Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 19:08, 09 wrz 2015

siakowa napisał(a)

Eeee moim skromnym zdaniem było by za nudno a teraz jest suuuuper intrygujące

Intrygujące mówisz?
ren133 19:28, 09 wrz 2015

Iwk4 napisał(a)

Ja jak oglądam moje fotki ogrodu z 2014 roku, to wstyd mi, że się nimi zachwycałam
Tyle zmian na lepsze.
Reniu, u ciebie ten wgłębnik - kącik tak bardzo mi się podoba , niestety nie mam na taki kącik miejsca. Szkoda, bo bym kopiowała
Reniu, czy ten przekwitły krwawnik ma nasionka? Może zebrałabyś mi kilka przekwitłych kwiatków w torebkę?
Właśnie chciałam się pytać u ciebie, jak długo kwitł?
Czytam, żeś przeziębiona ... Zdrówka życzę
Masz pięknie. A werbenę siałaś do gruntu, czy na parapecie?

Znaczy pierwsze moje zmiany i tak do poprawki będą? ... nie ma co się podniecać? Wgłębnik na razie jest ok ... coś mi w nim jeszcze nie gra ... ale może faktycznie potrzeba czasu żeby stwierdzić co i jak poprawić
Jutro sprawdzę czy ten krwawnik ma nasiona ... no ale raczej musi mieć ... kwiatki zbiorę i wyślę razem z rozplenicą ... taki jak z katalogu był do początku sierpnia ... ale kwitnie do dziś bo tworzą się nowe kwiatostany
Werbenę ... dostałam chyba w czerwcu (sadzoneczki od Krysi krys i Karoliny popcorn) ... i tak sobie fajnie rośnie
Dziękuję za pochwały i troskę
ren133 19:33, 09 wrz 2015

Iwk4 napisał(a)

Tak jest dobrze, jak masz.Przytnij krwawnik, dosadź stipę, Łuki pisał, że fajnym sposobem jest trzymanie kilku sadzonek stipy w doniczkach i dosadzanie tam, gdzie na rabatach robi się pusto. Jak wysiejesz w lutym na parapecie - 100 sadzonek własnej produkcji masz za darmo
Rozplenice i rozchodniki późno starują - w sierpniu. Do tego czasu będzie cię denerwować, że brakuje ci roślinek kwitnących.

Muszę to szystko przemyśleć ... ale tak jak pisałam wyżej chyba potrzeba czasu
Chciałam postawic w donicach jednak na kolor fioletowo-bordowy ewentualnie różowy Czyli na co? ......
ren133 19:36, 09 wrz 2015

Malgosik napisał(a)

jak rzuciłam okiem na wgłębnik, to też zwróciłam uwagę, że trzeci bok jest inny
ale narazie bym tego nie ruszała, bo wszystko zależy jak będą mebelki ustawione
gdyby stolik prostokątny czy kwadratowy był ustawiony w narożniku z rozplenicami, a rząd kuchenny typu grill i nie wiem co tam jeszcze wzdłuż krwawników, to wszystko miałoby porządek
jeśli centralnie będzie np palenisko, to dążyłabym do jednorodności na 3 bokach

Stolik i siedzenia będą w narożniku z rozplenicami - czyli asymetrycznie
Tylko, że ja chciałam postawić jednak na kolory bordowy, fioletowy, rożowy
Co Ty na to?
ren133 19:37, 09 wrz 2015

kasia_w napisał(a)
Wgłębnik bardzo elegancki

Dziękuję Kasiu
ren133 19:38, 09 wrz 2015

kasia_w napisał(a)

Nie, choć ja nie Gosia

Nie ... bo nie?
ren133 19:39, 09 wrz 2015

ewakatowice napisał(a)

Reniu, już tak ożywiłaś swój Szmaragdowy Ogród, ze jest klejnotem
no, bossskoooo ))))

Dziękuję Ewuniu
Ale daleko mi jeszcze do stanu, o ktorym piszesz
popcorn 20:00, 09 wrz 2015

ale trawę to masz obłędną poproszę o namiary na tego gościa od nawadniana, bo zadowolona jesteś??
ren133 21:35, 09 wrz 2015

popcorn napisał(a)
ale trawę to masz obłędną poproszę o namiary na tego gościa od nawadniana, bo zadowolona jesteś??

No to w sumie musiałabym Ci podać nr do eMa
paniprzyroda 22:17, 09 wrz 2015

Zerknęłam na wgłębnik, odjazdowy i przez chwilę pomyślałam, że zabrałabym z niego krwawniki i wysokie jeżówki, dosadziłabym rozplenice i rozchodniki, a kolor dałabym z niskich różowych i ciemnoróżowych jeżówek, widziałyśmy takie w Zd.W. Może jeszcze tu i ówdzie białą driakiew, kwitnie u mnie non stop w stipach, kwiatostany ma ciut wyższe od stipy, ale delikatne lub coś innego drobnego białego, o wiosennych cebulowych pewnie pomyślałaś, na maj czerwiec tu i ówdzie bezproblemowy biały lub/i błękitny dzwonek brzoskwiniolistny z błękitnym czosnkiem, dzwonki po kwitnieniu przycinasz nisko, robi się miejsce dla rozplenic...albo dzwonek karpacki, po kwitnieniu też bierzesz za czuprynke i tniesz, powtórzy jeszcze raz...we fiolet wpada dzwonek skupiony, może plamki różowej szałwii.. ale ja bylinowo zakręcona jestem... to przez biały kolor wgłębnika...