniach? Tym bardziej, że ja mam jeszcze jedno spostrzeżenie ... jeszcze jedno drażliwe miejsce ... jak się patrzy od frontu w stronę garażu to w oczy rzuca sie ścieżka oczywiście ale również podjazd do garażu ... myślałam żeby odsłonić ten wykostkowany plac ... zasłonić np dużą kulą bukszpanową w towarzystwie dwóch mniejszych + hakone, która może "rozlać się " nieco na żwirek ...

Reniu, a masz pod ręką "czysty" plan? Bez swoich rysunków? spróbowałabym to jeszcze raz rozrysować.
ren133 10:12, 26 wrz 2017

makadamia napisał(a)

Reniu, a masz pod ręką "czysty" plan? Bez swoich rysunków? spróbowałabym to jeszcze raz rozrysować.

Znalazłam
makadamia 11:31, 26 wrz 2017

Miałam problem, jak połączyć kostkę na podjazdach ze żwirem i ostatecznie wyszło mi coś takiego:

Ścieżka z kostki idzie do linii koła (pomarańczowy kolor). Nawet mogłaby zostać tak, jak jest obecnie, ale jeśli chcesz bardziej ukryć podjazd, to trzeba by ją trochę przesunąć, żeby podchodziła do koła bardziej z boku.

Na połowie kole żwirek z roślinami, podobnie jak przed ścianką wodną, a na drugiej - trawnik.
Reszta chyba nie wymaga wyjaśnień
Sebek 11:34, 26 wrz 2017

Noooooo, coś widzę się klaruje
ren133 21:49, 26 wrz 2017

Margarete napisał(a)
Nic mądrego nie doradzę bo nie umiem planować w ogrodzie i w ogóle projektowanie rabat i małej architektury to nie moja bajka, ale z zainteresowaniem podglądam i czekam na efekty.
Na pewno będzie cudnie i stylowo, no i nietuzinkowo...

Małgosiu
Efekty pewnie dopiero na wiosnę ... bo takie zmiany trzeba dobrze zaplanować ... dość mam już tych poprawek ... ale pocieszam się, że te będą już ostatnie
Buziaki