Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

magnolia 10:30, 25 sty 2016

ścianka z cortenu?- chyba nie jednak
leon60 10:35, 25 sty 2016

nie u Reni nie bardzo
magnolia 10:38, 25 sty 2016

leon60 napisał(a)
nie u Reni nie bardzo

tak, tutaj, nie generlanie.
jankosia 10:42, 25 sty 2016

magnolia napisał(a)

prosta i z cortenu- to akurat jest do dostania, wg mnie w całkiem niezłej cenie i ładnie wykonane

Tylko prosta, te globusy i inne to według mnie przerost formy nad treścią
Fajnie że tu Reni pomagasz. Widać że masz pojęcie, to się czuje
magnolia 10:43, 25 sty 2016

jankosia napisał(a)

Tylko prosta, te globusy i inne to według mnie przerost formy nad treścią
Fajnie że tu Reni pomagasz. Widać że masz pojęcie, to się czuje

dzięki.
ren133 11:02, 25 sty 2016

jankosia napisał(a)
Dobrze że ci się nie widzi, moim zdaniem zupełnie nie pasuje choć jak pamiętasz sam corten podrzucałam ci na samym początku U nas jest oficjalny przedstawiciel (w Sieradzu) więc z kupnem nie miałabyś problemu, ale właśnie obróbka jest bardzo trudna, bo to nie taka normalna stal. Łatwo ją przepalić przy spawaniu i potrzeba magika żeby spawy były płytkie. Wiem co mówię bo robiłam rozeznanie w zeszłym roku.
Mimo wszystko prosta misa z cortenu jako palenisko mogłaby się fajnie prezentować we wgłębniku.
Renia, a nie myślałaś o tym żeby te ścianki albo jedną z nich zrobić no z cisa? No jedną murowaną po kole jak ci Danusia doradzała a ta z której ma wypływać woda z roślin właśnie? Cudnie by to wyglądało Buziaki

Monika
Dla mnie ogromnym wyzwaniem jest już ta ścianka, zmiana rabaty, kolejne drzewo ... corten to już za dużo ... przerasta mnie coś takiego ... trzeba mierzyć siły na zamiary ...
ren133 11:17, 25 sty 2016

magnolia napisał(a)

ścianki półokragłe sa znacznie fajniejsze wg mnei. Tamte proste mi zupełnie nie grały, ale myślałam że może nie 'łapię' idei.

Półokrągłe zrobiłabym dwie ale zachodzące na siebie, tzn jedna cofnięta, może być troszkę wyższa, druga zachodząca lekko na nią, tak w 1/5 czy 1/4 długości.
jak zrobisz dwie obok siebie, to wtedy trzeba dobrze przemyśleć co w tym punkcie pomiędzy nimi, jałowce tam raczej będą 'wylniałe' bo zacienione od dołu, więc pięknie nie będzie. Nic za dużego tam tez nie pasuje, i nic co będzie moce w wyrazie też. Ewentualnie może byliny czy trawy, podobne do tych co w kole będą, żeby nawiązywały do siebie, i żeby nie konkurowały ze ściankami o uwagę.

jak wysokie te ścianki?- ja bym ich nie robiła wysokich, żeby nie były ciężkie- tak do 'cycków' może maxymalnie. Jesli różne w ys, to jedna taka, druga ze 30 cm niżej ( zakładm że długość to ok 200 cm z grubsza).
Nie mogą być za cienkie- tak z 15 cm na oko, dobrze byłoby spojrzeć na wszytskie proporcje razem.

Woda ze ścianki wodnej ma spływać po niej całej, czy po części? Nawet mogłaby po części, tylko nie po połowie szerokości, a np po 1/3 z jednego brzegu.

Ja myślałam, że te ścianki mają być oddzielone od siebie jakieś 30/40cm ... i tam od dołu posadziłabym jakąś niższą trawkę, taką która będzie między bukszpanami ...
U mnie do cycków to jest 140cm - to może jedna 150cm w najwyższym miejscu a ile w tym niższym? (żeby było tak jak na inspiracji) i czy prawa ścianka ma być szersza? i tutaj będzie ściana wodna? Chciałabym żeby woda wypływała w połowie ścianki (jeśli chodzi o wysokość) tak jak na inspiracji i bardziej z brzegu ... a na dole zbiornik wodny jakiś raczej mały tak jak na inspiracji ... tylko oczywiście w białym kolorze ... corten nie dla mnie Grubość tak jak piszesz a może nawet tak jak u Oli chyba 24cm (zależy z czego będzie to murowane)...
I jeszcze drzewo jedno czy dwa? i w którym miejscu?
ren133 11:22, 25 sty 2016

magnolia napisał(a)
co z hortensjami?- a idziemy w styl chelsea? To wtedy lepiej by było żeby hortki zabrać, żeby było tło zielone. A jak zostają, to spokojniej w kole.

woda będzie się zlewać i 'ginąć 'przed scianką?

Idziemy w styl Chelsea
Hortki mam do odstąpienia - limki sztuk 6

A dlaczego woda będzie się zlewać ze ścianą?
ren133 11:24, 25 sty 2016

nawigatorka napisał(a)
Tez mysle ze corten tak sam do czapy nie pasuje.myslalam ze jedynie o kasztalcie nie o tworzywie rozmawiamy

tylko o kształcie
ren133 11:24, 25 sty 2016

magnolia napisał(a)
ścianka z cortenu?- chyba nie jednak

corten nie