Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 12:11, 11 lut 2016

iwka napisał(a)
a tym pinivitem to młode też się pryska?

No ja Ci nie powiem bo w tym sezonie to będzie mój pierwszy raz ale Ana o tym wie wszystko
ren133 12:11, 11 lut 2016

Makao_J napisał(a)
Przerażacie mnie z tymi tujami.

Przerażenie to będzie jak sie okaże, ze moje smaragdy to nie smaragdy
Makao_J 12:14, 11 lut 2016

Tzn.? Coś mnie ominęło?
ren133 12:25, 11 lut 2016

Toszka pisała, że często sprzedawcy zamiast Smaragdów sprzedają podobną do nich odmianę Columnaris
Toszka 12:35, 11 lut 2016

Moje Drogie, tuja, tzw. żywotnik jak sama nazwa wskazuje wcale, ale to wcale nawożenia, a zwłaszcza nadmiernego nawożenia nie potrzebuje - buja, przez co traci zwarty pokrój, przez pędzenie do wzrostu ma wydłużony okres wegetacji i przez to potem po pierwszych mrozach jest larum, że przebarwia się na rudo, bo młode, niezdrewniałe przyrosty niezdrewniały na czas.
To żywotna roslina jak sama nazwa wskazuje. Jedno co pewne to lubi wodę. Dużo.
Juzia 12:38, 11 lut 2016

Nikt nie pisze, że dużo.
Ale te co szyszkowały można raz zasilić nawozem.

Toszka 12:50, 11 lut 2016

tuja szyszkuje "obronnie" kiedy ma sucho lub coś ja żre, np. mszyca lub misecznik. Systematycznie podlewana i strzyzona nie ma ani czasu, ani potrzeby na szyszkowanie.

Wczoraj specjalnie po drodze przyglądałam się tu (beneluxy) czy tutejsze tuje szyszkują... i nie! Bo to kraina deszczowców - latem kiedy w Polsce było tak wściekle upalnie tu też było upalnie (do 32 stopni - fakt, ciut chłodniej), ale wieczór w wieczór padało i efekt na tujach jest taki, ze nie szyszkują.
edit. Wbrew obiegowym opiniom tuja w zachodnim ogrodzie jest normą - fakt, że strzyzone drastycznie w żywopłociki, ale i olbrzymy-solitery też wszędzie rosną.
Dominika11 12:57, 11 lut 2016

iwka napisał(a)
a tym pinivitem to młode też się pryska?

z oferty

Sposób stosowania:

Pinivit stosuje się opryskując rośliny (igły) przy użyciu aparatury ochrony roślin, stosując możliwe drobne rozpylanie, co zapewni równomierne naniesienie nawozu. Opryskiwanie Pinivitem większych obszarów leśnych wykonuje się przy użyciu agrolotnictwa (samolot, śmigłowiec). Stężenie roztworu użytkowego zależy do gatunku i wieku roślin i najczęściej wynosi 2 - 5%. Optymalne stężenie dla młodych (2 - 3 tyg.) roślin świerka, sosny i modrzewia wynosi 1:30 - 1:35. Dla roślin starszych stężenie można zwiększyć stosując roztwór 1:20 - 1:25. Dla jodły i daglezji stosuje się roztwór mniejszym stężeniu, tzn. 1:40 - 1:50. Nie należy stosować Pinivitu w dni słoneczne przy temperaturze powyżej 20°C. Powinien być wykorzystywany w okresie 7 - 10 dni od momentu ruszenia wegetacji, jednak nie później niż do końca czerwca ze względu na konieczność zdrewnienia przyrostów przed zimą. W przypadku żółknięcia igliwia z powodu braku niezidentyfikowanego składnika pokarmowego, można opryskać rośliny w terminie późniejszym. Pinivit jest nietoksyczny dla ludzi, zwierząt i owadów. W przypadku łączenia Pinivitu ze środkami ochrony roślin należy przeprowadzić próbę fitotoksyczną.
Makao_J 12:58, 11 lut 2016

Ufff. Choć jedna osoba podniosła na duchu i sprowadziła na ziemię. Bo te wszystkie informacje to jakoś przytłoczyły. Dzięki Toszka.
Anusia 14:02, 11 lut 2016

Wstawiłam u siebie zdjęcia tui yellow ribbon. Ma mnustwo szyszek i bardzo brzydko to wygląda. Osobiście odradzam. Niestety wnioskuję, że ten rodzaj potrzebuje duużo wody a ja podlewałam je tak jak szmaragdy.