Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 09:43, 25 sty 2016

nawigatorka napisał(a)
Troche to chyba Waldku przemeblowales.ale sciana wyglada fajnie

Noo ... trochę
ren133 09:46, 25 sty 2016

leon60 napisał(a)
Waldek to nie takie proste kupić sobie m2 blachy... chyba że znasz kogoś kto sprzedaje?
Poza tym należy doliczyć usługę cięcia, gięcia i spawania jeśli nie jest się w stanie zrobić tego samemu

No nie jest proste ... zapytam jeszcze dzisiaj w Arcelorze ... tak żeby być zorientowaną Z cięciem i spawaniem nie ma problemu ale ... widzisz u mnie takie rozwiązanie?
leon60 09:51, 25 sty 2016

ren133 napisał(a)

No nie jest proste ... zapytam jeszcze dzisiaj w Arcelorze ... tak żeby być zorientowaną Z cięciem i spawaniem nie ma problemu ale ... widzisz u mnie takie rozwiązanie?

musiałabyś wprowadzić więcej elementów, sama ścianka nie bardzo
ren133 09:53, 25 sty 2016

magnolia napisał(a)
hej Ren
Widzę że cały problem już rozwiązany- jest pomysł i decyzja.

Czy woda będzie spływać do pojemnika przed murkiem/ściną wodną?- tego nie doczytałam.

Magnolio,
Nie uciekaj Nie mam jeszcze gotowego projektu ... są plany ... ale nic nie jest dopięte ... a już kwestia doboru roślin to w ogóle nie została poruszana ...
Jest pomysł na koło o śr ok 6,5m (sprawdzałam wczoraj w realu) i ściankę białą na wzór inspirki, którą załączyła Ola , ścianki mają być dwie półokrągłe (pomysł Danusi) lewa węższa prawa szersza i ona stanowiłaby ściankę wodną (ale jakie wysokie te ścianki?) jakie rozmieszczenie roślin w kole? ile drzew? czy dwa to nie za dużo? ... i co z hortensjami?
Jest jeszcze tyle niewiadomych ... proszę wypowiedz się
ren133 09:54, 25 sty 2016

leon60 napisał(a)

musiałabyś wprowadzić więcej elementów, sama ścianka nie bardzo

No wiem właśnie...
Widziałam takie paleniska (potrzebuję do wgłębnika)...
Ale ... nie ... nie widzi mi się ...
jankosia 10:11, 25 sty 2016

Dobrze że ci się nie widzi, moim zdaniem zupełnie nie pasuje choć jak pamiętasz sam corten podrzucałam ci na samym początku U nas jest oficjalny przedstawiciel (w Sieradzu) więc z kupnem nie miałabyś problemu, ale właśnie obróbka jest bardzo trudna, bo to nie taka normalna stal. Łatwo ją przepalić przy spawaniu i potrzeba magika żeby spawy były płytkie. Wiem co mówię bo robiłam rozeznanie w zeszłym roku.
Mimo wszystko prosta misa z cortenu jako palenisko mogłaby się fajnie prezentować we wgłębniku.
Renia, a nie myślałaś o tym żeby te ścianki albo jedną z nich zrobić no z cisa? No jedną murowaną po kole jak ci Danusia doradzała a ta z której ma wypływać woda z roślin właśnie? Cudnie by to wyglądało Buziaki
magnolia 10:15, 25 sty 2016

ren133 napisał(a)

Magnolio,
Nie uciekaj Nie mam jeszcze gotowego projektu ... są plany ... ale nic nie jest dopięte ... a już kwestia doboru roślin to w ogóle nie została poruszana ...
Jest pomysł na koło o śr ok 6,5m (sprawdzałam wczoraj w realu) i ściankę białą na wzór inspirki, którą załączyła Ola , ścianki mają być dwie półokrągłe (pomysł Danusi) lewa węższa prawa szersza i ona stanowiłaby ściankę wodną (ale jakie wysokie te ścianki?) jakie rozmieszczenie roślin w kole? ile drzew? czy dwa to nie za dużo? ... i co z hortensjami?
Jest jeszcze tyle niewiadomych ... proszę wypowiedz się

ścianki półokragłe sa znacznie fajniejsze wg mnei. Tamte proste mi zupełnie nie grały, ale myślałam że może nie 'łapię' idei.

Półokrągłe zrobiłabym dwie ale zachodzące na siebie, tzn jedna cofnięta, może być troszkę wyższa, druga zachodząca lekko na nią, tak w 1/5 czy 1/4 długości.
jak zrobisz dwie obok siebie, to wtedy trzeba dobrze przemyśleć co w tym punkcie pomiędzy nimi, jałowce tam raczej będą 'wylniałe' bo zacienione od dołu, więc pięknie nie będzie. Nic za dużego tam tez nie pasuje, i nic co będzie moce w wyrazie też. Ewentualnie może byliny czy trawy, podobne do tych co w kole będą, żeby nawiązywały do siebie, i żeby nie konkurowały ze ściankami o uwagę.

jak wysokie te ścianki?- ja bym ich nie robiła wysokich, żeby nie były ciężkie- tak do 'cycków' może maxymalnie. Jesli różne w ys, to jedna taka, druga ze 30 cm niżej ( zakładm że długość to ok 200 cm z grubsza).
Nie mogą być za cienkie- tak z 15 cm na oko, dobrze byłoby spojrzeć na wszytskie proporcje razem.

Woda ze ścianki wodnej ma spływać po niej całej, czy po części? Nawet mogłaby po części, tylko nie po połowie szerokości, a np po 1/3 z jednego brzegu.

magnolia 10:22, 25 sty 2016

co z hortensjami?- a idziemy w styl chelsea? To wtedy lepiej by było żeby hortki zabrać, żeby było tło zielone. A jak zostają, to spokojniej w kole.

woda będzie się zlewać i 'ginąć 'przed scianką?
magnolia 10:23, 25 sty 2016

jankosia napisał(a)
Dobrze że ci się nie widzi, moim zdaniem zupełnie nie pasuje choć jak pamiętasz sam corten podrzucałam ci na samym początku U nas jest oficjalny przedstawiciel (w Sieradzu) więc z kupnem nie miałabyś problemu, ale właśnie obróbka jest bardzo trudna, bo to nie taka normalna stal. Łatwo ją przepalić przy spawaniu i potrzeba magika żeby spawy były płytkie. Wiem co mówię bo robiłam rozeznanie w zeszłym roku.
Mimo wszystko prosta misa z cortenu jako palenisko mogłaby się fajnie prezentować we wgłębniku.
Renia, a nie myślałaś o tym żeby te ścianki albo jedną z nich zrobić no z cisa? No jedną murowaną po kole jak ci Danusia doradzała a ta z której ma wypływać woda z roślin właśnie? Cudnie by to wyglądało Buziaki

prosta i z cortenu- to akurat jest do dostania, wg mnie w całkiem niezłej cenie i ładnie wykonane
nawigatorka 10:25, 25 sty 2016

Tez mysle ze corten tak sam do czapy nie pasuje.myslalam ze jedynie o kasztalcie nie o tworzywie rozmawiamy